Uit welke onderdelen bestaat een kachel?

Mike avatar

Mike op 21-07-2017

Uit welke onderdelen bestaat een kachel?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Het complete systeem van een kachel bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. De kachel kan alleen optimaal werken wanneer al deze losse onderdelen in orde zijn en goed zijn geïnstalleerd. Uit welke onderdelen bestaat een kachel precies? We bespreken het in dit artikel.

Frame, aslade en buizenstelsel

Een van de belangrijkste onderdelen van een kachel is het frame van de kachel, doorgaans gemaakt van een vuurvast metaal of van steen. Zo wordt er vaak gebruik gemaakt van baksteen, mica of van roestvrij staal. Mica is een materiaalsoort dat hoge temperaturen aankan, tot wel 550 graden Celsius. De as die wordt geproduceerd door de verbranding van de brandstof van de kachel zal worden opgevangen in een speciale lade van de kachel.

kachel aslade

Tenzij je gebruik maakt van een elektrische kachel, dan zal hiervan natuurlijk geen sprake zijn. Sommige kachels beschikken daarnaast ook over een doorzichtig deurtje dat kan worden geopend en gesloten, gemaakt van enkel- of dubbel glas. Verder maken de meeste kachels ook gebruik van een buizenstelsel. Op deze manier kan warmte door het hele huis worden verplaatst en de rook worden afgevoerd. Om de warmte tevens goed vast te houden wordt er ook gebruik gemaakt van isolerend materiaal. Zo zal er minimaal warmte verloren gaan en kan het rendement van de kachel worden geoptimaliseerd.

Ontsteking en veiligheid

Om de kachel te ontsteken maken sommige kachels gebruik van een ontsteking. Hiervoor wordt doorgaans een bougie of piëzo gebruikt. Bij een bougie wordt er een soort kleine kortsluiting veroorzaakt waardoor een kleine vonkje ontstaat. Deze kan de gasbrander ontsteken, een soort zelfde werking als bij een fornuis dus eigenlijk. Ontsteking met een piëzo is te vergelijken met de werking van het wieltje op een aansteker. Natuurlijk zijn er ook kachels waarbij ontsteking handmatig moet plaatsvinden, door middel van bijvoorbeeld een aansteker of lucifers.

kachel ontsteking

De meeste kachels zullen ook een veiligheidssysteem bevatten. Dit elektrisch systeem zorgt ervoor dat er geen onvolledige verbranding zal plaatsvinden. Mocht er onvolledig worden verbrand, dan zal het systeem de kachel automatisch uitschakelen of de luchttoevoer worden verminderd tot acceptabel niveau. Alleen als alle losse onderdelen van de kachel goed werkend op elkaar aansluiten kan er worden gezorgd voor een optimaal rendement van de kachel.

Tip! Lees ook andere blog posts over kachels

Heb jij een kachel in huis of wil je er graag een laten plaatsen? Welke soort kachel heeft jouw voorkeur?


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!