Plaatsing houtkachel, waar op letten?

Mike avatar

Mike op 21-11-2022

Plaatsing houtkachel, waar op letten?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Gebruik maken van een houtkachel is een meer conventionele maar toch ideale manier van verwarming van je woning. Met een houtkachel geniet je heerlijk van warmte door middel van convectie (de lucht wordt verwarmd en gecirculeerd) als ook straling (de warmte wordt overgebracht door middel van elektromagnetische golven). Dit is waarom verwarming door middel van een kachel zo prettig wordt ervaren. Daarnaast zorgt een houtkachel ook op esthetisch gebied voor een aangenaam en knus effect. Hoe wordt zo’n houtkachel geplaatst en waar moet je op letten bij plaatsing? We bespreken het in dit artikel!

Positie houtkachel en interieur

Belangrijk bij plaatsing van een houtkachel, tov een gaskachel, is dat er voldoende ruimte moet zijn tussen de kachel zelf en eventuele materialen die brandbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bank of vloerkleed. Dit soort onderdelen van het interieur mogen niet te dicht op de houtkachel staan. Wanneer de kachel gloeiend heet is geworden zouden dit soort materialen namelijk kunnen smelten of zelfs vlam vatten.

open haard in huis

Veiligheid staat natuurlijk voorop! In de meeste gevallen is het binnen een interieur de bedoeling dan de houtkachel zo min mogelijk ruimte inneemt. Maar om ook het brandgevaar te kunnen beperken zal er moeten worden gewerkt met hittebestendige materialen. Deze mogen niet direct tegen de beschermende oppervlakken worden geplaatst, er moet namelijk altijd een ruimte tussen worden gelaten zodat er lucht achter de hittewerende materialen kan circuleren. Op deze manier kan worden voorkomen dat de achterliggende materialen te heet worden.

Waar op letten bij plaatsing houtkachel?

Het is bij plaatsing van een houtkachel aan te raden om de afstand tussen het aansluitpunt van de schoorsteen en de kachel zelf zo kort mogelijk te houden. Bochten in de afvoer zijn af te raden omdat dit de werking van de afvoer niet bepaald bevorderd. Is het vanwege de situatie toch nodig om een bocht te gebruiken dan is het beter om twee maal een flauwe bocht te gebruiken dan één scherpe bocht. Wat betreft afvoerbuis is het beter om te gaan voor de normale zwarte afvoerbuis in plaats van bijvoorbeeld een gegalvaniseerde stalen buis. Bij de gegalvaniseerde buizen is het namelijk zo dat deze vaak bewerkt zijn met een speciale laag die minder goed tegen de hitte van de afvoergassen van de kachel kan. Moet je buizen aan elkaar sluiten, voor bijvoorbeeld een bocht of verlenging? Zorg er dan voor dat deze minstens drie centimeter over elkaar worden aangesloten en worden bevestigd met schroeven. Je wilt immers ten alle tijden voorkomen dat giftige afvalstoffen de kamer in zouden kunnen komen.

Wanneer je een houtkachel op vakkundige wijze laat plaatsen kun je geheel veilig genieten van een heerlijke knus en warm knapperend vuurtje in huis.

Voor het inschakelen van een vakman kun je het beste meerdere haard specialisten vergelijken. Door te letten op prijs en kwaliteit kun je eenvoudig kiezen voor een professional met de voor jou beste prijs-kwaliteit verhouding.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!