Kun je ziek worden van airco?

Mike avatar

Mike op 31-01-2018

Kun je ziek worden van airco?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

In de zomerse periode maken veel mensen gebruik van airconditioning. Heerlijk, gekoelde lucht in een ruimte terwijl het buiten bloedheet is. Soms wordt er echter beweerd dat men ziek kan worden van airco. Maar is dat eigenlijk ook zo? Hoe ongezond kan een airconditioning zijn? We bespreken er in dit artikel meer over. Lees snel verder.

Ziek worden van airco onwaarschijnlijk

Het is vrij onwaarschijnlijk om ziek te worden als direct gevolg van airconditioning. Je loopt maar zeer beperkt de kans om echt ziek te worden van airco door je met regelmaat in een ruimte te begeven met airco. In zo’n geval zal de airco installatie in dermate vervuild moeten zijn dat de luchtkwaliteit klachten kan veroorzaken. Zeker in landen zoals België komt dat eigenlijk maar weinig voor.

Klachten door droge lucht

Maar er kunnen daarnaast wel andere klachten ontstaan ten gevolge van airco. Zo zorgt een airconditioning installatie niet alleen voor koele lucht, maar in de meeste gevallen ook voor drogere lucht. Zeker in de gevallen waarbij de airco niet voorzien is van luchtvochtigheidsregulatie kan de lucht erg droog worden. Dit kan zorgen voor droge en geïrriteerde ogen en slijmvliezen en dat kan dan weer hoesten en keelpijn tot gevolg hebben.

airco ziek

Het is echter zo dat professionele airconditioning installaties in woningen, panden en gebouwen doorgaans wel over een luchtvochtigheidsregulatie beschikken. Het is vaak de airco in de auto en bij kleinere installaties dat deze regulatie ontbreekt.

Vervuilde lucht uit de airco

Een vervuilde airco is dus niet heel waarschijnlijk, maar het kan toch zeker voorkomen. Het is zo dat een airco systeem warme lucht filtert. Deze filters zullen daarom moeten worden onderhouden. Wanneer dit niet goed gebeurd, kunnen bacteriën en schimmels zich hierin ophopen. Daardoor kan de luchtkwaliteit worden verminderd en zelfs worden vervuild. Hierdoor kan er dan kans zijn op ziekte doordat je besmet kunt raken met aanwezige bacteriën en schimmels. Alhoewel de kans op besmetting op deze wijze erg klein is, is het dus wel altijd van belang de airco goed te onderhouden.

Aanwezige virussen sneller verspreiden

Verder is het ook zo dat wanneer je al een bepaalde virus in je lichaam hebt, de lagere temperatuur van de airco ervoor kan zorgen dat het virus zich sneller kan ontwikkelen of verspreiden. Ook kan een reeds aanwezig virus sneller worden geactiveerd door de overgang van koude naar warme lucht.

Maar wanneer je ervoor zorgt dat je airconditioning systeem goed wordt onderhouden hoef je je dus eigenlijk nergens zorgen om te maken!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!