3 tips voor het regelen van de thermostaat

Mike avatar

Mike op 20-12-2017

3 tips voor het regelen van de thermostaat

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Het regelen van de thermostaat op de juiste wijze kan je, zeker op termijn, een hoop stookkosten besparen. Wist je dat elke graad boven de 19 graden Celsius zorgt voor een toename op de energierekening voor het verwarmen van 7 procent. Stel de thermostaat goed af en minimaliseer je stookkosten. In dit artikel bespreken we drie handige tips die je hierbij kunnen helpen. Lees snel verder!

Plaatsing van de thermostaat

Een erg belangrijk onderdeel bij het reguleren van de thermostaat is de locatie van de thermostaat. Om te zorgen voor een optimale balans tussen comfort en stookkosten zul je de thermostaat op de meeste ideale plek in huis moeten bevestigen.

Plekken voor plaatsing van de thermostaat die je sowieso moet vermijden zijn achter een kast, rolluik of gordijn. Wanneer de thermostaat op zo’n plek hangt zal de warmte in de ruimte de thermostaat pas relatief laat bereiken waardoor de thermostaat te laat zal reageren. Dit kan zorgen voor temperatuurschommelingen in huis. Met dit in het achterhoofd is het logischerwijze ook niet slim om de thermostaat té dicht in de buurt van een warmtebron, airconditioning of ventilatie te plaatsen.

thermostaat plafond

Vermijdt verschil tussen de thermostaatsregeling en kranen

Wanneer je radiatoren met thermostaatkranen in dezelfde ruimte hebt als waar de thermostaat is geplaatst, dan zou dit de regulering van de thermostaat kunnen verstoren. Het is hierbij daarom van belang om in eerste instantie de thermostaat die de verwarmingsketel bestuurd af te stellen op een gewenste temperatuur. Hierna regel je de thermostaatkranen die je radiatoren besturen, stel deze af op een temperatuur die hoger ligt dan de temperatuur waarvoor je hebt gekozen op de thermostaat. Op deze manier ben je verzekerd van een optimale temperatuur in de ruimte.

Verwarm niet terwijl je ook koelt

Het klinkt misschien logisch, niet koelen terwijl je aan het stoken bent, maar toch wordt dit nog vaak gedaan. Zorg dat je niet en de verwarming aan hebt staan en ergens anders ook aan het proberen bent te zorgen voor verkoeling.

Ook wanneer je slechts één specifieke ruimte wilt koelen met bijvoorbeeld een airconditioning, zorg er dan voor dat de deuren van deze ruimte gesloten zijn. Er kan anders warme lucht de ruimte inkomen waardoor je aanzienlijk meer energiekosten kwijt zult zijn om die ruimte te koelen.

Zorg voor een efficiënt gebruik van de verwarming alsook van efficiënte manieren voor verkoeling. Zo zul je minimale kosten kwijt zijn aan de temperatuurregeling in huis.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!