Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Airco kopen

Als je eenmaal besloten hebt om een airco aan te schaffen is het wel handig dat je weet wat je koopt. In dit artikel gaan we het hebben over de punten waar je op moet letten bij het kopen van een airconditioning en wat de kosten zijn van een airco.

Aandachtspunten airco kopen

Er zijn veel punten die je in de gaten moet houden als je van plan bent een airco te kopen. Het eerste, en wellicht belangrijkste punt, is de manier waarop je de airconditioning wilt gaan gebruiken. Dit bepaalt namelijk de keuze voor de soort airco die voor jou geschikt is.

airco kopen voorbeeld

Ben je bijvoorbeeld van plan om het hele jaar door een airco te gebruiken, zowel om te koelen als om te verwarmen? Dan kan je het beste gaan voor een split airco. Aangezien je meerdere soorten split airco’s hebt moet je ook nog kijken naar de plaatsing van de binnenunit. Wil je die, lekker standaard, aan de wand hebben? Ga dan voor een split airco met een wandunit.

pro tipVindy PRO tip: Leg jouw situatie en wensen uit aan een specialist. Die kan namelijk het beste oordeel geven over de airco soort die voor jou geschikt is. Koop een airco bij een specialist en laat het plaatsen door dezelfde partij. Vaak kan je korting krijgen als je beide bij één specialist doet.

Koelcapaciteit airco

Als je de juiste soort airco in gedachte hebt, kun je kijken naar de specificaties. De belangrijkste specificatie die een airco heeft is de capaciteit. De capaciteit toont namelijk aan hoe goed een airco systeem een bepaalde ruimte kan koelen. Je kan dit berekenen door de inhoud van de ruimte te nemen en dit getal keer 50 te doen. Het getal komt van de regel dat er ongeveer 50 Watt nodig is om één kubieke meter (m3) te koelen in een ruimte. Bij een zeer goed geïsoleerde ruimte kan je een iets lager getal pakken, maar je kunt in dit geval beter iets te hoog dan iets te laag zitten.

Rekenvoorbeeld: Stel je hebt een matig geïsoleerde ruimte van 10 meter lang, 4 meter breed, en 2,5 meter hoog waar je graag een airco voor wilt aanschaffen. De inhoud van de ruimte is dan, 10 maal 4 maal 2,5 = 100 kubieke meter. Vervolgens moet dit getal vermenigvuldigd worden met 50 Watt wat uitkomt op 5000 Watt die nodig is om de ruimte te koelen. Elke 1000 Watt staat gelijk aan 1 kW (kilowatt) en dus is er een airco nodig met de capaciteit van 5 kW.

Overige specificaties

Naast de capaciteit is de verwarmfunctie vaak een gewenst onderdeel van een airco. Aangezien een airco in de winter niet gebruikt zal worden als het geen verwarmfunctie heeft, zijn mensen steeds vaker opzoek naar een airco die de ruimte ook kan verwarmen.

pro tipVindy PRO tip: Als je een airco wilt hebben die energiezuinig een ruimte kan verwarmen, dan moet je kijken naar een airco met een hoge COP-waarde. Deze waarde houdt in dat elke Watt energie die erin wordt gestopt, om wordt gezet naar een aantal Watt aan warmte. Dus heeft een airco een COP-waarde van 5, dan zal 200 Watt aan energie omgezet worden naar 1000 Watt aan warmte.

Ook de geluidsproductie van airco’s is iets waar steeds meer mensen op letten. Een mobiele airco heeft vaak het binnen en buitendeel van een split airco in één zitten. Dit kan handig zijn, maar je haalt er ook wat lawaai mee in huis. Let dus bij het kopen van een airco op het geluidsniveau.

airco kopen woning

Airco kopen: de kosten

Nu je ongeveer weet naar welke soort airco je opzoek bent, is het ook handig om te weten wat de verschillende soorten ongeveer kosten. Deze prijzen zijn allemaal afhankelijk van de keuzes en capaciteiten die je van tevoren bepaald hebt.

De soorten hebben we even voor je op een rijtje gezet:

  • Mobiele airco: vanaf 200 euro
  • Wand airco: 500 - 1500 euro
  • Plafondairco: 750 - 3000 euro
  • Vloer airco: 1000 - 2500 euro
  • Plafond-cassette airco: 1500 - 3500 euro

pro tipVindy PRO tip: Wil je weten wat een multi split airconditioning systeem kost? Vraag dan een offerte aan via Vindy. Daar kan je precies invullen hoeveel elementen je wilt en vervolgens krijg je offertes die je kan vergelijken. Dit kan je een flinke besparing opleveren van soms wel 40%!.

Airco montage

Naast de aanschafprijs zijn er ook montagekosten bij de meeste airco’s. De kosten van het monteren van een airco systeem beginnen vanaf ongeveer 300 euro. Ook de montagekosten zijn sterk afhankelijk van het systeem dat je aan wilt schaffen. Vanzelfsprekend zit er bij een mobiele airco geen montagekosten.

pro tipVindy PRO tip: Vraag altijd bij het aankopen van een airco of de montagekosten inbegrepen zijn. Dit voorkomt dat je later voor een verrassing komt te staan.

Airco onderhoud

Als je eenmaal in bezit bent van een airco is het ook van belang dat de airconditioning goed onderhouden wordt. Over het algemeen wordt er aangeraden om eens per jaar de airco’s te laten controleren. Je kunt bij airco specialisten een eenmalige onderhoudsbeurt aanvragen maar meestal kan je ook een airco onderhoud abonnement afnemen. Dit betekend dat de specialist 1 tot 2 maal per jaar bij je langskomt om de airco in topconditie te houden.

Mochten er plotselinge gebreken zijn als je in het bezit bent van een onderhoud abonnement, komt de specialist gewoon bij je langs en die zal de gebreken kosteloos verhelpen.

Airconditioning offerte via Vindy: zó geregeld!

Je kunt nu met een goed gevoel en wat meer airco kennis op zoek naar de airco die het best bij jou past. Wil je niet door honderden airco’s spitten om de juist airco te vinden? Ga dan in gesprek met een specialist. Die kan je goed helpen om precies de juiste airco te vinden voor jouw situatie. Vergelijk meerdere specialisten met elkaar door meerdere offertes aan te vragen via Vindy. Hiermee kan je tot wel 40% besparen op de aanschaf en plaatsing van een airco.

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Airco klusinfo

Lees het in de vraagbaak.

Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom airco!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!