CV-ketel laten wegwerken? Zo doe je dat!

Mike avatar

Mike op 28-08-2018

CV-ketel laten wegwerken? Zo doe je dat!

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Steeds vaker worden alle ruimtes in huis gebruikt als leefruimte. Inclusief de ruimte dus waar de cv-ketel hangt, vaak is dit de zolder die is omgetoverd tot slaapkamer voor de kinderen, hobby- of werkkamer. Het is in zo’n geval mooi om de cv-ketel weg te werken, zodat deze geen afbreuk meer doet aan deze ruimte. Maar het is hierbij wel van belang om te letten op een aantal zaken. We bespreken het in dit artikel.

Open- of gesloten cv-ketel?

Het is voor de werking van een cv-ketel belangrijk dat deze voldoende lucht krijgt om zo gas te kunnen verbranden. Een gesloten cv-ketel haalt deze lucht van buitenaf via een afvoer. Een open cv-ketel haalt de lucht uit de ruimte waarin deze hangt. Als een open cv-ketel bij het wegwerken té dicht wordt gebouwd, kan het zo zijn dat er te weinig ventilatie plaatsvindt. Daarom is het af te raden om een open cv-ketel helemaal dicht te bouwen. Bedenk andere manieren om deze weg te werken, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een gordijntje.

Om een gesloten cv-ketel kun je in principe best een kast heen bouwen. Check dus altijd even wat voor type cv-ketel je hebt voor dat je gaat beginnen aan de wegwerking ervan.

Voldoende ventilatie

Het is echter bij een gesloten cv-ketel ook belangrijk dat er geventileerd wordt. Het is namelijk mogelijk dat er bij een gesloten cv-ketel onverbrand gas vrijkomt en dat de ketel warmte zal afstralen. De ruimte waarin de cv-ketel zich bevindt zal dus niet potdicht moeten zijn maar opties tot ventilatie moeten hebben. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van ventilatieroosters of zet met regelmaat het zolderraam op ventilatiestand.

cv ketel in kastIn 1 van deze 2 kasten zit de cv ketel verstopt. Mooi he?!

Ruimte om cv-ketel vrijhouden

Het is daarnaast ook verstandig om rekening te houden met een mogelijke reparatie of onderhoudsbeurt van de cv-ketel. Natuurlijk wil je niet te veel ruimte verliezen, maar het is wel handig als er binnen in de cv-ketel kast nog wat ruimte is zodat er een onderhouds of reparatie beurt kan worden uitgevoerd. Het zou zonde zijn als hiervoor de constructie moet worden afgebroken omdat de installateur er niet fatsoenlijk bij kan. Het is daarom aan te raden om altijd ruimte onder en boven de ketel en ook alle buizen vrij te houden.

Wil dus graag je cv-ketel wegwerken, check dan of je over een open of gesloten cv-ketel beschikt en zorg voor voldoende vrije ruimte en ventilatie. Wil je graag meer informatie over jouw persoonlijke situatie? Raadpleeg dan offertes van een installateur bij jou uit de buurt. Deze kan je perfect adviseren.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!