Airco onderhouden, waar op letten?

Mike avatar

Mike op 12-07-2017

Airco onderhouden, waar op letten?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Om de resultaten en ook de levensduur van een airco-systeem te optimaliseren, is het belangrijk dat deze wordt onderhouden. Door fatsoenlijk airco onderhoud voorkom je problemen en zorg je ervoor dat deze naar behoren blijft functioneren. Wat komt er kijken bij airco onderhoud? We bespreken het in dit artikel. Lees je mee?

Taken bij airco onderhoud

Een aantal taken die komen kijken bij het airco onderhoud kun je prima zelf uitvoeren. Al zal het afhankelijk zijn van het type airco hoe makkelijk dit gaat en hoeveel tijd deze in beslag zullen nemen. Bij het onderhouden van de airco komen moeten de volgende handelingen worden uitgevoerd.

Filter schoonmaken of vervangen

Wanneer de airco veel wordt gebruikt zul je de filter in het apparaat maandelijks moeten controleren, schoonmaken en wanneer nodig vervangen. Het schoonmaken van de filter kan prima worden gedaan door gebruik te maken van de stofzuiger. Zit er hierna nog vuil op de filter, dan kun je deze ook uitwassen. Let er wel op dat voordat je de filter weer in gebruik neemt, deze wel goed droog moet zijn. Op den duur zal de filter moeten worden vervangen voor een nieuwe.

Buiten-unit schoonmaken

Daarnaast zal ook het buitengedeelte van het airconditioning-systeem schoon moeten worden gemaakt. Controleer op vuil en verwijder dit zodat eventuele belemmeringen voor een optimale werking worden weggenomen. Het vuil kun je eenvoudig verwijderen met een vochtige doek en tevens ook door gebruik te maken van de stofzuiger. De buiten-unit zal naast een schoonmaakbeurt ook met enige regelmaat moeten worden voorzien van een controlebeurt door een vakman.

Bijvullen van het koelmiddel

Tevens zal wanneer nodig ook het koelmiddel in de airco moeten worden bijgevuld. Dit kun je ook het beste laten doen door een vakman omdat je hiervoor de juiste materialen nodig hebt. De airco zal namelijk voorzichtig moeten worden geopend en daarnaast zal de vloeistof op een bepaalde druk moeten worden gezet in het gesloten systeem van de airco. De vakman kan dit klusje eventueel uitvoeren bij de controle van het airconditioning-systeem. Het beste is om de airco eens per jaar te laten voorzien van een controlebeurt door een airco-specialist. En ook wanneer je het gevoel hebt dat de airco niet meer optimaal werkt kan onderhoud de oplossing zijn. Je kunt er tevens ook voor kiezen een onderhoudscontract te nemen, in zo’n geval zal er dan jaarlijks een specialist contact met je opnemen om een nieuwe onderhoudsbeurt in te plannen.

Voor het inschakelen van een airco-specialist is het aan te raden om meerdere bedrijven uit je buurt te vergelijken op prijs en kwaliteit. Zo kies je eenvoudig voor een specialist die tegen de beste prijs je airconditioning-systeem kan controleren en onderhouden. Hoe staat het met het onderhoud van jouw arico?


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!