Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Soorten ramen

Wanneer je bezig bent met het bouwen of renoveren van een woning of pand is het belangrijk dat je een raamsoort kiest dat bij je past. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je een raam krijgt dat niet bij de rest van het gebouw of niet bij jouw interieur past. Nu kunnen wij ons voorstellen dat je nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden die er op het gebied van ramen zijn. Kies je voor een raamsoort dat zich mengt met de muren en niet opvalt, of kies je juist voor een blikvanger? Bij die keuze proberen we je te helpen door je zo goed mogelijk te informeren over de soorten ramen die beschikbaar zijn.

Richtprijs ramen

Om de raamsoort te kiezen dat bij je past is het handig om eerst te weten wat je wilt uitgeven aan de ramen. Aan de hand van dit budget kan je namelijk tussen verschillende materialen kiezen. Elke soort raam heeft namelijk zijn eigen richtprijs. De soorten ramen waaruit je kan kiezen zijn:

Aluminum ramen
Aluminium ramen zijn gemaakt van nieuw of gerecycled aluminium. Deze raamsoort voorziet jouw woning of pand van een stevig, onderhoudsarm raam dat een hoge isolatiewaarde heeft. Daarnaast kunnen aluminium ramen als blikvanger dienen voor jouw woning of pand. Aluminium ramen zijn wel de duurste ramen die er te verkrijgen zijn. Afhankelijk van de raamtype die je erbij kiest kan de prijs variëren van een bedrag tussen de 300 en 1300 euro, voor een raam van 1 bij 1 meter, exclusief montage.

Houten ramen
Mocht je wat minder uit willen geven dan zijn houten ramen wellicht iets voor jou. Ook deze raamsoort is een echte blikvanger voor in jouw woning of pand. Houten ramen zijn zeer gemakkelijk van kleur aan te passen door het houtwerk te schilderen met verf of houtolie.

pro tipVindy PRO tip: Om een perfect resultaat te krijgen raden wij aan om houten ramen altijd te laten afwerken door een specialist. Die voert de klus namelijk vaker uit en weet dus precies hoe je een perfecte dekking krijgt die ook bestand is tegen alle weersoorten.

Houten ramen vergen ook niet veel onderhoud, meestal dient goed schilderwerk als bescherming van het hout. Deze stijlvolle raamsoort is te krijgen tussen de 200 en 900 euro voor een raam van 1 bij 1 meter, afhankelijk van het gewenste raamtype.

Kunststof ramen
Kunststof ramen, ook wel PVC ramen genoemd, zijn de populairste ramen die er beschikbaar zijn. Dan vraag je jezelf al snel af waarom deze raamsoort zo populair is. Dat komt doordat PVC ramen de goedkoopste raamsoort is en daarnaast zeer lang meegaat. Ondanks de lage prijs hoef je niet bang te zijn dat de PVC ramen niet goed isoleren, ze hebben namelijk ook een hoge isolatiewaarde. Ook het onderhoud van kunststof ramen is gemakkelijk, je maakt ze gewoon schoon door ze af te doen met wat water. Wil je PVC ramen laten plaatsen in jouw woning of pand? Dan moet je rekening houden met een prijs die ligt tussen de 100 en 800 euro per raam van 1 bij 1 meter, exclusief montage.

Raamtypes

Naast de raamsoorten zijn er ook verschillende raamtypes beschikbaar. Waar de raamsoorten vooral op de materiaalsoorten gericht is, zijn de raamtypes juist gericht op de manier van openen. De raampartijen zijn in vier varianten te verkrijgen:

  • Schuifraam
  • Valraam
  • Draai-kiepraam
  • Vast raam

Schuifraam
De schuifraam is, zoals de naam al doet vermoeden, een raamtype waarbij de ramen geopend kunnen worden door de ramen open te schuiven. Deze raamtype is het duurste van alle raamtypes. Dit komt doordat er een schuifmechanisme moet worden geïnstalleerd. Schuiframen worden meestal geleverd in de maat 1,5 bij 1 meter. De prijzen van schuiframen zijn als volgt:

Soort schuifraam Richtprijs
Aluminium ramen € 1.000 - € 1.250
Houten ramen € 800 - € 950
PVC ramen € 600 - € 750

Valraam
Als je een valraam in jouw woning of pand laat plaatsen, kies je voor een raam dat naar binnen open valt. Meestal kies je voor een valraam als je een ruimte goed geventileerd wilt hebben zonder dat je veel privacy inlevert, zoals een badkamer. De richtprijzen voor valramen van 1 bij 1 meter zijn:

Soort valraam Richtprijs
Aluminium ramen € 250 - € 450
Houten ramen € 100 - € 300
PVC ramen € 75 - € 275

Draai-kiepraam
Heb je behoefte aan meer ventilatie of wil je een raamtype dat veelzijdiger is, dan kan je kiezen voor een draai-kiepraam. Deze kan je zowel (verticaal) open laten vallen als (horizontaal) open slaan. Draai-kiepramen worden vaak geleverd in de afmeting 1 bij 1 meter. De richtprijzen voor draai-kiepramen zijn:

Soort draai-kiepraam Richtprijs
Aluminium ramen € 400 - € 500
Houten ramen € 250 - € 350
PVC ramen € 125 - € 325

Vast raam
Wil je juist een raam dat nooit open hoeft te staan? Dan kan je het best kiezen voor een vast raam. Meestal worden vaste ramen gebruikt aan de voorkant van een woning of pand. De richtprijzen voor vaste ramen zijn:

Soort vast raam Richtprijs
Aluminium ramen € 300 - € 400
Houten ramen € 200 - € 300
PVC ramen € 75- € 175

pro tipVindy PRO tip: Let wel op dat deze richtprijzen zonder montagekosten zijn. Meestal liggen de montagekosten tussen de 150 en 250 euro per raam. Ook kunnen de prijzen per specialist sterk variëren. Daarom raden wij aan om altijd offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Je kan dan namelijk flink besparen op de kosten voor het plaatsen van ramen in jouw woning of pand.

Isolerend glas

Je wilt natuurlijk zo veel mogelijk comfort als je nieuw raamwerk laat plaatsen. Daarom is het verstandig om te kiezen voor HR++ glas wanneer je een glastype moet kiezen. Dit glastype heeft namelijk een zeer hoge isolatiewaarde, waardoor je een perfecte isolatie krijgt. Daarnaast zorgt een hoge isolatiewaarde voor een flinke besparing op de energierekening, aangezien je jouw woning minder zal hoeven verwarmen.

Soorten ramen offerte via Vindy: zó geregeld!

Heb je een goede keuze kunnen maken? Vraag dan een offerte aan om ramen te laten plaatsen via Vindy! Door offertes te vergelijken kan je soms tot wel 40% besparen op de totale kosten. Als je jouw gehele woning of pand wilt voorzien van nieuwe ramen kan de besparing flink oplopen. Wacht daarom niet langer met het aanschaffen van ramen en bespaar vandaag nog op verschillende soorten ramen!

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Kozijnen klusinfo

Lees het in de vraagbaak.

Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom kozijnen!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!