Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Vloertegels leggen

Ben je van plan om vloertegels te (laten) leggen in je woning of op kantoor? Bedenk dan van tevoren goed of je zelf aan de slag wilt gaan met dit specialistische klusje of dat je liever wilt profiteren van het vakmanschap van een professionele vloerder of tegelzetter. Door de werken over te laten aan een vakman weet je zeker dat de vloertegels op de juiste wijze worden gelegd en je lang zult kunnen genieten van een vloer die in optima forma is. In dit artikel behandelen we de voor- en nadelen van vloertegels en laten we je middels een stappenplan zien wat er komt kijken bij het leggen van vloertegels.

Vloertegels

Als sinds jaar en dag zijn vloertegels een populaire vorm van vloerbekleding. Logisch want ze kennen vele voordelen en slechts enkele nadelen. Welke dit zijn zetten we voor je op een rijtje.

Voordelen vloertegels

De opties met vloertegels zijn eindeloos. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen, maten en materialen. Je kunt je dan ook helemaal uitleven en de meest creatieve vloeren creëren met vloertegels. Vooral wanneer je de vloertegels laat leggen door een professionele vloerder kun je het zo gek niet bedenken of de vloerder maakt het voor je. Bijzondere legverbanden of intrigerende patronen; het kan allemaal met vloertegels.

Bovendien zijn vloertegels bestand tegen een stootje. Je kunt ze dan ook in iedere gewenste ruimte in huis plaatsen, iets wat met andere vloeren (houten vloeren, parketvloeren, laminaatvloeren en tapijt) niet altijd mogelijk is. Een betegelde badkamer of keuken is bijvoorbeeld een lust voor het oog en ook nog eens reuze handig; de vloertegels zijn gemakkelijk te reinigen en vereisen weinig onderhoud nadat de vloer gelegd is.

Iets wat met andere vloeren ook niet altijd mogelijk is, is de vloertegels combineren met vloerverwarming. Bij houten vloeren bestaat bijvoorbeeld de kans dat de vloer krom trekt. Bij vloertegels heb je hier geen last van en daarnaast zijn tegels vaak ook prima geleiders. Zo haal je het meeste rendement uit je vloerverwarming wat je op de energiefactuur zult terugzien!

Vanwege alle bovenstaande voordelen zijn vloertegels ook zeer duurzaam. De investering die je maakt in vloertegels is er eentje voor de langere termijn. Eenmaal gelegd zul je jarenlang plezier hebben van de vloer.

pro tipVindy PRO tip: Vanwege de veelzijdigheid van vloertegels kun je gemakkelijk veel invloed uitoefenen op de diverse ruimtes in je woning. Een klein toilet kan reuze groot lijken door vloertegels diagonaal in het toilet te plaatsen. Ditzelfde kun je doen voor kleine-grote of donkere-lichte ruimtes binnen je woning.

Nadelen vloertegels

Er zitten meer voordelen dan nadelen aan vloertegels. We kunnen er slechts 3 noemen. Allereerst zijn tegels vrij koud van zichzelf. Zonder vloerverwarming zul je in de winter dan ook niet gauw op blote voeten over de vloer banjeren. Mocht je bezig zijn met een (totaal)renovatie of een nieuwbouwwoning willen betrekken, is vloerverwarming in combinatie met vloertegels zeker weten het overwegen (en de investering) waard.

Een tweede nadeel wat te benoemen valt is dat vloertegels doorgaans niet verhuisbaar zijn. Je zult de tegelvloer dan ook achter moeten laten in de oude woning of moeten verwijderen wanneer de nieuwe bewoners de vloer niet in de woning wensen. Gelukkig is het verwijderen van de vloertegels een stuk gemakkelijker dan ze aanbrengen!

Een laatste nadeel, maar deze is relatief, is dat vloertegels prijzig kunnen zijn in aanschaf. We zeggen hier bewust relatief, want de uiteindelijke kostprijs is geheel afhankelijk van de tegelsoort die je wenst te leggen.

Vloertegels zelf leggen of vloertegels laten leggen?

Een vraag waar veel mensen die een tegelvloer overwegen tegenaan lopen. Veel mensen denken de klus zelf wel even te kunnen klaren, maar komen vaak bedrogen uit eenmaal begonnen aan het karwei. Bezint eer ge begint is dan ook een uitspraak die prima past bij het (laten) leggen van vloertegels. Een foutje is immers zo gemaakt en met vloertegels herstel je deze niet zo 123. Een professionele vloerder of tegelzetter is in staat om iedere ruimte in je woning zonder problemen te voorzien van vloertegels in de meest gekke legverbanden. Wat jij in je hoofd hebt, maakt de vakman met zijn handen. Wil je iets unieks? Dan kun je beter bij voorbaat al kiezen voor uitbesteding aan een professional. Op die manier weet je zeker dat het eindresultaat er wezen mag.

pro tipVindy PRO tip: Zeker wanneer je nog geen ervaring hebt in het leggen van een vloer kun je er beter voor kiezen om uit te besteden. Fouten die je (zeker weten) gaat maken tijdens het leggen kunnen achteraf meer kosten dan de prijs die de vloerder berekent voor zijn diensten.

