Stucwerk en ondergrond, hoe zit dat precies?

Mike avatar

Mike op 09-11-2016

Wanneer je stucwerk wilt gaan uitvoeren, dan is het goed om je af te vragen op welke ondergrond zomaar gestuct kan worden en welke niet. In dit artikel bespreken we hoe het zit met stucwerk en de ondergrond. Lees snel verder!

stucwerk ondergrond

Welke ondergrond kan worden gestuct?

Over het algemeen kunnen bijna alle ondergronden worden gestuct, maar het is wel zo dat iedere ondergrond zo zijn eigen voorbereiding nodig heeft. Daarnaast is ook de staat van de ondergrond van belang. Wanneer de staat hiervan bijvoorbeeld slecht is dan zal dit invloed hebben op het eindresultaat van het stucwerk.

Ondergrond voorbehandelen

Stuc bestaat uit gips/cement en water. Omdat stuc over het algemeen behoorlijk wat water bevat is het erg belangrijk dat de ondergrond waarop het stucwerk wordt aangebracht geen zuigende werking heeft. Anders kan het stucwerk namelijk loslaten omdat de muur het water uit het stuc zal opnemen. Daarom is het belangrijk dat de ondergrond waarop het stucwerk zal worden aangebracht goed voorbehandeld wordt. De muur kan het beste worden voorbehandeld met een primer, een soort lijm waarop het stucwerk goed zal hechten.

Stuc en verf

Het is mogelijk om stucwerk aan te brengen op verf mits deze nog goed gehecht is aan de muur en dus niet aan het loslaten is op plekken. De muur zal afhankelijk van de zuigende werking van de ondergrond als ook de laag verf moeten worden voorbehandeld. Een stukadoor kan dit eenvoudig voor je bepalen.

Stuc en glasvezelbehang

Voor glasvezelbehang geldt hetzelfde als verf. Mits het behang nog goed is gehecht aan de muur kan er overheen worden gestuct. Voorbehandeling is eventueel ook aan te raden afhankelijk van de persoonlijke situatie.

Over hout stucen

Omdat hout een ‘levend’ materiaal is, is het niet altijd even verstandig om hierop stucwerk aan te brengen. Het is wel mogelijk om bijvoorbeeld een sierpleister, zoals bijvoorbeeld spachtelputz, aan te brengen. Het is wel dan wel aan te raden om het hout eerst in de grondverf te zetten. Laat je in ieder geval altijd even goed informeren door een professional over je persoonlijke situatie.

Ben jij van plan om te gaan stucen? Om welke soort ondergrond gaat het?


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!