Gevelrestauratie; hoe en wat?

Mike avatar

Mike op 04-01-2017

Door gevelrestauratie te laten uitvoeren kan de gevel van een woning of pand weer netjes en geheel in oude staat terug worden gebracht. Beschadigingen worden hersteld en de conditie van de gevel wordt geoptimaliseerd zodat deze er weer tientallen jaren tegenaan kan. Hoe werkt gevelrestauratie precies? Je leest het hieronder!

gevel restaureren

Wat houdt gevelrestauratie precies in?

Bij gevelrestauratie wordt schade die in de loop der jaren is ontstaan aan de gevel hersteld
met originele materialen. Gevelrestauratie wordt ook wel eens verward met gevelrenovatie. Het verschil tussen de twee is dat bij gevelrenovatie de gevel van een woning of pand wordt vernieuwd in plaats van hersteld naar de oude staat. De verschillen lijken misschien klein maar bij gevelrestauratie zullen de kosten over het algemeen hoger liggen omdat hierbij minder vrijheid is in keuze voor materiaal en techniek. Het is immers de bedoeling dat de gevel zoveel mogelijk in oude staat wordt teruggebracht.

Het is dan ook zo dat we gevelrestauratie veelal terug zien bij oudere panden, denk bijvoorbeeld aan gebouwen of panden met authentieke gevels of monumentale panden. Door wetgeving wordt vaak bepaalt dat dit soort panden bij gevelrestauratie authentieke materialen en technieken moeten worden toegepast. Zo zal hierbij bijvoorbeeld vaak de knipvoeg terugkomen, deze werd in het verleden veel gebruikt. Voor dit soort specialistische werken moeten ook gespecialiseerde vakmensen worden ingeschakeld. Ook dit is een reden waarom de kosten van gevelrestauratie vaak hoger komen te liggen dan bij gevelrenovatie.

Waarom gevelrestauratie?

Waarom zou je gevelrestauratie laten uitvoeren? Er zijn hiervoor doorgaans twee redenen: de gevel wordt gerestaureerd in het kader van esthetische aspecten of de gevel wordt gerestaureerd omdat deze simpelweg aan een opknapbeurt toe is om zo functioneel te blijven en te zorgen dat er geen verdere schade ontstaat. De gevel van een woning of pand heeft namelijk ook een beschermende werking. Een gevel in goede conditie zal de binnenkant van een woning of pand optimaal beschermen tegen de invloeden van buitenaf.

Vaak wordt voordat er gevelrenovatie wordt uitgevoerd onderzocht waardoor de huidige beschadigingen zijn ontstaan. Meestal ontstaan er in de loop van tijd scheuren in de gevel door bijvoorbeeld grote temperatuurverschillen tussen de binnen- en buitenzijde van de woning. Maar ook andere weersinvloeden of vandalisme kunnen een rol spelen bij beschadiging van een woning of pand.

Gevelrestaurateur inschakelen

Wanneer je benieuwd bent naar de mogelijkheden voor gevelrestauratie van een woning of pand of wanneer je restauratie wilt laten uitvoeren. Vergelijk hiervoor dan meerdere vakmannen uit je regio. Zo kun je eenvoudig op basis van kwaliteit en prijs een weloverwogen keuze maken voor een restauratiefirma die gevel van je woning of pand weer in een perfecte oude staat kan terugbrengen tegen een scherpe prijs.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!