Zelf schilderen? 5 praktische tips!

Mike avatar

Mike op 08-07-2020

Zelf schilderen? 5 praktische tips!

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Het bijhouden van schilderwerk heeft naast dat het een esthetische functie betreft ook beschermende functie. Goed schilderwerk zorgt namelijk voor een extra bescherming. In dit artikel bespreken we vijf tips die je kunnen helpen bij het uitvoeren van schilderwerk. Lees je mee?

Gebruik van mohair roller

Gebruik voor dekkende alsook transparante lakken, beits en acrylverf altijd kortharige mohair rollers. Het fijne van deze rollers is dat je ze in vele formaten, van breed tot smal en van klein tot groot verkrijgbaar zijn. Je haalt ze eenvoudig bij de lokale bouwmarkt of bestelt ze online. Het is slim om het rollertje voordat je begint met de verfklus even over een plakbandje of stukje tape te rollen, op die manier trek je namelijk alle loszittende haartjes en stofjes eruit.

Ramen en deurposten schilderen

Ga je aan de slag met het schilderen van raam- en of deurkozijnen dan is het belangrijk om de verf hierbij altijd in de lengterichting van het kozijn te verdelen. Het is zo dat er vaak bovenaan of juist onderaan in het kozijn wordt begonnen en dat er dan vervolgens in de breedterichting gewerkt moet worden bij de langste stukken van het kozijn. En dat is niet handig. Houdt dus altijd rekening met de lengterichting van de langste stukken van het kozijn.

Schilderwerk aan meubilair

Wanneer je van plan bent om meubilair te gaan beschilderen, denk bijvoorbeeld aan stoelen tafels of kasten, dan is het hierbij aan te raden om eerst te beginnen met de lastige stukken van het meubel zoals de poten en armleuningen bijvoorbeeld. Wanneer je deze netjes hebt afgewerkt kun je dan vervolgens eenvoudig nog de grotere oppervlakken doen.

tips voor schilderenFoto door: Laura Shaw.

Afschuren van kozijnen

Het is bij schilderwerk aan kozijnen slim om van te voren eerste de scherpe kantjes van de kozijnen te schuren. Door deze lichtelijk rond te schuren creëer je iets meer oppervlakte aan de hoekjes, hierdoor zal de verf zich beter kunnen hechten. Daarnaast is het ook zo dat wanneer je hoekjes erg scherp laat, deze sneller zullen beschadigen wanneer er iets tegenaan komt.

Kwasten in water

Neemt je schilderklus meerdere dagen in beslag? Of neem je een wat langere pauze? Leg de kwasten dan in een emmertje met water. Zo zullen deze en de resten verf die er nog aan zitten niet uitdrogen. Ga je weer verder met schilderen? Sla de kwasten dan eenvoudig even af of droog ze met wat papier. Een andere optie is nog om de kwasten in te wikkelen in een beetje aluminiumfolie.

Extra tip: kwasten eenvoudig schoonmaken

Kwasten worden na een schilderklus meestal weggegooid omdat men niet goed weet hoe de kwasten weer goed schoongemaakt kunnen worden. Dit lijkt nogal lastig, maar je kunt kwasten eenvoudig schoonmaken door ze een tijdje in terpentine te laten weken. De verf zal dan loslaten van de vezels van de kwast. Je kunt de kwast hierna gemakkelijk met groene zeep wassen en daarna goed drogen. Zo kun je de kwasten bij de volgende schilderklus weer prima gebruiken!

BONUS tip: begin er niet zelf aan en besteed je klus uit bij professionele schilders! :) Vraag hier gratis schilderoffertes uit jouw regio aan.

Hoofdfoto door Fotograaf.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!