Hoe bereid je een gietvloer ondergrond voor?
Gratis 6 prijsoffertes
Wanneer je een gietvloer gaat plaatsen zul je de ondergrond eerst moeten voorbereiden. Er zal een ondervloer moeten worden geplaatst. De twee meest gebruikte ondervloeren zijn de zandcement dekvloer en de anhydriet dekvloer. Een deel van de voorbereiding voor deze ondervloeren is gelijk, maar er zijn ook verschillen. We bespreken er in dit artikel meer over. Lees je mee?
Zandcement dekvloer
Wanneer je een gietvloer wilt aanbrengen op een zandcement dekvloer, dan is het hierbij van belang dat de dekvloer voldoende is uitgehard. Doorgaans wordt een termijn van 28 dagen aangehouden voor het uitharden van een zandcement dekvloer. Het is namelijk zo dat pas na 28 dagen de alkaliteit van dit type ondervloer sterk genoeg is voor het plaatsen van een gietvloer. Het is tevens belangrijk om de vloer een week langer te laten uitharden voor iedere centimeter die de dekvloer dikker is dan vier centimeter. En het vochtpercentage van een zandcement dekvloer zal niet hoger mogen zijn dan vier procent.
Anhydriet dekvloer
Wanneer je een gietvloer in een appartement wilt aanbrengen dan zul je in de meeste gevallen gebruik moeten maken van een anhydriet dekvloer. Het verschil tussen een anhydriet dekvloer en een zandcement dekvloer is op het oog minder goed te onderscheiden, maar er zijn wel zeker gevolgen voor het aanbrengen van de gietvloer. Voor een anhydriet dekvloer geldt tevens een uithardingstermijn van zo’n 28 dagen. Een groot verschil ten opzichte van de zandcement dekvloer is echter dat het vochtpercentage slechts 0,5 procent zal mogen zijn.
Voor het aanbrengen van een primer op een anhydriet dekvloer is het aan te raden om twee lagen aan te brengen. Het is namelijk zo dat de eerste laag primer meestal voor een groot gedeelte wegtrekt in de ondergrond. Hierdoor zou de gietvloer dan minder goed kunnen hechten.
Hier is de gietvloer nog glad en glanzend.
Vochtgehalte dekvloer meten
Om het vochtgehalte van een dekvloer te meten kun je gebruik maken van een vochtmeter. Dit is de snelste en meest nauwkeurige meetmethode. Maar mocht je deze niet tot je beschikking hebben dan kun je ook een praktische test doen om zo te controleren of het vochtgehalte juist is. Voer deze test uit op het vochtigste gedeelte van de dekvloer, herkenbaar aan de meest donkere kleurtint op de dekvloer. Leg op dit gedeelte een plastic folie of vuilniszak met daaronder een krant en plak deze rondom vast op de dekvloer met een tape zodat er geen lucht meer onder kan komen. Het plastic laat je minimaal 24 uur zitten. Check na de 24 uur of de krant nog helemaal droog is. Is dit niet het geval dan kun je beter nog even wachten met het coaten van de dekvloer.
Dekvloer voorbereiden
Voordat kan worden begonnen met het aanbrengen van de gietvloer op de dekvloer zal deze eerste op juiste wijze moeten worden voorbereid, zodat de gietvloer optimaal, netjes en glad kan worden aangebracht.
Maak de dekvloer goed schoon, droog en vetvrij. Verwijder vuil, losse stukjes en repareer de vloer eventueel waar nodig. Kleine beschadigingen kun je repareren door gebruik te maken van staal- of polyesterplamuur. Voor grotere beschadigingen kun je beter een mortelmix gebruiken. Gebruik voor reparatie van beschadigingen in ieder geval nooit kit of egaline.
Door te zorgen voor een juiste voorbereiding creëer je een goede basis voor je mooie nieuwe gietvloer. Wat voor type gietvloer wil jij graag laten plaatsen?