Nieuwe thermostaat aansluiten in 6 stappen

Mike avatar

Mike op 10-03-2017

Nieuwe thermostaat aansluiten in 6 stappen

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Hangt er nog een oude thermostaat in je nieuw gekochte woning of wil je gewoon je eigen verouderde thermostaat vervangen? Dan kun je dat in principe prima zelf doen. Door een nieuwe (slimme) thermostaat te plaatsen binnen je domoticasystemen kun je optimaal en efficiënt de verwarming in huis (laten) regelen. Zo kun je, zeker op de lange termijn, een behoorlijk zakcentje besparen. En dat is fijn! Hoe je de thermostaat het beste kunt vervangen bespreken we hieronder.

Thermostaat vervangen

Voor het vervangen van je thermostaat zijn er een aantal stappen die je zult moeten doorlopen. We bespreken ze hieronder.

Stap 1: oude thermostaat verwijderen

Verwijder de oude thermostaat van de muur, in de meeste gevallen kun je deze gewoon losschroeven. Trek deze niet direct weg want deze is verbonden met elektriciteitsdraadjes in de muur.

Stap 2: elektriciteitsdraden knippen en strippen

Knip de elektriciteitsdraden zo kort mogelijk achter de thermostaat door en strip vervolgens de draden voor ongeveer één centimeter blank.

Stap 3: plek nieuwe thermostaat aftekenen

Houdt vervolgens de nieuwe thermostaat op de juiste hoogte tegen de muur en teken daarna de punten af waarop de nieuwe thermostaat tegen de muur zal moeten worden bevestigd. Maak eventueel gebruik van een waterpas, je wilt er natuurlijk dat je nieuwe thermostaat netjes recht komt te hangen.

Stap 4: gaatjes boren in de muur

Boor vervolgens gaatjes in de muur op de afgetekende plekken. Het is handig om gebruik te maken van de stofzuiger om zo stof van de muur direct op vangen.

Stap 5: elektriciteitsdraden op nieuwe thermostaat aansluiten

Hierna kun je de zojuist gestripte elektriciteitsdraden op de nieuwe thermostaat aansluiten. Maak gebruik van de gebruiksaanwijzing zodat je er zeker van bent dat je de draden juist plaatst.

Stap 6: nieuwe thermostaat vast schroeven

Schroef vervolgens de achterplaat van de nieuwe thermostaat vast aan de muur in de voorgeboorde gaatjes en plaatst hierna de thermostaat op de achterplaat. En that’s it! Je nieuwe thermostaat is klaar voor gebruik. Stel deze natuurlijk goed in zodat je direct kunt beginnen met het zo efficiënt mogelijk verwarmen van je woning!

Lukt het niet? Schakel dan een elektricien in!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!