Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Stucwerk soorten

Het komt regelmatig voor dat er oneffenheden in een muur voorkomen. Om deze oneffenheden te verwijderen wordt de desbetreffende muur vaak voorzien van stucwerk. Het pleisterwerk is vaak dun en moet zorgen voor een glad en effen oppervlak. In dit artikel vertellen we je wat meer over stucwerk.

pro tipVindy PRO tip: Wist je dat stucwerk zowel ter bescherming als ter verfraaiing van muren wordt toegepast? Het heeft dus niet alleen een decoratieve functie maar beschermt ook tegen gebruikerssporen.

Soorten stucwerk

Stucwerken zijn niet alleen maar in de gladde variant op de muren te vinden. Er zijn namelijk vele soorten beschikbaar.

Spachtelputz is misschien wel de bekendste soort pleisterwerk in het vak. Bij spachtelputz wordt de pleisterlaag bewust voorzien van een structuur. Spachtelputz is niet overal hetzelfde, de grootte van het structuur zorgt voor een al dan niet ruwere uitstraling. Spachtelputz is vaak lastig te stucen en wordt daarom meestal gedaan door een stukadoor.

Rustiekputz is een, zoals de naam al zegt, rustiekere variant van de spachtelputz. Dit komt doordat de rustiekputz vaak wat grover is dan de spachtelputz. Ook zie je vaak dat er kleine groeven te zien zijn. Zie rustiekputz daarom als een soort tussenweg tussen spachtelputz en granol.

Granol heeft namelijk een nog grovere structuur dan rustiekputz. Het is een wat oudere vorm pleisterwerk maar zorgt hedendaags nog steeds voor een mooi effect op de muren. De structuur is zo grof dat je deze soort pleisterwerk zowel horizontaal, als verticaal kan aanbrengen om een heel ander effect te krijgen.

Crepi wordt gebruikt in combinatie met isolatie van de gevel. In dat geval wordt er eerst een isolatielaag op de oude gevel aangebracht. Vervolgens wordt er een laag met glasvezelbewapening in cement geplaatst. Daarna komt het voorstrijkmiddel, die de hechting van de crepi beter maakt. Als laatste laag komt dan de crepi. Het voordeel van crepi is dat het in meerdere structuren te krijgen is.

pro tipVindy PRO tip: Weet je niet goed welke stucwerk het best bij jou past? Een stukadoorsbedrijf kan je prima adviseren welke soort het meest geschikt voor je is.

Stucwerk aanbrengen

Zoals al eerder in de loop van de tekst werd vermeld kan je stucwerk op vele plekken in een woning of pand aanbrengen. De plekken die het meest worden bepleisterd zijn:

  • Wanden, vooral in de living
  • Plafonds
  • Op de gevel

Omdat het stucwerk meestal niet dik is, is het zeer belangrijk dat het goed hecht met de oppervlakte waarop het is aangebracht. Daarom wordt er vaak gebruik gemaakt van een voorstrijkmiddel of een hechtmiddel, afhankelijk of de ondergrond een zuigende of afstotende werking heeft. Ook moet je ervoor zorgen dat alle beschadigingen aan de ondergrond, zoals kleine gaten of andere oneffenheden, verholpen zijn voordat je de oppervlakte laat stuccen. Doe je dit niet dan krijg je een heel raar uitziende pleisterwerk op de ondergrond.

pro tipVindy PRO tip: Je kan heel makkelijk testen of de oppervlakte die je wilt bepleisteren een zuigende of afstotende werking heeft. Dit doe je door wat water als het ware op de ondergrond te schilderen waarna je het 5 minuten laat rusten. Is het na 5 minuten al helemaal droog? Kies dan voor een voorstrijkmiddel. Anders is een hechtmiddel de juiste keuze.

Als je het bepleisterde stuk vervolgens van een mooie kleur wilt voorzien, moet je zeker 24 uur wachten voordat je de muur kan beschilderen.

Stucwerk herstellen

Het kan ook voorkomen dat oud stucwerk beschadigd raakt. Het is dan niet perse nodig om de muur in zijn geheel opnieuw te laten stuccen. De beschadigde plekken kunnen namelijk ook gerepareerd worden mits er goed rekening wordt gehouden met de rest van de ondergrond.

Het is een behoorlijke klus om het zelf te herstellen zonder dat je duidelijke verschillen ziet met de rest van het stucwerk. Laat daarom de grotere reparaties over aan een stukadoor. Die is gewend om stucwerken te repareren en weet precies wat er gedaan moet worden om een perfect resultaat te krijgen.

Stucwerk prijs

De totaalkosten van het aanbrengen van stucwerk kunnen sterk verschillen afhankelijk van de werkzaamheden die er verricht moeten worden en welke soort je graag wilt zien.

Er valt wel een grove schatting te maken in de kosten van het laten aanbrengen van pleisterwerken.

De gemiddelde kosten per stucwerk soort zijn:

  • Spachtelputz: tussen de € 10 en € 15 euro per vierkante meter
  • Rustiekputz: tussen de € 11 en € 16 euro per vierkante meter
  • Granol: tussen de € 13 en € 20 euro per vierkante meter
  • Glad pleisterwerk: tussen de € 16 en de € 25 euro per vierkante meter
  • Crepi: tussen de € 30 en de € 60 euro per vierkante meter gevel

Let er wel op dat het maar richtprijzen zijn en dat het in jouw situatie op een andere prijs kan uitkomen. Een muur voorzien van pleisterwerk is bijvoorbeeld voordeliger dan pleisterwerk aanbrengen op het plafond. Mocht je willen weten wat een stucwerk voor jou zal gaan kosten? Vraag dan offertes aan met daarin jouw situatie beschreven.

Zo kan je een goede inschatting krijgen voor de klus die jij beschikbaar hebt. Daarnaast kan je de offertes vergelijken om zo te besparen op de klus.

pro tipVindy PRO tip: Wist je dat je kunt besparen op de kosten voor stuccen? Dit kan je doen door zelf het voorwerk aan de gevel of muur te doen. Zo kan de stukadoor sneller aan het werk en kan je sneller genieten van het stucwerk op de muren. Denk dan bijvoorbeeld aan het zelf repareren van beschadigingen.

Stucwerk offerte via Vindy: zó geregeld!

Zijn de muren van jouw woning of pand beschadigd of toe aan een nieuwe look? Dan is het laten stuccen zeker iets voor jou! Door het aanvragen van offertes via Vindy kan je flink besparen op de kosten van stucwerk. Vergelijk de offertes met elkaar om zo tot wel 40% te besparen op een stukadoor. Zo laat je jouw woning of pand voordelig voorzien van nieuwe muren en plafonds.

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Stukadoorswerken klusinfo

Lees het in de vraagbaak.

Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom stukadoorswerken!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!