Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Zonnepanelen kosten

Wil je graag op een meer milieubewuste manier gebruik maken van stroom met zonne-energie? Dan kun je er voor kiezen om zonnepanelen te laten plaatsen. Er wordt hierbij op een natuurvriendelijke manier energie opgewekt en je kunt daarnaast zo ook maandelijks besparen op energiekosten. De investering in zonnepanelen heb je over het algemeen binnen zo’n tien jaar terugverdiend. Alle energiebesparing daarna is pure winst. Maar wat kost zo’n investering in zonnepanelen ongeveer? We bespreken er in dit artikel meer over. Lees je mee?

Kosten zonnepanelen

De kosten voor het volledig laten dekken van een gemiddelde energierekening door zonnepanelen liggen zo rond de €9.000. Op zich is dit natuurlijk een flinke investering, maar houd hierbij wel in het achterhoofd dat deze investering zichzelf langzaam weer terugverdiend. Natuurlijk zullen de kosten voor zonnepanelen voor een groot deel afhankelijk zijn van de grootte van een gezinssamenstelling. In onderstaande tabel worden gemiddelde kosten weergegeven voor zonnepanelen bij een aantal verschillende gezinssamenstellingen.

Type huishouden Aantal (kosten)
1 persoon 10 - 13 (€ 4.000 - € 5.200)
2 personen 13 - 16 (€ 7.000 - € 8.000)
3 tot 5 personen          18 - 21 (€ 9.000 - € 10.400)
6 of meer personen 23 - 26 (€ 11.000 - € 12.100)


Wanneer het huishouden dus uit slechts twee personen bestaat, dan zul je ongeveer zo’n 16 zonnepanelen nodig hebben om het elektriciteitsverbruik te kunnen dekken. De kosten hiervan liggen zo rond de €7.400. Wanneer je huishouden bestaat uit vier personen dan zul je dus meer panelen nodig hebben om het totale elektriciteitsverbruik te kunnen dekken, zo’n 22 zonnepanelen. De kosten hiervoor zullen zo rond de €9.500 liggen. En heb je een groot gezin van maar liefst zes personen, dan zul je dus nog meer zonnepanelen nodig hebben om het totale elektriciteitsverbruik te kunnen dekken. Voor 26 panelen zul je dan ongeveer zo’n €11.500 kwijt zijn. Des te meer panelen er worden geplaatst, des te groter de jaarlijkse besparing op energiekosten zal zijn.

kosten zonnepanelen

pro tipVindy PRO tip: Wanneer je overweegt om zonnepanelen te laten plaatsen dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om slechts een aantal panelen te laten plaatsen. Je hoeft niet perse een volledige energiekostende dekking aan panelen te laten plaatsen. Als je slechts enkele panelen laat plaatsen zul je een minder hoge investering hoeven te doen maar kun je toch ook al op energiekosten besparen.

Invloeden op totaalprijs zonnepanelen

Er zijn diverse aspecten die de totaalprijs van het laten plaatsen van zonnepanelen beïnvloeden. Zo speelt natuurlijk het type zonnepaneel een rol, maar ook of de panelen op een plat of hellend dak wordt geplaatst en of er gebruik wordt gemaakt van extra opties.

zonnepanelen kosten dak

Type zonnepanelen

Over het algemeen onderscheiden we drie soorten zonnepanelen. Elk type zonnepaneel heeft zo z’n eigen kenmerken en voordelen. In onderstaande tabel worden gemiddelde prijzen weergegeven voor deze drie types zonnepanelen.

Type zonnepaneel Prijzen (gemiddeld) per paneel
Monokristallijn € 600
Polykristallijn € 585
Dunne film          € 385

Hellend of plat dak

Worden de zonnepanelen op een hellend of plat dak geplaatst? Het is hierbij goed om te weten dat zonnepanelen in ons land het meeste rendement halen bij een hellingshoek van zo’n 30 tot 40 graden. Op hellende daken zal er in het algemeen geen constructie of slechts een kleine constructie te hoeven worden geplaatst om zo een optimaal rendement te kunnen behalen. Bij plaatsing van zonnepanelen op een plat dak zal er meer materiaal nodig zijn om een constructie te kunnen maken die ervoor zorgt dat de panelen in een juiste hellingshoek staan. Deze meerprijs voor materiaal op een plat dak geldt dus voor ieder zonnepaneel. De meerprijs verschilt per installateur, maar zal zo liggen tussen de €20 en €50 per paneel.

Toepassing van extra opties & accessoires

Je kunt bij plaatsing van zonnepanelen ook extra opties laten toepassen, zoals bijvoorbeeld een monitorsysteem of een zonneboiler. In onderstaande tabel worden hiervoor gemiddelde (meer)prijzen gegeven.

Accessoires Prijs (vanaf)
Energiemeter (monitor) € 75
Zonneboiler € 2.000

pro tipVindy PRO tip: Het kan zijn dat je recht hebt op op een subsidieregeling wanneer je zonnepanelen gaat plaatsen. Check dus altijd even bij je gemeente of je recht hebt op een subsidie in jouw regio.

Zonnepaneel offerte via Vindy: zó geregeld!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor plaatsing van zonnepanelen op jouw woning of pand? Schakel hiervoor dan een zonnepaneel specialist in uit jouw buurt. Zowel op aanschaf van de zonnepanelen zelf als plaatsing ervan kun je via Vindy gemakkelijk besparen. Je kan hier namelijk gratis meerdere offertes vergelijken en zo eenvoudig kiezen voor kwalitatieve zonnepanelen tegen de beste prijs!

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Zonnepanelen klusinfo

Lees het in de vraagbaak.

Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom zonnepanelen!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!