Stappenplan vloertegels leggen

In onderstaand stappenplan vloertegels leggen laten we je in 6 stappen zien wat er komt kijken bij vloertegels leggen. We beginnen bij de voorbereiding: de ondergrond prepareren en het legplan maken.

Ondergrond prepareren

De ondergrond van de tegelvloer is erg belangrijk. Iedere kleine oneffenheid in de ondergrond heeft invloed op het eindresultaat. Zorg dan ook altijd voor een schone, droge en egale ondergrond. Verwijder uitstekende delen en vul gaten en kieren op met behulp van mortel of cebar.

pro tipVindy PRO tip: Als je een vakman inschakelt is het raadzaam om dit klusje zelf uit te voeren. Het is een makkelijk karwei en laat je besparen op de uren die de vloerder of tegelzetter zal berekenen voor zijn diensten.

Legplan maken

Voordat je de vloertegels definitief aanbrengt op de ondergrond is het slim om de tegels uit te leggen in het patroon wat je voor ogen hebt. Hou hierbij rekening met ruimte voor de voegen en werk van achter uit de kamer richting de deur. Nadat je besloten hebt waar je met de eerste tegel start span je spandraad die het leggen van de vloertegels vergemakkelijkt.

De eerste tegel

Je werkt met lijm en zult dus kordaat te werk moeten gaan. Lijm droogt immers razendsnel op. Druk de tegel in de hoek van het spandraad en klop rustig aan met een rubberen hamer. Vervolgens druk je in de hoek van de tegel een voegkruisje in de lijm waarna je de volgende tegel in de andere hoek van het voegkuisje aanbrengt. Controleer met een waterpas of de tegels recht liggen.

pro tipVindy PRO tip: Wissel vloertegels uit verschillende pakketten af. Zelfs tegels uit hetzelfde pakket kunnen onderling qua kleur licht verschillen. Door de tegels door elkaar te gebruiken zie je hier in een later stadium niets meer van.

Vloertegels op maat maken

Natuurlijk zul je vloertegels op maat moeten maken. Een professionele vloerder of tegelzetter gebruikt hier een tegelsnijmachine voor die de werken aanzienlijk vergemakkelijken. Duw de tegel meerdere malen lichtjes tegen het mes van de tegelsnijmachine totdat er een kras in het glazuur ontstaat. Dit is het moment waarop je de vloertegel kunt breken. Voor afvoerbuizen en leidingen gebruikt een vakman altijd een mal om de uitsparingen uit te tekenen. Mocht je de vloertegels zelf leggen, doe dit dan ook en ga niet op de gok te werk. Dit doet namelijk veel afbreuk aan het eindresultaat.

Voegen

De lijm zal eerst 24 uur uit moeten harden en hierna kun je aan de slag met de voegen opvullen. Ook hier moet je er rekening mee houden dat voegmiddel erg snel opdroogt en je dus voortvarend en secuur te werk zal moeten gaan. Met behulp van een rubberen spaan breng je het voegmiddel aan waarbij je overtollig voegmiddel direct verwijdert met een vochtige spons.

Kit aanbrengen

Als laatste stap in dit stappenplan vloertegels leggen rest nog de kit aanbrengen in de naden. Dit doe je met een elastische en schimmelvrije kit.

Vloertegels leggen offerte via Vindy: zó geregeld!

Zo aan het einde van dit artikel mag het geen geheim meer voor je zijn dat vloertegels enorm veel voordelen kennen en dat je enkel zult profiteren van deze voordelen wanneer de tegelvloer op juiste wijze is gelegd. Niet goed gelegd zul je enkel maar nadelen ondervinden van de tegelvloer en daarom is het slim om de werken uit te besteden aan een professional. Een professionele vloerder of tegelzetter zal er voor zorgen dat de vloertegels op correcte wijze worden gelegd in het patroon of motief wat jij voor ogen hebt. Je zult dan ook jarenlang plezier hebben van het afgeleverde werk en van alle voordelen profiteren die vloertegels kunnen bieden.

Besparen op de kosten van een professionele vloerder is overigens erg eenvoudig. Je kunt via Vindy namelijk gemakkelijk meerdere gratis offertes opvragen bij vloerders uit je eigen regio en op die manier uiteindelijk tot wel 40% besparen op de kosten voor het leggen van de tegelvloer!

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Vloeren klusinfo

Lees het in de vraagbaak.

Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom vloeren!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!