Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Soorten airco

In de warme zomermaanden kan het al snel benauwd worden buiten. Je kunt dan verkoeling zoeken door binnen te blijven met ramen en deuren gesloten en de airconditioning aan te zetten. Mocht je nog niet over een airco beschikken, dan wordt het hoog tijd dat je een airco in jouw woning of pand laat plaatsen. Maar welke airco past bij jou? In dit artikel vertellen we je wat meer over airco’s zodat je zelf kan bepalen welke type airco het best bij je past.

Hoe werkt een airco?

Voor veel mensen is het een raadsel hoe een airco precies werkt. Dus gaan we eerst wat vertellen over de werking van een airconditioning. Hieronder gaan we in het kort uitleggen hoe een airconditioning unit werkt.

verschillende soorten

De eerste stap in het proces van lucht koelen is het aanzuigen van warme buitenlucht. Deze aangezogen lucht zorgt ervoor dat een koelvloeistof dat in de airco zit verdampt. Door de verdamping wordt de lucht kouder. Deze koudere lucht wordt door een ventilator de kamer in geblazen. Het verdampte koelvloeistof, nu dus in een gasvorm, loopt naar een compressor waar het samengeperst wordt. Vervolgens wordt de geperste lucht naar een condensor gestuurd waar het gas omgezet wordt in een vloeistof. Dit vloeistof leidt weer naar het verdamping gedeelte waar het proces weer van voor af aan begint.

pro tipVindy PRO tip: Wist je dat je de temperatuur binnen niet te veel lager moet zijn dan de temperatuur buiten? Het is verstandig om het binnen maximaal 6 graden koeler te laten zijn. Dit om de overgang van binnen naar buiten comfortabel te laten.

Soorten airco

Nu je meer weet over de werking van een airco, kunnen we doorgaan op de verschillende soorten airco’s die er beschikbaar zijn. Er zijn namelijk vele verschillende soorten en niet elke airco is geschikt voor elk pand of woning.

De verschillende soorten airconditioning zijn:

 • Wandairco, dit is de meest voorkomende vorm van airconditioning. Het is een zogeheten split-unit, waarbij de airco uit een buiten- en een binnendeel bestaat. Deze twee delen zijn met elkaar verbonden via een slang die door de muur heen gaat. Een wandairco is ook in een multi-split variant te koop waarbij er meerdere binnenunits op één buitenunit is aangesloten.
 • Plafondairco, is eigenlijk hetzelfde als een wandairco, maar deze heeft andere afmetingen waardoor het een platter model is. Hierdoor valt dit model minder op.
 • Vloerairco, zoals de naam al doet vermoeden wordt de vloerairco geplaatst vlak boven de vloer. Deze airco wordt vooral geplaatst in ruimtes met een schuin dak, omdat het daar lastig is om voor een wandairco te gaan. Een nadeel van deze variant is het feit dat de lucht minder goed verspreid kan worden.
 • Cassette airco, een airco soort die vaak gebruikt wordt als er een systeemplafond is geplaatst in een pand of woning. Een cassette airco kan vaak mooi weggewerkt worden en val totaal niet op in het interieur.
 • Mobiele airco, is dé oplossing als je zonder installatie een ruimte wilt koelen. Het grote voordeel is dat de airco in alle ruimtes gebruikt kan worden, zolang de afvoerslang maar uit een raam kan hangen.
 • Raamkoeler, dit is de vaste variant van de mobiele airco. Ook hier is er maar één unit nodig. Het voordeel van een raamkoeler is dat het een binnen en buitenunit tegelijk is en niet in de weg staat in vergelijking met een mobiele airco.

Heb je geen idee welke airco het best bij jou past? Vraag dan een airco specialist voor advies. Je kan samen met hem jouw situatie en budget bespreken om zo tot de beste keuze te komen. Als je de airco koopt en laat plaatsen door de specialist kan je vaak korting krijgen op de totaalprijs.

pro tipVindy PRO tip: Nog meer besparen op een airco? Vraag dan meerdere offertes aan via Vindy. Door het vergelijken van meerdere offertes kan je soms tot wel 40% besparen! Makkelijk verdiend vinden wij.

Airco onderhoud

Om jouw airco in topconditie te houden is het aan te raden om de airco regelmatig te laten controleren. Bij een controle worden er verschillende taken uitgevoerd zoals het schoonmaken van elementen, het bijvullen van de airco en controle op lekken. Dit klusje moet gedaan worden door een erkende installateur, aangezien er aan bepaalde eisen moet worden voldaan. De kosten voor het onderhoud liggen jaarlijks ongeveer tussen de 50 en 150 euro afhankelijk van de werkzaamheden en de airco soort.

airco's soorten

pro tipVindy PRO tip: Wist je dat de garantie op de airco niet meer geldt als je er zelf aan sleutelt? Ga daarom nooit zelf aan de slag en laat het onderhoud door een specialist doen.

Kosten airco

De prijzen voor airconditioning kunnen sterk uiteenlopen. Dit komt omdat elke airco soort zijn eigen prijs heeft. Ook op het gebied van merken varieert de prijs sterk. De meest populaire merken zijn Daikin, Hitachi, LG, Mitsubishi en Samsung.

De prijzen per airconditioning variant zijn:

 • Wandairco: kost ongeveer tussen de 500 en 1500 euro.
 • Cassette airco: tussen de 1500 en 3500 euro.
 • Plafondairco: tussen de 750 en 3000 euro.
 • Vloerairco: tussen de 800 en 2200 euro.
 • Mobiele airconditioning: verkrijgbaar vanaf 200 euro. Voordeel bij een mobiele airco zijn de montagekosten. Die zijn namelijk niet van toepassing.
 • Raamkoeler: variërend tussen de 600 en 1500 euro.

De montagekosten komen daar nog bovenop. Meestal duurt het, afhankelijk per airco, een halve dag om de airco te installeren. De kosten voor de montage variëren sterk, afhankelijk van de situatie ter plekke. Ga uit van een richtprijs die ligt tussen de 400 en 700 euro.

pro tipVindy PRO tip: Je kunt besparen op de montagekosten door de aankoop en plaatsing bij hetzelfde bedrijf te doen. Vaak krijg je dan een combinatieprijs en dat is vaak voordeliger dan dat je dit bij twee verschillende partijen doet.

Airco offerte via Vindy: zó geregeld!

Ben je op zoek naar een airco om de warme zomermaanden door te komen? Vraag dan meerdere offertes aan via Vindy! Door de offertes te vergelijken kan je flink besparen op de kosten. Soms kan dit voordeel oplopen tot wel 40% van de totale kosten.

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Airco klusinfo

Lees het in de vraagbaak.

Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom airco!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!