5 veelgestelde vragen over laadpalen

Mike avatar

Mike op 05-12-2017

5 veelgestelde vragen over laadpalen

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Wanneer je een hybride of elektrische auto hebt aangeschaft, of aan wilt kopen, dan is de eerste logische stap om te kijken naar een laadpaal voor aan huis of kantoor. Althans, een eigen laadpaal geeft je 2 enorm grote voordelen; voordelig laden en flexibel laden. Maar wat komt er allemaal bij kijken, bij het aanschaffen en installeren van zo'n laadpaal? 5 antwoorden op 5 veelgestelde vragen.

1. Welk type oplaadpaal?

Laat je hierin altijd goed adviseren. Iedere auto, woning type of situatie eist weer iets anders van een laadpaal. Als handvat kun je aannemen; een laadpaal op kantoor heeft 2 socket's van 11kW nodig. Een laadpaal thuis is beter en handiger met vaste kabel. Heb je een hybride auto? Kijk dan naar een laadpaal die ongv. 3,7 kW kan laden, meer heb je niet nodig. Let daarnaast op de type aansluiting. Bij puntje 4 gaan we daar verder op in.

type oplaadpaal

2. Welke soort aansluiting voor mijn woning?

Dit ligt allereerst aan de situatie. Woon je in een vrijstaande of rijtjeswoning of wil je een laadpaal op kantoor? Dan zijn er 2 opties; een aparte aansluiting of aansluiten op de elektriciteit van de woning. Een aparte aansluiting kan bijvoorbeeld rondom het huis zijn op eigen grond. Hiervoor kun je een aanvraag doen bij de gemeente. Sluit je de laadpaal aan op de elektra van de woning? Dan kan je gewoon direct een installateur inschakelen die dit in orde maakt.

soort aansluiting

Woon je in een appartement of flat en heb je geen eigen grond? Dan kan je een aanvraag indienen bij de beheerder, bijvoorbeeld de VVE, voor de installatie van een laadpaal.

Wil je in jouw buurt, bijvoorbeeld in de straat, één of meerdere laadpalen - bijvoorbeeld omdat er meerdere mensen een elektrische auto hebben, dan kan je een aanvraag doen bij de gemeente. Verzamel zo veel mogelijk handtekeningen voor de aanvraag, dit versnelt het aanvraagproces. De meeste gemeentes doen namelijk niet moeilijk en stimuleren dit juist.

3. Hoe krijg ik een oplaadpas?

Deze kun je bij diverse leveranciers, zoals netbeheerders of zelfs de ANWB, aanvragen. Bedenk allereerst goed of je een laadpas nodig hebt. Schaf je een laadpaal aan voor thuis gebruik? Sluit deze dan gewoon aan op de bestaande elektriciteit, dan is er geen pas nodig. Eventueel alleen een pasje voor het activeren van de laadpaal. Dat is vooral handig als de laadpaal voor aan het huis ook toegankelijk is voor andere auto's. Zo voorkom je dat deze onrechtmatig gebruikt wordt. Dit soort passen zitten vaak al bij de aanschaf van de laadpaal erbij.

oplaadpas auto

Tip! Bekijk altijd goed of de laadpas op meerdere laadpalen werkt. De meeste nationale laadpassen werken wel door het hele land op alle laadpalen, maar toch is het altijd goed om dit even goed uit te zoeken. Dit wordt extra aangeraden als je veel door Europa reist of bijvoorbeeld veel over de grens komt in Duitsland. Daar werkt het weer anders. Er zijn overigens ook internationale laadpassen.

4. Welke stekker heb ik nodig?

Hier wordt nog weleens de fout gemaakt. De stekker ligt aan de type auto. De meeste Europese auto's, op enkele Peugeot's na, hebben een type 2 aansluiting. Alle Amerikaanse en Japanse auto's hebben een type 1 aansluiting, met 1 uitzonder; de Tesla. Die heeft wel gewoon een type 2.

kabel type overzicht

5. Wat zijn de aansluitkosten voor een laadpaal?

Dit verschilt per type laadpaal en type aansluiting. Het ligt erbijvoorbeeld aan op welke plaats je de laadpaal wilt hebben. Moet er een "tunnel" gegraven worden voor de kabels? En is er sprake van krachtstroom? Het beste kun je altijd vrijblijvend een offerte opvragen via Vindy bij lokale leveranciers en installateurs. Zij kunnen je eventueel ook adviseren in de aanschaf van de laadpaal. Vaak kunnen ze deze zelfs voordeliger leveren, zeker in combinatie met het aansluiten.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!