Schutting beitsen, waarom en hoe?

Mike avatar

Mike op 04-07-2017

Schutting beitsen, waarom en hoe?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Het beitsen van de schutting is zeker aan te raden. Op deze manier wordt de schutting namelijk goed beschermd tegen alle weersinvloeden waar een schutting mee te maken krijgt. Het hout van een schutting is erg vatbaar voor regen en zonlicht. Zonder goede bescherming zou dit op den duur kunnen gaan schimmelen en rotten. Met een goede beschermende laag kan de levensduur van een schutting worden geoptimaliseerd. Hoe kun je een schutting het beste voorzien van een laag beits? We bespreken het hieronder. Lees je mee?

Beits en lak, wat is het verschil?

Beits en lak of verf worden nog weleens met elkaar verward, maar zijn niet hetzelfde. Het voornaamste verschil is dat beits vocht reguleert. Dit betekent dat hout dat gebeitst is nog kan blijven werken na behandeling met beits. Het vocht kan nog steeds in het hout trekken, maar het houtwerk is wel beschermd. Met een laag lak of verf wordt het hout geïsoleerd van vocht. Lak en verf blijven op het hout liggen, beits trekt in het hout. Bij een laag beits is het hout dus niet enkel aan de oppervlakte maar ook van binnenuit beschermd tegen vocht.

Tuinhout beitsen, hoe pak je het aan?

Houd er rekening mee dat je tuinhout moet beitsen in droge omstandigheden. Het hout zelf moet namelijk helemaal droog zijn. Tevens is het ook af te raden om in direct zonlicht het tuinhout te beitsen. Je hebt keuze uit twee varianten beits, transparante beits of dekkende beits. Bij de transparante variant blijft de houtstructuur altijd zichtbaar waarbij je wel keuze hebt uit diverse kleurtinten, zoals bijvoorbeeld groen, naturel of antraciet. Met een dekkende beits wordt de houtstructuur volledig bedekt in de kleurtint waarvoor je kiest. Wanneer je een laag beits aanbrengt over een oudere laag, dan zul je in het geval van een transparante laag beits over een oude dekkende laag deze oude laag eerst moeten verwijderen. Wanneer je een dekkende laag over een oude transparante laag wilt aanbrengen dan kan de oude laag gewoon blijven.

Schuren en ontvetten

Het is altijd aan te raden om het hout eerst netjes egaal te schuren. Dit kun je het beste doen met schuurpapier met een grove korrel (150 tot 200). Schuur hierbij altijd in de richting van de nerf. Na het schuurwerk kun je het hout het beste even ontvetten. Voor zacht hout kun je hiervoor het beste een verfreiniger gebruiken. Voor hardhout gebruik je thinner. En voor Afzelia gebruik je water en ammonia.

Het beitsen

Voor het meest optimale resultaat, beits je het hout in drie rondes waarbij je het hout tussen elke ronde het beste zo’n 24 uur laat rusten. Voor iedere nieuwe laag schuur je het hout telkens lichtelijk op met schuurpapier met een fijne korrel (300 tot 400). Als je beitswerk op deze manier uitvoert dan verzeker je jezelf van optimaal beschermd tuinhout dat er weer voor lange periode goed tegenaan kan. Hoe staat het met de bescherming van hout in jouw tuin?


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!