Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Plat dak

Een plat dak kan een mooi, opvallend onderdeel zijn van een pand of woning. Over het algemeen gaan platte daken ongeveer 20 tot 40 jaar mee, afhankelijk van het materiaal dat gebruikt wordt. Het aanleggen of renoveren van een plat dak vereist wel meer aandacht dan bij een hellend dak. Wat deze aandachtspunten precies zijn? Daar gaan we het hieronder over hebben.

Een plat dak aanleggen

Het aanleggen van een plat dat kan een lastige klus zijn. Er zijn veel dingen waarop gelet moet worden bij het aanleggen van een plat dak. Als een plat dak namelijk niet goed gelegd wordt, kan het al snel gaan lekken.

Plat dak is eenvoudig en multifunctioneel

Het grote voordeel van een plat dak is dat het oppervlakte ook bruikbaar gemaakt kan worden. Een eigen dakterras hebben klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Een plat dak kan je zelf aanleggen maar kan een lastige klus zijn. Mocht je zelf een plat dak willen aanleggen, let dan goed op de plek waar je het water gaat laten afvoeren.

Zorg er dus voor dat een plat dak niet echt ‘plat’ is, het dak heeft namelijk altijd een helling nodig om het water goed af te voeren. Om het water goed te verwerken heb je een helling nodig van 1,5 tot 2 centimeter per lopende meter.

pro tipVindy PRO tip: Als je zeker wilt zijn dat het dak goed wordt gelegd dan is het verstandig om dit door een dakdekker te laten doen. Een dakdekker heeft zeer veel ervaring bij het aanleggen van een plat dak en weet precies waar de valkuilen zitten tijdens het aanleggen van een plat dak.

Het renoveren van een plat dak

Na verloop van tijd komt het wel eens voor dat er wat beschadigingen op een plat dak ontstaan. Mochten er grote gebreken zijn aan het plat dak, zoals lekkages, dan is er een renovatie van het dak nodig.

pro tipVindy PRO tip: Als je al een plat dak hebt liggen, dan is het aan te raden om het dak twee keer per jaar te controleren op scheurtjes of andere gebreken. Je kunt dit het beste doen in het voor- en/of najaar, omdat het het dak dan niet te hard of te zacht is. Controleer daarbij ook goed de dakranden, aangezien deze opstaande randen het meest te verduren krijgen.

De wat kleinere lekkages zou je zelf kunnen repareren, maar je kan dit ook laten doen. Mocht je ervoor kiezen om dit zelf te doen, dan moet je de volgende stappen uitvoeren als je de lekkage gevonden hebt:

  • Zorg ervoor dat het dak volledig droog en schoon is.
  • Snij de plek kruislings in.
  • Buig de punten omhoog en maak de plek goed schoon.
  • Voeg een dikke laag dakkit toe op de onderlaag, klap de punten weer in en voer daarbovenop ook een laag dakkit.
  • Om het punt te verstevigen leg je een strook polyestermat op de klevende laag en dek ook deze af met een laag dakkit.
  • Strooi tenslotte een laag leislag over de plek om zo de beschadiging af te dekken. Zo bescherm je de plek ook tegen straling van de zon.

pro tipVindy PRO tip: Laat je de reparatiewerkzaamheden liever uitvoeren door een dakspecialist? Dat kan natuurlijk ook. Via Vindy kan je zoeken naar gespecialiseerde dakdekkers bij jou in de buurt. Door meerdere offertes aan te vragen en deze te vergelijken kan je ook nog eens flink besparen op de renovatie van jouw dak!

Welke materialen voor een plat dak?

Een plat dak kan met verschillende soorten materialen bedekt worden. De materialen waaruit je kan kiezen zijn:

  • Bitumen (ook teer genoemd)
  • EPDM (een rubbersoort)
  • PVC
  • Een groen dak, bijvoorbeeld een gras- of sedumdak.

Isoleren van een plat dak

Je kan een plat dak op verschillende manieren isoleren, vaak afhankelijk van het type dak. De isolatielaag bevind zich bij elk type dak weer ergens anders. De twee voornaamste types zijn:
Een omgekeerd plat dak. Hierbij wordt de isolatie geplaatst bovenop de laag die het regenwater tegen moet houden. Vaak wordt het de isolatie met grind of andere steensoorten bedekt om het op zijn plaats te houden. Warm plat dak. Bij dit daktype zit het isolatiemateriaal juist onder de waterdichte laag.

Soorten isolatiematerialen

Je kunt vele verschillende soorten isolatie gebruiken om een plat dak goed te isoleren. De materialen die het meest gebruikt worden zijn verschillende kunststof platen (onder andere PUR, PIR en XPS), glas- of steenwol en isolatiefolie. Let hier dan vooral op de isolatiewaarde (Rc-waarde) van een bepaalde materiaal, dit wil je het liefst boven de 4 m²K/W hebben, zo ben je zeker van een goed geïsoleerd dak.

pro tipVindy PRO tip: Als je twijfelt welk soort dak jij hebt, of welk isolatiemateriaal het best voor jouw situatie is, dan is het verstandig om een dakdekker te raadplegen. Deze weet als geen ander welke materialen er geschikt zijn om jouw dak het best te isoleren.

Plat dak offerte via Vindy: zó geregeld!

Heb je interesse in een plat dak voor op je woning? Je kan hier vrij creatief mee zijn. Om alle opties te overwegen is het verstandig om te praten met iemand die gespecialiseerd is platte daken. Via Vindy kan je gemakkelijk in contact komen met een specialist. Als je meerdere offertes aanvraagt kan je nog flink besparen ook. De besparing kan oplopen tot wel 40% van de totale kosten!

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Dakwerken klusinfo

Lees het in de vraagbaak.

Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom dakwerken!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!