KNX standaard bij domotica, wat is het precies?

Mike avatar

Mike op 12-07-2018

KNX standaard bij domotica, wat is het precies?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Wanneer je van plan bent om domotica te gaan installeren dan is het goed om je eens te verdiepen in compatibiliteit wat betreft domotica systemen, toepassingen en natuurlijk de prijs van domotica. Er is namelijk een groot aanbod in systemen en toepassingen en dit kan ervoor zorgen dat je problemen ondervindt rondom compatibiliteit van je domotica toepassingen.

Het is daarom goed om ook rekening te houden met de KNX (Konnex) standaard. Wat is dit precies? We bespreken er in dit artikel meer over! Lees je mee?

Meer eenvoud door de KNX-standaard

De grootste domotica spelers in de Europese markt hebben hun krachten gebundeld en de zogenaamde Konnex standaard in het leven geroepen (doorgaans KNX-standaard genoemd) om zo eenvoud te kunnen bieden in de wirwar van compatibiliteit en domotica toepassingen.

Een behoorlijke irritatiefactor bij domotica installaties en toepassingen was namelijk vooral dat er hiervoor geen uniforme standaard bestond. Hierdoor werd er vaak tegen problemen aangelopen wanneer men domotica systemen wilde uitbreiden met toepassingen van een fabrikantspecifieke standaard. De KNX-standaard volgt de EU norm EN50090 en brengt hierdoor dus een verandering in het probleem rondom compatibiliteit.

KNX logo

Vele domotica fabrikanten werken tegenwoordig met de KNX-standaard waardoor er ontelbare producten beschikbaar zijn met de uniforme standaard. De KNX-standaard is van toepassing op vrijwel alle soorten domotica toepassingen.

KNX en flexibiliteit

KNX domotica systemen werken met een zogenaamd decentraal station, dit in tegenstelling tot vele andere domotica systemen. Wat dit betekent is dat elk apparaat of component dat aangesloten wordt op het KNX domotica systeem afzonderlijk kan werken. Dit komt doordat deze gebruik maakt van een microprocessor. Bij een centraal station zal dit niet het geval zijn, deze kan namelijk deactiveren wanneer bijvoorbeeld één component defect gaat.

Het nadeel van een decentraal systeem is dan wel weer de prijs, deze ligt namelijk hoger dan de prijs van een centraal systeem. Maar goed, de prijs wordt dan dus wel direct gecompenseerd met een hoge mate van flexibiliteit en ook lagere prijzen voor uitbreiding van het domotica systeem. Een prima investering dus!

KNX domotica aanschaffen

Wil je graag een KNX domotica systeem aanschaffen of het systeem uitbreiden met bepaalde domotica toepassingen? Check hiervoor dan altijd meerdere aanbieders van KNX domotica. Zo kun je eenvoudig domotica vergelijken op prijs en kwaliteit en ben je in staat te kiezen voor KNX domotica tegen de beste prijs!

Maak jij al gebruik van domotica met de KNX-standaard?


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!