Wat is een vloerverwarming slakkenhuispatroon?

Mike avatar

Mike op 16-01-2019

Wat is een vloerverwarming slakkenhuispatroon?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Wanneer je vloerverwarming gaat (of laat) plaatsen dan denk je niet meteen aan slakken, toch? Gelukkig hebben echtE slakken ook niets met vloerverwarming te maken. Het zit namelijk zo: bij het leggen van vloerverwarming is het van belang dat deze in een bepaald patroon gelegd wordt om zo optimaal te kunnen verwarmen. Er wordt hierbij veel gebruik gemaakt van het slakkenhuispatroon. Wat is dit patroon precies? We bespreken er in dit artikel meer over. Lees je mee?

Kenmerken van het vloerverwarming slakkenhuispatroon

Als patroon voor het leggen van vloerverwarming wordt er veel gebruik gemaakt van het slakkenhuispatroon. Dit komt omdat dit patroon zorgt voor een zeer gelijkmatige temperatuurverdeling tijdens het verwarmingsproces.

Bij het slakkenhuispatroon worden de verwarmingsbuizen zo gelegd dat de aanvoerleiding en de retourleiding naast elkaar komen te liggen. Het voordeel hierbij is dat de vloertemperatuur nagenoeg overal op de vloer gelijk zal zijn. Tevens zorgt de goede verdeling van de vloerverwarming en de gelijkmatige verwarming er ook voor dat er minder kans is op scheuren in de vloer. Voornamelijk bij tegelvloeren kan dit probleem zich anders nog wel eens voor doen.

Werking slakkenhuispatroon vloerverwarming

Het aanvoerwater komt door middel van de vloerverwarming verdeelset in het circuit (de leidingen) van de vloerverwarming. Dit aanvoerwater zal de warmte afgeven aan de vloer en vervolgens het circuit met gelijkmatig afnemende temperatuur weer verlaten na het zogenaamde keerpunt.

Meander of slakkenhuis?

meander of slakkenhuisHierboven een voorbeeld van hoe meander wordt geleged t.o.v. een slakkenhuis

Bij het slakkenhuispatroon liggen de aanvoer en retourleiding parallel aan elkaar. De temperatuurverschillen worden op deze wijze gecompenseerd waardoor er een optimale gelijkmatige vloertemperatuur kan ontstaan. Er wordt door professionele vloerverwarmingsbedrijven erg nauwkeurig gelet op plaatsing. Zo wordt slechts een maximaal oppervlak van 10 vierkante meter per groep hoofdverwarming geplaatst, 15 vierkante meter per groep uitgebreide bijverwarming en 20 vierkante meter per groep bijverwarming.

Door deze deze regels als uitgangspunt te nemen, kan er worden gezorgd voor een optimaal vloerverwarmingscomfort. Wanneer er een groter oppervlak zal worden bestreken, dan zal hierbij namelijk warmtecapaciteit verloren gaan omdat het verwarmde water een langer traject zal moeten afleggen en om die reden dus ook verhoudingsgewijs eerder zijn afgekoeld.

Wil je graag meer informatie over vloerverwarmingspatronen of wil je graag een vloerverwarmingsfirma inschakelen? Vergelijk dan meerdere vakmannen uit je buurt en vindt zo eenvoudig een professional tegen de beste prijs!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!