Voegwerk verwijderen, hoe werkt het?

Mike avatar

Mike op 08-11-2017

Voegwerk verwijderen, hoe werkt het?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Bij het renoveren of reinigen van de gevel kun je ervoor kiezen nieuw voegwerk te laten plaatsen. Het is hierbij belangrijk dat het oude voegwerk eerst netjes wordt verwijderd. Dat kan op verschillende manieren. Welke? We bespreken het hieronder!

Uithakken van voegwerk

Een manier om voegwerk te verwijderen is door het uit te hakken. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een beitel en hamer of elektrische hakhamer. Door de hakkende beweging wordt het voegwerk als het ware los geslagen en brokkelt de specie beetje bij beetje af. In eerste instantie zullen de horizontale voegen worden uitgehakt, hierna kunnen de verticale voegen vrij eenvoudig worden uitgehaald. Je kunt je voorstellen dat dit een vrij tijdrovende klus is waarbij ook met uiterste precisie gewerkt moet worden. Je wilt natuurlijk ten alle tijden voorkomen dat stenen van de gevel worden beschadigd.

voegwerk geschilderd

Uitslijpen van voegwerk

Een tweede manier om voegwerk te verwijderen is door het uit te slijpen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een slijptol met een speciaal snijblad. De voeg wordt zo langzaam weggesleten. Ook bij deze manier van verwijdering worden in eerste instantie de horizontale voegen weggesleten omdat daarna de verticale voegen eenvoudiger kunnen worden verwijderd. Net als bij het uithakken is nauwkeurigheid en precisie cruciaal omdat je natuurlijk niets van de stenen wilt wegslijten.

voegwerk binnenmuur

Het is dan ook bij beide methodes aan te raden om de verwijdering van het voegwerk over te laten aan een specialist. Zo zal schade beter kunnen worden voorkomen en kan er vervolgens optimaal een nieuwe laag voegwerk worden aangebracht.

Wanneer je een gevelrenovator inschakelt dan worden er bij het verwijderen van de voegen netten aan de steiger bevestigd waarmee stukken voegwerk en ook stof eenvoudig kunnen worden opgevangen. Op deze manier zul je zelf en ook je buurtbewoners minder last hebben van de renovatieklus. Ook kan het stof zo achteraf eenvoudig worden opgeruimd.

Nieuwe voegen plaatsen

Het is van belang dat na het verwijderen van de oude voegen er nieuw voegwerk geplaatst wordt. Het is namelijk zo dat een gevel zonder voegen flinke kans loopt op schade door weersinvloeden. De voegen zullen in de meeste gevallen dan ook direct door dezelfde specialist worden opgevuld met nieuw voegwerk. Zo is je gevel weer goed beschermd en ziet deze er weer uit als nieuw!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!