Gevelkachel als uitbreiding verwarming

Mike avatar

Mike op 01-05-2017

Gevelkachel als uitbreiding verwarming

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Wanneer je graag een onverwarmde ruimte wilt verwarmen maar daarvoor niet de bestaande CV-installatie wilt uitbreiden dan kan een gevelkachel een prima oplossing zijn. Wat is een gevelkachel precies en hoe werkt zo’n installatie? We bespreken het hieronder!

Wat is een gevelkachel?

Een gevelkachel is een vaak wat kleinere kachel die eenvoudig na de bouw van een woning of pand nog geplaatst kan worden. De afvoerbuizen van de kachel worden via de gevel naar buiten geleid. Een gevelkachel maakt gebruik van een zogenaamd gesloten systeem. Dit betekent dat de rookgassen direct rechtstreeks weer naar buiten afgevoerd worden en dat ook de zuurstof die nodig is voor de verbranding van de kachel direct van buiten wordt genomen. Hierdoor zal de geveldoorvoer van een gevelkachel dan ook uit twee delen bestaan. Een afvoerkanaal en een toevoerkanaal die als één geheel uitgevoerd zijn (een buis in buis).

Uiteraard zullen de rookgassen die de kachel uitstoot niet via een nabijgelegen ventilatierooster of raam weer naar binnen mogen komen. Daarom zullen er eisen gesteld moeten worden wat betreft plaatsing van de gevelkachel. In een bepaald gedeelte van de gevel rondom de kachel zullen geen ventilatie of vensters mogen voorkomen. Hoe groot dit oppervlak moet zijn wordt bepaald door de capaciteit van de gevelkachel.

Gasleiding doortrekken

Er zal een gasleiding moeten worden doorgetrokken naar de plek waar de gevelkachel geplaatst zal gaan worden. Voor deze klus kan het beste een vakman worden ingeschakeld. Eventueel kun je wel zelf het gat maken dat bestemd is voor de geveldoorvoer. Bestaat je gevel uit een gemetselde muur, dan zal dit gat worden gehakt. De uiteindelijke ruimte tussen de gasleiding en het metselwerk kan opgevuld worden met asbestcement koord. Is de gevel voorzien van isolerend materiaal dat bestaat uit kunststofschuim zoals bijvoorbeeld polyurethaan of polystyreen? Neem dan extra voorzorgsmaatregelen. Neem de isolatie rondom het gat weg tot een breedte van minimaal vijf centimeter. Het ontstane gat kan dan later weer opgevuld worden met steen- of glaswol.

Gevelkachel laten plaatsen?

Wil je graag een gevelkachel laten plaatsen? Voor het inschakelen van een kachelspecialist kun je dan het beste een aantal offertes van firma’s uit je buurt vergelijken op prijs en kwaliteit. Zo kies je gemakkelijk voor de specialist met de voor jou beste prijs-kwaliteit verhouding.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!