Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Zonnepanelen rendement

Ben je aan het overwegen om zonnepanelen te laten plaatsen? Dan is het rendement waarschijnlijk een van de redenen voor jou die je kan overtuigen om het wel te laten doen. Het rendement is namelijk een van de vele pluspunten die zonnepanelen hebben. Maar wat is het rendement van een zonnepanelen installatie precies? Hoe kan je er zelf voor zorgen dat het rendement hoog is en blijft?

Zonnepanelen aanschaffen

Om achter het rendement te komen moet je ten eerste de kosten van het geheel weten. Dit zijn namelijk de kosten die je moet investeren om het uiteindelijk terug te verdienen met de energiebesparing. Je wilt natuurlijk dat je uiteindelijk zelfvoorzienend wordt met een zonnepanelen installatie. Daarom moet je eerst weten wat het verbruik momenteel is, om zo tot de juiste zonnepanelen installatie te komen.

De kosten voor een zonepanelen installatie zijn als volgt:

Aantal personen in huishouden Verbruik per jaar in kWh Totale kosten zonnepanelen incl. installatie
1 - 2 2.000 - 3.100 € 5.000 - € 7.500
3 - 4 3.200 - 4.300 € 8.000 - € 10.000
5 - 6 4.400 - 5.500 € 10.500 - € 13.000

Nu je weet wat de kosten zijn die bij een bepaald verbruik horen, moet je een zonnepanelen installatie aanschaffen die bij het verbruik past. De capaciteit van een zonnepaneel wordt altijd in Wp (Wattpiek) aangegeven. Je moet altijd een hogere capaciteit pakken dan het verbruik, dit omdat het gemiddelde rendement van de zonnepanelen in België op 85% ligt. Deel het verbruik door het rendement (0,85) om achter de benodigde hoeveelheid Wp te komen.

Om het even wat makkelijker te maken zullen we een rekenvoorbeeld geven. Stel je woont met totaal 4 personen in een woning en verbruikt per jaar 3.700 kWh aan elektriciteit. Om dit op te wekken heb je zonnepanelen nodig met de totale capaciteit van (3.700 / 0,85) ongeveer 4350 Wp.

pro tipVindy PRO tip: Wil je precies weten hoeveel een zonnepanelen installatie in jouw geval zal gaan kosten? Vraag dan een offerte voor het plaatsen van zonnepanelen aan. Dan krijg je van een specialist te horen, hoeveel de zonnepanelen zullen kosten om aan jou behoeftes en wensen te voldoen.

Maar is er wel ruimte genoeg op jouw dak om dit aan te kunnen? Dat kunnen we ook berekenen. Aangezien de meeste zonnepanelen een capaciteit hebben van 260 Wp zal je dus in dit geval 17 zonnepanelen nodig hebben om de capaciteit aan te kunnen. Als je weet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, kan je ook de oppervlakte berekenen die er nodig is. Zonnepanelen hebben vaak een oppervlakte van 1,5 vierkante meter en zodoende moet je dus 25,5 vierkante meter dak bedekken met zonnepanelen om het verbruik aan te kunnen.

Zonnepanelen opbrengst

Nu je ongeveer weer wat de zonnepanelen zullen gaan kosten, is het tijd om te kijken naar wat de zonnepanelen voor jou op zullen leveren. De opbrengsten hangen van een aantal elementen af.

Ten eerste is het van belang dat de zonnepanelen op de juiste manier worden geïnstalleerd. Als de panelen op een verkeerde hellingsgraad worden geplaatst, kan dit van grote invloed zijn op het rendement dat een paneel kan bereiken. Bij het meest ideale scenario worden de zonnepanelen richting het zuiden geplaatst op een hellingshoek die ligt tussen de 30 en 40 graden.

pro tipVindy PRO tip: Wist je dat zonnepanelen in de loop der jaren minder effectief worden? Na 10 jaar op volle toeren energie opwekken zal de efficiëntie van een zonnepaneel langzamerhand dalen. Een zonnepaneel van 25 jaar oud zal nog maar op 80% kunnen werken, en worden daarom rond die leeftijd vervangen voor nieuwe exemplaren. De oude panelen hebben immers hun geld allang opgeleverd.

Ten tweede moeten de zonnepanelen die al op jouw dak liggen wel schoon zijn om het beste rendement te bereiken. Daarom is het verstandig om de zonnepanelen voor het begin van de lente en voor het begin van de zomer te laten reinigen door een specialist. Dit zijn namelijk de maanden waarin de zonnepanelen kunnen pieken op het gebied van energieopbrengst.

Ten slotte is het weer van belang bij de opbrengsten van een zonnepaneel. Schijnt de zon weinig, dan zullen de zonnepanelen natuurlijk minder energie opwekken dan op een zonnige zomerdag.

Rendement zonnepanelen

Je wilt waarschijnlijk graag weten hoe lang het duurt voordat je de zonnepanelen hebt terugverdiend. Dat snappen we maar al te goed, het blijft een flinke investering die je maakt als eigenaar van een pand of woning.

De terugverdientijd is afhankelijk van jouw verbruik en de prijs van elektriciteit. Op dit moment kost 1 kWh ongeveer 0,25 euro. Bij het eerder genoemde rekenvoorbeeld was er een verbruik van 3700 kWh. Momenteel zou je dat dus 925 euro aan stroom kosten per jaar.

Een zonnepaneleninstallatie om dit verbruik aan te kunnen heeft een aanschafprijs van ongeveer 9000 euro. De eerder genoemde stroomkosten zijn niet meer van toepassing omdat je dit zelf produceert. Dus zal je na ongeveer 10 jaar de complete installatie terugverdiend hebben.

Aangezien goede zonnepanelen ongeveer 25 jaar meegaan, heb je nog vele jaren voor de boeg waarin je geen energiekosten hoeft te betalen bij hetzelfde verbruik. Dat is dus pure winst. Na de 25 jaar heb je ongeveer 14.000 euro bespaart op energiekosten. Dit komt overeen met een rendement van meer dan 6% per jaar!

Het rendement van een zonepanelen installatie zijn als volgt:

Verbruik per jaar in kWh Totale kosten zonnepanelen incl. installatie Totale besparing na 25 jaar Rendement per jaar
2.000 - 3.100 € 5.000 - € 7.500 € 12.500 - €19.375 6% - 6,5%
3.200 - 4.300 € 8.000 - € 10.000 € 20.000 - € 26.875 6% - 6,5%
4.400 - 5.500 € 10.500 - € 13.000 € 27.500 - € 34.375 6,5% - 7%

Zonnepanelen rendement offerte via Vindy: zó geregeld!

Ben je overtuigd van het rendement van zonnepanelen en wil je zonnepanelen op jouw dak laten plaatsen? Vraag dan een offerte aan via Vindy om nog meer te besparen! Door het vergelijken van meerdere offertes kan je namelijk flink besparen op de totale kosten. Wacht daarom niet langer en bespaar nog vandaag op zonnepanelen!

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Zonnepanelen klusinfo

Lees het in de vraagbaak.

Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom zonnepanelen!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!