Zelf plavuizen leggen: doen of niet?

Mike avatar

Mike op 04-01-2016

Zelf plavuizen leggen is niet voor iedereen een aanrader vanwege de complexiteit die deze klus kenmerkt en de benodigde vaardigheden die vereist zijn om een goed resultaat op te leveren. Houdt er dan ook rekening mee dat dit niet een karwei is wat binnen enkele uren klaar is, maar eerder enkele dagen duurt. Niet zo handig of niet zoveel geduld? Schakel dan altijd een professionele tegelzetter in als je plavuizen wilt leggen in uw woning.

zelf plavuizen leggen

Maar voor de handige doe-het-zelvers volgt hier het stappenplan om zelf plavuizen te leggen.

Zelf plavuizen leggen

Zelf plavuizen leggen gebeurt in een aantal stappen:

  • De plavuizen inmeten
  • Voorbereiden
  • De plavuizen leggen
  • De plavuizen voegen
  • Schoonmaken

De plavuizen inmeten

De belangrijkste stap; alles correct opmeten. Begin met het opmeten van de vloer. Aan de hand daarvan bepaal je hoeveel plavuizen je precies nodig hebt. Vaak zul je ook halve plavuizen nodig hebben of een gedeelte hiervan. Noteer alle maten en probeer, zodra je de plavuizen in huis hebt, eerst een rij uit door deze uit te leggen. Je ziet dan snel genoeg of uw berekeningen kloppen en of je misschien wel plavuizen tekort komt of juist teveel heeft.

Voorbereiden

Om de plavuizen te leggen heb je een speciale lijm nodig. Op de verpakking staat hoe je de lijm op juiste wijze bereidt. Het aanbrengen van de lijm gebeurt met een lijmkam. De laag lijm die je op de vloer aanbrengt is ongeveer een halve centimeter dik.

Erg belangrijk is het om binnen een uur na het leggen van de lijmlaag te starten met het leggen van de plavuizen. Je zult halve plavuizen dus van tevoren al op maat moeten snijden met een tegelsnijder.

De plavuizen leggen

Bij het leggen van de plavuizen gebruik je een liniaal, waterpas of voegkruisjes om te bepalen of de tegels recht liggen. Na een rij gelegd te hebben kun je de plavuizen met een rubberen hamer zachtjes aantikken zodat ze goed vast komen te liggen in de lijm. Middels de waterpas controleer je of de tegels qua hoogte gelijk liggen en stelt bij waar nodig.

De plavuizen voegen

Meestal is de lijm uitgehard na een dag en kun je beginnen met het voegen van de plavuizen. Hiervoor kun je een standaard voegmiddel gebruiken. Smeer het voegmiddel met de mortel over de tegels en bij de voegen zet je wat extra druk. Pas echter wel op dat je geen voegmiddel meeneemt uit de voegen. Je kunt dit voorkomen door de voeg even te laten drogen.

Schoonmaken

Nadat het voegmiddel is gedroogd zul je vaak een dun laagje sluier op de plavuizen aantreffen. Dit is niet altijd even eenvoudig te verwijderen. Bij een bouwmarkt zijn speciale reinigingsmiddelen en sponzen te verkrijgen waarmee je de plavuizen kunt reinigen. Vaak is het zo dat het moeilijker reinigen wordt naarmate je langer wacht na het drogen van de voegen. Zodra je al het overtollige voegmiddel heeft verwijderd van de plavuizen is de klus geklaard en kun je genieten van uw zelf gelegde plavuizen!

Toch liever uitbesteden?

Plavuizen leggen is een complex werkje en als je twijfelt of je zelf aan deze klus moet beginnen is het vaak beter om uit te besteden.

Het is dan goed om te weten dat de ene tegelzetter hetzelfde werk levert, maar voor een lager tarief dan de andere tegelzetter. Vergelijk dan ook altijd meerdere vaklui met elkaar voordat je een definitieve keuze maakt.

In veel gevallen levert deze vergelijking je namelijk een flinke besparing op die al snel kan oplopen tot wel 40% van de totaalprijs!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!