Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Mike avatar

Mike op 23-11-2017

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Wanneer je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen, dan is het goed om te weten welke soorten zonnepanelen er zijn. Elk type zonnepaneel heeft zo zijn eigenschappen met voor- en nadelen. Welke soorten zonnepanelen onderscheiden we? We bespreken het hieronder. Lees je mee?

Soorten zonnepanelen

Het verschil tussen de soorten zonnepanelen zit hem vooral in het materiaal waarvan de zonnepanelen worden gemaakt. Uiteraard blijft de functie van elk type zonnepaneel hetzelfde, namelijk het omzetten van zonlicht in stroom.

zonnepanelen woonwijk

Zonnepanelen van de monokristallijn

De monokristallijn zonnepanelen bevatten zonnecellen die bestaan uit slechts één kristal, vandaar ook de naam ‘monokristal’. Dit type zonnepaneel heeft een relatief hoog rendement maar zal minder presteren wanneer de temperatuur erg hoog ligt of wanneer het wat minder zonnig is. Het monokristallijn zonnepaneel is te herkennen aan het oppervlak, deze is namelijk egaal zwart en bestaat uit uitgelijnde en geordende elektroden.

Zonnepanelen van de polykristallijn

De polykristallijn zonnepanelen bevatten zonnecellen die bestaan uit meerdere en ook grovere kristallen. Ook dit type zonnepaneel heeft een relatief hoog rendement, als is het rendement wel iets lager dan dat van de monokristallijn zonnepanelen. Voordelig is dat de prijs daarom ook iets minder hoog zal liggen. Het oppervlak van de polykristallijn zonnepaneel ziet er uit als een soort gebroken glas.

Amorf zonnepanelen

Amorf zonnepanelen zijn zeer buigzaam. Er wordt in dit zonnepaneel gebruik gemaakt van amorf silicium. Er worden bij dit type zonnepaneel dus geen kristallen gebruikt. Voordeel van de amorf zonnepanelen is tevens dat ze zeer licht zijn en ook goedkoper per Wattpiek. Tevens presteren dit soort dunne zonnepanelen beter bij zwak zonlicht of hoge temperaturen dan de mono- en polykristallijn varianten.

zonnepanelen energie

De beste soort zonnepaneel

Om te de beste soort zonnepaneel voor jouw persoonlijke situatie te vinden kun je het beste een goede vergelijkingscheck doen tussen meerdere aanbieders en tevens de soorten zonnepanelen. Let op de volgende aspecten bij het vergelijken van zonnepanelen:

  • Het vermogen van het zonnepaneel
  • Het rendement van het zonnepaneel
  • Effect van de buitentemperatuur op het zonnepaneel
  • Is het zonnepaneel voorzien van een keurmerk?
  • Kwaliteit, prijs en service van de aanbieder

Vergelijk en bespaar!

Door goed te vergelijken en te letten op bovengenoemde aspecten kun je kiezen voor een kwalitatief goed zonnepaneel dat het beste past in jouw persoonlijke situatie en dat daarnaast tegen de beste prijs kan worden geïnstalleerd. Enig idee welk type zonnepaneel het beste voor jouw situatie zou zijn?


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!