Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Zonnepanelen plat dak

Heeft jouw woning een plat dak? Mooi! Dan is het plaatsen van zonnepanelen op jouw dak namelijk heel makkelijk. Daarnaast is het ook een investering waarbij je op de lange termijn er flink wat geld mee kunt besparen. Meer weten over de mogelijkheid om zonnepanelen te laten plaatsen op jouw plat dak? Lees dan verder!

Kosten zonnepanelen plat dak

Wanneer je op zoek bent om zonnepanelen op jouw dak te laten plaatsen, dan ben je benieuwd naar de kosten van de zonnepanelen. Die moeten wel afwegen tegen de voordelen en opbrengsten van de zonnepanelen. Gelukkig is dat wel zo, al kost een zonnepaneel installatie op een plat dak wel wat meer dan op een hellend dak.

De kosten voor het extra bevestigingsmateriaal ligt rond de 10 euro per zonnepaneel. Dus voor de gehele installatie betaal je dan meestal tussen de 100 en 200 euro meer dan een zelfde installatie op een hellend dak. Maar als je deze kosten legt naast de opbrengsten, is dit zeker de moeite waard.

Plaatsing zonnepanelen plat dak

Maar waar komen de extra kosten dan vandaan? Goede vraag! Dit komt doordat de zonnepanelen van een hellingsgraad moeten worden voorzien voor een optimale prestatie. Bij een hellend dak ligt de hellingshoek vaak tussen de 30 en 40 graden, maar bij een plat dak ligt dit anders.

Dat komt omdat de zonnepanelen op een plat dak een groot stuk schaduw zouden vormen bij een grote hellingshoek. Hierdoor zou je dan de panelen verder uit elkaar moeten plaatsen, waardoor je minder panelen op jouw dak kan laten plaatsen. Om grote schaduwplekken te voorkomen kan je wellicht beter kiezen voor een wat lagere hellingshoek, zodat je meer panelen kwijt kunt. Meestal ligt de hellingshoek van zonnepanelen op een plat dak tussen de 10 en 30 graden.

pro tipVindy PRO tip: Wil je weten wat de ideale hellingshoek van zonnepanelen in jouw geval is? Laat je dan adviseren door een zonnepanelen specialist. Deze helpt je graag bij het bepalen van de meest ideale situatie voor een zonnepanelen installatie op jouw plat dak.

Aangezien er gewerkt wordt met een plat dak, met een hellingshoek van bijna nul, moet er dus extra bevestigingsmateriaal geplaatst worden om de juiste hellingshoek voor zonnepanelen te krijgen. Dit wordt gedaan middels zogeheten consoles. Simpel gezegd zijn dit bakken, die verzwaard worden met bijvoorbeeld grind, die zijn voorzien van de gewenste hellinghoek. De zonnepanelen worden dan op deze consoles geplaatst. Zo ben je gemakkelijk voorzien van de perfecte hellingshoek voor de zonnepanelen.

pro tipVindy PRO tip: Wist je dat je zonnepanelen altijd minstens een halve meter van de dakrand af moet plaatsen? Dit wordt gedaan om de panelen zo min mogelijk bloot te stellen aan de wind. De benodigde afstand van de dakrand ligt aan de hoogte waarop de panelen boven het dak worden geplaatst. Liggen de panelen op 80cm hoogte vanaf het dakoppervlakte, dan is een tussenruimte van 80 centimeter voldoende.

Opstelling zonnepanelen plat dak

Door de variaties in de hellingshoek, heb je ook twee manieren waarop zonnepanelen geplaatst kunnen worden op een plat dak.

Ten eerste is er de standaard manier waar de panelen richting het zuiden worden geplaatst. Bij deze manier is het van belang dat de zonnepanelen geplaatst worden met een hellingshoek van 35 graden, om zo het meeste zonlicht te vangen. Hierbij is het wel nodig dat er per rij een flinke tussenruimte komt om schaduw op de panelen te voorkomen.

Ten tweede is er ook een oost / west opstelling voor zonnepanelen mogelijk. Bij deze variant is het de bedoeling dat er twee rijen zonnepanelen tegen elkaar worden geplaatst in een driehoeksvorm. De gedachte hierachter is dat er zo meer oppervlakte beschikbaar is om zonlicht op te vangen. De efficiëntie per zonnepaneel ligt wel lager, maar doordat er veel meer zonnepanelen zonlicht kunnen opvangen, zal de totale opbrengst toch hoog liggen. Deze optie wordt vooral toegepast op de kleinere daken.

pro tipVindy PRO tip: Is jouw dak te klein om het totale verbruik te vervangen voor zonne-energie? Laat dan óók jouw plat dak van zonnepanelen voorzien. Aangezien stroom via zonnepanelen dusdanig veel goedkoper is dan de gewone stroom, is het ook aantrekkelijk om een gedeelte van je verbruik met zonne-energie op te vangen. De terugverdientijd van de panelen blijft namelijk hetzelfde doordat je minder gaat investeren dan bij een complete dekking van het verbruik.

Zonnepanelen plat dak offerte via Vindy: zó geregeld!

Wil je zonnepanelen op het platte dak van jouw woning of pand laten plaatsen? Vraag dan een offerte aan via Vindy. Door het vergelijken van offertes kan je flink besparen op de kosten voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak. In sommige gevallen kan de besparing oplopen tot wel 40% van de totale kosten! Bespaar nog vandaag op zonnepanelen voor een plat dak en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Zonnepanelen klusinfo

Lees het in de vraagbaak.

Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom zonnepanelen!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!