De open haard kachel, wat zijn de voordelen?

Mike avatar

Mike op 29-11-2017

De open haard kachel, wat zijn de voordelen?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

De open haard kachel is een combinatie van een open haard en - ja je raadt het al - de kachel. De open haard kachel komt oorspronkelijk uit Scandinavië en wordt daarom ook wel vaker Zweedse kachel genoemd. De open haard kachel heeft de fijne voordelen van zowel de open haard als de kachel. Welke dat precies zijn? We bespreken het in hieronder!

Combinatie van voordelen

De open haard kachel bevat dus zowel voordelen van de open haard alsook voordelen van de kachel. Zo geniet je van de goed zichtbare en warme vlammen maar zal de warmte niet zo snel opgaan in rook zoals bij een open haard. De warmte effectiviteit van een open haard kachel is aanzienlijk groter dan van een open haard. Zo ligt deze effectiviteit bij een open haard slechts zo rond de 20 procent. Bij een open haard kachel met open deur ligt de effectiviteit zo rond de 40 procent. En bij een open haard kachel met gesloten deur zelfs rond de 70 procent.

open haard woonkamer

Het merendeel van de warmte wordt afgegeven door middel van convectie. Dit betekent dat de lucht wordt verwarmd en gecirculeerd. Een deel van de warmte wordt echter ook door middel van straling afgegeven. Dat houdt in dat de warmte via elektromagnetische golven wordt afgegeven, net zoals bij de zon. Dit zorgt ervoor dat de warmte via een open haard kachel als zeer prettig ervaren wordt.

Brandstof en verwarmingsvermogen

Als brandstof kan voor alle open haard kachels hout, bruinkool of briketten gebruiken. De tijd dat de open haard kachel zijn verwarmingsvermogen met een brandstofvulling vasthoudt hangt mede af van de grootte van de stookplaats als ook het type brandstofvulling. Zo wordt doorgaans met houtvulling een uur verwarmd. Met bijvoorbeeld briketten kan soms wel een gloedtijd van zelfs 10 uur worden behaald.

open haard stoken

Binnenbekleding open haard kachel

De open haard kachel kan worden geleverd met of zonder chamotte binnenbekleding. Ook kun je de binnenkant laten voorzien van metselwerk, dit zorgt ervoor dat deze niet zo snel weer afkoelen. Maar open haard kachels zonder binnenbekleding verwarmen de ruimte echter sneller.

Open haard kachel aanschaffen

Wanneer je van plan bent om een open haard kachel aan te schaffen, vergelijk hiervoor dan altijd meerdere leveranciers en vergelijk goed op basis van prijs en kwaliteit. Het is aan te raden om voordat je een open haard kachel aanschaft deze eerst goed te bekijken. Let er op of de eventuele deur goed dicht gaat, of de trekkanalen voldoende zijn en of alle bouwelementen van de kachel netjes zijn verwerkt.

Zie jij jezelf al lekker knus geïnstalleerd op de bank naast zo’n heerlijke open haard kachel?


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!