Capaciteit berekenen van CV

Mike avatar

Mike op 24-08-2017

Capaciteit berekenen van CV

Wanneer je een nieuwe woning gaat bouwen of je huidige woning gaat verbouwen of renoveren, dan zul je hierbij ook rekening houden met de centrale verwarming. Het is van belang dat je gebruik maakt van een cv-ketel die voldoende capaciteit beschikt om zo het hele huis goed te kunnen verwarmen. Hoe bepaal je deze capaciteit? We bespreken het hieronder. Lees je mee?

Capaciteit per ruimte aan de hand van formule

Voor het bepalen van de capaciteit van je cv-ketel, is het slim om voor elke ruimte apart te bepalen hoeveel Watt er per ruimte benodigd is om deze ruimte optimaal te kunnen verwarmen. Om het aantal Watt te berekenen kan een formule worden gebruikt: lengte (meter) x hoogte (meter) x Watt per vierkante meter (Watt p/m3 is temperatuur x 3,86) = Watt. Hieronder geven we een aantal standaardwaarden in Watt per vierkante meter die worden gebruikt bij gewenste temperatuur per kamer.

  • Hal, 18 graden Celsius is 70 Watt per vierkante meter
  • Toilet, 18 graden Celsius is 70 Watt per vierkante meter
  • Slaapkamer, 18 graden Celsius is 70 Watt per vierkante meter
  • Keuken, 20 graden Celsius is 77 Watt per vierkante meter
  • Woonkamer, 22 graden Celsius is 85 Watt per vierkante meter
  • Badkamer, 24 graden Celsius is 93 Watt per vierkante meter

De benodigde aantal Watts zijn dus te berekenen door de gewenste temperatuur te vermenigvuldigen met 3,86. Je dient daarnaast rekening te houden met een aantal zaken waarbij de uitkomsten in bepaalde gevallen juist hoger of lager kunnen komen te liggen.

cv ketel capaciteit berekenen

Het is zo dat bij een woning die slecht is geïsoleerd er meer energie zal worden verbruikt voor het verwarmen. Hiervoor is dan dus ook een cv-ketel nodig met een hoger vermogen. Hou grofweg rekening met de volgende percentages bij het berekenen van de capaciteit van je cv-ketel:

  • Een slecht geïsoleerd huis, + 15%
  • Een vrijstaande woning of hoekhuis, + 10%
  • Veel ruimte op het noorden gericht, + 10%
  • Een goed geïsoleerd huis, - 10%

Totale capaciteit cv-ketel berekenen

Na het berekenen van alle ruimtes van je woning kun je het vermogen (watt) van alle ruimtes bij elkaar optellen. Omdat de capaciteit van een cv-ketel in kilowatt wordt aangeduid zul je de uitkomst nog moeten delen door 1000. Op die manier kun je zien wat de capaciteit van je cv-ketel zou moeten zijn om alle ruimtes in je woning optimaal te kunnen verwarmen. Wil je na het bereken een nieuwe cv-ketel aanschaffen met de juiste capaciteit?

Vergelijk dan altijd meerdere cv-ketel aanbieders uit je buurt. Door prijs en kwaliteit te vergelijken kies je eenvoudig voor een cv-ketel met voldoende capaciteit tegen de beste prijs!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!