Wat zijn flexibele zonnepanelen?

Mike avatar

Mike op 27-07-2020

Wat zijn flexibele zonnepanelen?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Zonnepanelen kennen we als relatief zware en stevige objecten die op het dak geplaatst worden. Maar de ontwikkelingen van zonnepanelen plaatsen staan niet stil en er wordt tegenwoordig ook gebruik gemaakt van een nieuw soort zonnepaneel, namelijk het flexibele zonnepaneel. Wat zijn hiervan precies de kenmerken en voordelen? We bespreken er hieronder meer over, lees je mee?

Kenmerken van flexibele zonnepanelen

Het meest bijzondere kenmerk van flexibele zonnepanelen is zoals de naam als aangeeft dat deze flexibel en dus buigbaar zijn. Hierdoor zijn deze zonnepanelen direct interessant voor verschillende toepassing zoals bijvoorbeeld verwerking in een zonnescherm of wat dacht je van een koptelefoon.

Maar de flexibele zonnepanelen kunnen ook gewoon worden gebruikt op ondergronden die minder vlak zijn, denk bijvoorbeeld aan dakpannen of op het dak van een caravan. De werking van het flexibele zonnepaneel is vrijwel hetzelfde als die van traditionele zonnepanelen. Het verschil zit ‘m voornamelijk in de wijze waarop deze worden geproduceerd.

Productiewijze flexibele zonnepanelen

De flexibele zonnepanelen worden gemaakt van silicium, net zoals bij traditionele zonnepanelen. Het verschil in productiewijze zit ‘m in het gebruik van folie bij de flexibele zonnepanelen. Door de folie krijgen deze zonnepanelen namelijk de buigzame eigenschap en zijn ze direct ook aanzienlijk lichter van gewicht dan traditionele zonnepanelen. Een rol aluminiumfolie wordt door een grote pers gehaald waarbij er laagjes silicium en lichtdoorlatende folie overheen worden toegepast. Silicium is het materiaal dat zonlicht om kan zetten in stroom.

zonnepaneel flexibelHoofdfoto door: Ulrike Leone.

Het zonnepaneel wordt tevens nog verpakt in twee lagen kunststof waarmee het flexibele paneel wordt voorzien van een beschermlaag. Hierdoor wordt dit buigzame zonnepaneel erg sterk en zou er zelfs overheen gelopen kunnen worden. Er wordt in het productieproces geen gebruik gemaakt van zware materialen, hierdoor is het flexibele zonnepaneel dus eenvoudig toepasbaar en is het productieproces ook meer energiezuinig, goedkoper en duurzamer dan het productieproces van traditionele zonnepanelen.

Efficiëntie van flexibele zonnepanelen

Het flexibele zonnepaneel is daarentegen wel iets minder efficiënt dan het traditionele zonnepaneel. Maar dankzij de praktische voordelen van het flexibele zonnepaneel kan dit type zonnepaneel in bepaalde situaties toch zeker de beste oplossing zijn. Zo kan er namelijk in situaties waarin normaliter geen gebruik kan worden gemaakt van (traditionele) zonnepanelen, met deze flexibele zonnepanelen wel gebruik worden gemaakt van duurzame zonne energie.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en kosten voor flexibele zonnepanelen in jouw situatie of voor die van traditionele zonnepanelen? Schakel een zonnepaneel specialist in, deze kan je perfect helpen bij het uitzoeken van de meest efficiënte en zonnepanelen voor jouw situatie. Vergelijk meerdere zonnepaneel firma's uit je buurt en kies zo eenvoudig voor een kwalitatief hoogwaardige firma tegen de beste prijs!

Maak jij al gebruik van zonnepanelen?

Hoofdfoto door andreas160578.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!