Hellend dak
Een hellend dak is misschien wel het meest voorkomende type dak in België. Je zal vast iemand kennen die onder een hellend dak woont. Een hellend dak is zeer goed bestand tegen allerlei weertypes. Maar waar moet je op letten als je wilt gaan voor een hellend dak? Daar gaan we hieronder meer over vertellen.
Hellend dak aanleggen
Een dak noem je pas hellend als het dak een helling heeft die groter is dan 15 graden. Er zijn vele verschillende soorten hellende daken maar de meest voorkomende soort is het zogeheten zadeldak. Hierbij heb je als het ware twee gelijke vlakken die bovenin samenkomen bij de nok. Een hellend dak is vaak een stuk lastiger aan te leggen in vergelijking met een plat dak. Vandaar dat het aanleggen van een hellend dak meestal gedaan wordt door een gespecialiseerde dakdekker.
Welke materialen zijn er beschikbaar voor een hellend dak?
Een hellend dak is zeer geschikt om er allerlei soorten dakbedekking op te leggen. Toch zie je vaak dat mensen het liefst kiezen voor de wat traditionelere materialen.
Veelgebruikte materialen om een hellend dak mee te bedekken zijn:
Dakpannen, deze vaak gemaakt van beton (goedkoper) of ze zijn keramisch (duurder, verschillende kleuren mogelijk).
- Riet, vooral bij boerderijen zijn rieten daken zeer populair.
- Golfplaten, vooral toegepast op schuren en bijgebouwen.
- Leipannen, wordt met name gebruikt op oude gebouwen en tuinhuisjes
Daarnaast zijn er nog vele andere materialen verkrijgbaar om een hellend dak te bedekken.
Vindy PRO tip: Wil je meer weten over minder bekende dakbedekkingen? Bespreek het eens met een gespecialiseerde dakdekker. Die kan je precies vertellen wat er mogelijk is in jouw situatie.
Bij het kiezen van een dakbedekking is het belangrijk om de levensduur van een bepaalde materiaalsoort in het achterhoofd te houden. Ook hiervoor kun je terecht bij een dakspecialist bij jou in de buurt.
Het renoveren van een hellend dak
Een hellend dak renoveren wordt vaak gedaan bij panden of woningen die al wat ouder zijn. Vaak zijn er meerdere kleine gebreken die ervoor zorgen dat er een renovatie plaats moet vinden. Denk dan aan gebroken dakpannen, lekkages of slijtage van het riet op het dak. Ook wordt het renoveren vaak gecombineerd met andere klussen aan het dak, zoals het toevoegen van een dakkapel.
Isoleren van een hellend dak
Als je dan toch bezig bent met het renoveren van een hellend dak, dan kan je net zo goed direct voor goede isolatie zorgen als dat nog niet het geval is. Het beste isolatie resultaat haal je met het isoleren van buitenaf. Toch zie je dat er regelmatig wordt geïsoleerd aan de binnenkant, dit omdat het een klus is die je zelf kan uitvoeren. Het nadeel ervan is dat je niet het optimale resultaat bereikt in vergelijking met het isoleren van buitenaf.
Vindy PRO tip: Kies je voor isolatie van buitenaf dan is het verstandig om hiervoor een dakdekker voor in te schakelen. Dit omdat de dakspecialist hierin gespecialiseerd is en het isoleren van buitenaf vrij lastig werk is.
Vaak wordt er glas- of steenwol gebruikt voor om een hellend dak te isoleren. In sommige situaties wordt er ook gekozen voor andere materialen zoals (piep)schuim platen of juist het inspuiten van isolatiemateriaal. Het laatste wordt vooral toegepast op rijtjeshuizen waarbij de hoogte van de nok in de gehele rij woningen gelijk is.
De voordelen van het isoleren van een hellend dak zijn:
Je zal minder energie verbruiken als je jouw woning voorziet van een goed geïsoleerd dak.
- De bovenverdieping van jouw pand of woning krijgt een aangenamere temperatuur door goede isolatie
- Goede isolatie voorkomt vochtproblemen
- En wellicht nog de beste reden:
- Een goede isolatie verhoogt de waarde van jouw woning of pand.
Hellend dak offerte via Vindy: zó geregeld!
Wil je dus een hellend dak laten plaatsen? Ben je opzoek naar iemand die jouw dak kan renoveren? Of wil je jouw woning in waarde laten stijgen en ben je opzoek naar goede isolatie? Vraag dan een offerte aan voor jouw klus via Vindy. Door meerdere offertes aan te vragen voor jouw klus, en deze offertes te vergelijken, kun je veel geld besparen. Een besparing die kan oplopen tot 40% van zowel de materiaal- als de aanlegkosten!
Dakwerken klusinfo
Lees het in de vraagbaak.
Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom dakwerken!