Plafond verfraaien met plafondlijsten?

Mike avatar

Mike op 20-01-2017

Plafondlijsten worden geplaatst om zo het plafond en eigenlijk de gehele uitstraling van een ruimte te verfraaien. Je hebt hierbij keuze uit verschillende stijlen en kunt zo dus je eigen smaak terug laten komen in de afwerking van je plafond. Waarvan worden deze lijsten gemaakt en wat zijn de eigenschappen? We bespreken het hieronder!

plafondlijsten

Wat is een plafondlijst eigenlijk precies?

Een plafondlijst maakt op een zeer fraaie manier een overgang van de wand naar het plafond en geeft de ruimte een luxe en aantrekkelijke uitstraling. Ook kunnen er ornamenten worden geplaatst bij lichtpunten om zo het plafond nog verder te verfraaien.

Doorgaans worden plafondlijsten gemaakt van gips, glasvezel, hout of piepschuim. De goedkopere varianten die je vaak bij de bouwmarkt kunt halen zijn meestal van hout of piepschuim gemaakt. Deze lijsten zijn redelijk eenvoudig zelf te plaatsen, maar de strakke afwerking die je met een plafondlijst van gips of glasvezel kunt creëren is met deze soorten vrijwel niet haalbaar.

Kies je voor een plafondlijst van gips of glasvezel. Dan kies je voor een zeer stevige plafondlijst die super strak kan worden afgewerkt. Zo kun je een naadloze afwerking creëren tussen het plafond en de muur. Plaatsing van dit type plafondlijst vergt echter wel wat vakmanschap en kan daarom ook het beste worden uitgevoerd door een professionele stukadoor.

Verschillende lijsten

Er zijn doorgaans twee soorten plafondlijsten te onderscheiden, namelijk de perklijst en de kooflijst. De perklijst zit zo’n 30 tot 40 cm van de wand af. De kooflijst wordt strak tegen de wand aan geplaatst. De meest populaire soort is dan ook de kooflijst.

Bevestiging van de plafondlijst

De plafondlijst kan worden bevestigd met gipslijm. Hierbij kunnen eventuele beschadigingen, krassen en deuken in de muur of plafond netjes worden weggewerkt zodat er een mooi geheel en strakke afwerking ontstaat. Plafondlijsten kun je het beste tegelijk met stucwerk voor muren en plafonds laten uitvoeren. Maar achteraf plaatsen is ook gewoon een optie.

Plafondlijsten door een professionele stukadoor laten plaatsen? Voor het inschakelen van een vakman kun je het beste meerdere stukadoors uit je regio vergelijken. Zo kies je gemakkelijk voor en kwalitatief goede vakman die tegen de scherpste prijs mooie plafondlijsten voor je kan plaatsen.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!