Renoveren? Denk aan de elektriciteit!

Mike avatar

Mike op 02-06-2017

Renoveren? Denk aan de elektriciteit!

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Wanneer een woning toe is aan een renovatie beurt dan is ook vaak de elektrische installatie toe aan vervanging. Het is zelfs zo dat je bij een verzwaring verplicht bent om de elektriciteitsinstallatie opnieuw te laten voorzien van een keuring. Waar moet je op letten? We bespreken het in dit artikel. Lees je mee?

Waar op letten bij een renovatie elektriciteitsinstallatie?

Voornamelijk bij een verouderde woning zal de elektriciteitsinstallatie geupdate moeten worden. Laagspanningsinstallaties zullen verzwaard moeten worden en daarna dus verplicht gekeurd door een erkend elektricien. Fijn is dat de eisen voor renovatie minder streng zijn dan de eisen voor nieuwbouw, denk hierbij aan bestaande leidingen, stopcontacten zonder een aarding en ook differentieelschakelaars. Een goede en veilige elektriciteitsinstallatie beschikt over een aantal factoren. Ten eerste zal deze moeten beschikken over een goede aarding. Bij bestaande woningen zal dit voornamelijk een penaarding zijn. Bij een renovatieklus zijn de hoofdequipotentiale verbindingen van geleidende delen van de constructie niet verplicht. Wel zal het aantal enkele of meervoudige stopcontacten bij een renovatie moeten worden beperkt tot acht stuks per stroombaan. Verder zul je er rekening mee moeten houden dat de stopcontacten voorzien worden van een aardingspen en dat deze kindveilig dienen te zijn. En wat betreft de verlichting in de woning, hiervoor moeten minstens twee stroombanen voor worden voorzien. Het beste is om stopcontacten van een stroombaan te verdelen over meerdere kamers in de woning. Wat betreft de stroombaan naar de keuken, hierbij is het verstandig om slechts enkele stopcontacten aan te sluiten zodat je hierop zonder problemen apparatuur kunt aansluiten met een groot vermogen. Aan te raden is ook om stopcontacten en lichtpunten niet in eenzelfde kring te verdelen.

Overige tips elektriciteitsinstallatie

Het is voor de koelkast en vriezer aan te raden om deze via eenzelfde stroombaan op één stopcontact aan te sluiten. Op deze manier wordt de kans verkleind dat ontdooiing plaatsvindt wanneer er in één van de twee apparaten iets niet goed gaat. De differentieelschakelaar kan in de verdeelkast worden geplaatst. Hiermee wordt de installatie uitgeschakeld wanneer er verliesstroom gemeten wordt. Zo is je elektriciteitsinstallatie beschermd tegen risico’s zoals elektrocutie en ook brandgevaar. Voor aansluiting van de wasmachine of bij apparatuur in de badkamer is het aan te raden een afzonderlijke automatische differentieelschakelaar gebruiken met een grote gevoeligheid. Daarnaast zul je ook een afzonderlijke automatische differentieelschakelaar nodig hebben wanneer je een nieuwe installatie laat leggen.

Elektriciteitskeuring uitvoeren

Wil je graag je elektriciteitsinstallatie laten voorzien van een keuring of wil je een elektricien inschakelen voor het aanpassen of verzwaren van je elektriciteitsinstallatie? Vergelijk dan eenvoudig meerdere elektriciens uit je buurt en kies zo voor een professionele elektricien die je tegen de beste prijskan helpen!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!