Hoe werkt de pelletkachel?

Mike avatar

Mike op 27-02-2018

Hoe werkt de pelletkachel?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

De pelletkachel is een relatief nieuwe soort kachel en werd voornamelijk in Scandinavische landen gebruikt. Maar vandaag de dag wordt dit type kachel ook buiten Scandinavië meer en meer gebruikt en dat komt voornamelijk door de energiebesparende werking. We bespreken er meer over in dit artikel. Lees je mee?

Werking pelletkachel

Een pelletkachel kan eigenlijk worden gezien als een kleine biomassaketel waarbij als brandstof kleine houtpellets worden gebruikt. De pellets bestaan uit kleine samengeperste korrels waarbij één kilogram pellets vergelijkbaar is met zo’n 1,8 kubieke meter gas.

De pelletkachel maakt gebruik van een voorraad houtpellets die systematisch kunnen worden aangereikt aan de brander in de kachel. De pelletkachel maakt daarnaast gebruik van twee ventilatoren waarbij er eentje van zorgt voor een optimale verbranding van de pellets en de andere ervoor zorgt dat de warmte die vrijkomt bij de verbranding in de ruimte wordt verspreid.

palletkachel woonkamer

Comfort pelletkachel

De pelletkachel is programmeerbaar in temperatuur en ook tijd en kunnen daarnaast ook geheel automatisch worden ontstoken. Het voorraad vak van de kachel kan gemakkelijk van de bovenkant worden bijgevuld. En eenmaal gevuld kunnen de meeste kachels wel een paar dagen tot soms wel één week mee gaan. Super handig dus!

De moderne varianten van pelletkachels beschikken daarnaast tegenwoordig ook over een chip die de optimale snelheid voor toevoer van de pellets, de verbranding en ook de aansturing van de ventilatoren berekend. Zo kan een pelletkachel eenvoudig een rendement behalen van wel 85 procent.

Daarnaast gaan ze ook nog eens zuinig om de brandstof. De pelletkachel geeft meer warmte waardoor gebruik van de centrale verwarming kan worden verminderd. Dit zorgt ervoor dat de pelletkachel een uiterst duurzaam type kachel is dat kan zorgen voor een verlaging in energiekosten voor verwarming.

Decoratieve functie pelletkachel

Werd de pelletkachel vroeger puur gebruikt ter verwarming, tegenwoordig ziet de pelletkachel er ook nog eens mooi uit en is deze te verkrijgen in een moderne vorm. De pelletkachel is hip en trendy en zorgt voor een unieke uitstraling in huis. Het flakkerende vuurtje zorgt daarnaast voor een authentieke en warme sfeer. Heerlijk!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!