Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Tapijt leggen

Staat het op je planning om tapijt te (laten) leggen in je woning? Lees dan zeker dit artikel nog even door voordat je aan de slag gaat. We vertellen je de belangrijkste voor- en nadelen van tapijt, wat er bij tapijt leggen komt kijken en waarom het misschien veel slimmer is om het tapijt te laten leggen door een professionele vloerder dan zelf aan de slag te gaan met tapijt of vloerbedekking leggen.

Tapijt als vloerbekleding

Al een tijdje zijn hardere soorten vloerbekleding als houten vloeren, parketvloeren, laminaatvloeren, PVC vloeren en tegelvloeren razend populair in België. Toch blijft tapijt, vloerbedekking of karpet onverminderd populair binnen bepaalde ruimtes in huis. Waar woonkamers en speelkamers tegenwoordig veelal worden uitgerust met vloerbekledingen die beter bestand zijn tegen een stootje en makkelijk te reinigen zijn, zien we in bijvoorbeeld veel slaapkamers nog steeds hoog- of laagpolig tapijt terug. Niet gek ook, want er is geen enkele vloerbekleding die dat lekkere gevoel van je blote voeten in het zachte tapijt evenaart. Maar tapijt heeft natuurlijk nog veel meer voordelen. De belangrijkste behandelen we hieronder.

Voordelen tapijt

Zoals gezegd is het een heerlijk gevoel, zo met de blote voeten over het zachte tapijt lopen. Vooral 's winters is tapijt dan ook een heerlijke vloerbekleding. Het geeft je een warm en behaaglijk gevoel wat geen enkele andere vloerbekleding op die manier voor elkaar krijgt. Net als het gevoel van luxe wat tapijt vaak geeft.

In tegenstelling tot de hardere vloeren is tapijt goed geluiddempend. De (onder)buren zullen geen last van je hebben, zelfs niet wanneer de kinderen al spelend door de kamer vliegen. Voor kinderen is tapijt bovendien ideaal, want als ze een keer vallen, vallen ze lekker zacht. Je kunt tapijt dan ook in veel verschillende ruimtes binnen je woning toepassen, vooral ook omdat tapijt in tal van verschillende kleuren, soorten en dessins verkrijgbaar is. Je vindt altijd wel een tapijtsoort die past bij de rest van het interieur. Bovendien is tapijt ook nog eens één van de goedkopere manieren om de vloer te bekleden, vooral als je het vergelijkt met vloertegels, houten vloeren en parketvloeren.

pro tipVindy PRO tip: Je kunt middels tapijt een ruimte groter of kleiner laten lijken. Gebruik in kleinere kamers bijvoorbeeld een lichte kleur tapijt en in grote kamers juist donkere kleuren. Door te spelen met kleuren, patronen en dessins kun je veel met een ruimte doen die bijvoorbeeld erg klein of smal is.

Nadelen tapijt

Heb je huisdieren? Denk dan goed na of tapijt wel de ideale vloerbekleding is. Haren krijg je maar moeilijk verwijderd en ook het reinigen van het tapijt is niet altijd goed mogelijk. Neem in dat geval een gemêleerd tapijt of een tapijtsoort in een donkere tint. Vlekken zul je minder goed zien en tapijt met korte polen is veel gemakkelijker te reinigen dan bijvoorbeeld hoogpolig tapijt. Mocht je een huishouden met (kleine) kinderen hebben zijn bovenstaande suggesties uiteraard ook van belang. Kinderen maken nu eenmaal vlekken, daar doe je niets aan.

Stof en ander vuil wordt door tapijt goed vastgehouden. Je zult dan ook regelmatig goed schoon moeten maken in de ruimte waar het tapijt ligt en mensen die zeer gevoelig voor bijvoorbeeld stof zijn, doen er misschien wijs aan om voor een andere vloerbekleding te kiezen. Het oog wilt wat, maar als dat ten koste gaat van een constant verstopte neus of voortdurend niezen zul je goed na moeten denken of het je dat waard is.

Tapijt is uiteraard niet in iedere ruimte toepasbaar. In vochtige ruimtes als de keuken, badkamer en het toilet is het af te raden om tapijt te plaatsen. Tenzij je het niet erg vind om voortdurend natte voeten te hebben natuurlijk.

Als laatste nadeel geldt nog dat tapijt niet altijd even gemakkelijk zelf te leggen is. In een perfect vierkante of rechthoekige ruimte gaat het nog wel, maar in ruimtes met afwijkende hoeken is tapijt leggen een lastig verhaal. Hetzelfde geldt voor kamerbreed tapijt leggen. Vrijwel iedereen laat dit over aan een professionele vloerder zodat je verzekerd bent van een optimaal resultaat.

Waar je verder nog rekening mee moet houden

Een aantal belangrijke eigenschappen van tapijt hebben we hierboven al behandeld, maar er zijn nog een aantal punten waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van het definitieve tapijt. De ruimte waar het tapijt komt te liggen is bijvoorbeeld van groot belang voor het kiezen van de juiste tapijtsoort. Daarbij gaat het voornamelijk om de intensiviteit waarmee het tapijt gebruikt wordt. Tapijt op een trap krijgt natuurlijk veel meer te verduren dan tapijt in de (weinig gebruikte) hobbykamer. Hou ook rekening met zware meubels en bijvoorbeeld bureaustoelen met wieltjes. Deze zorgen er voor dat er na verloop van tijd beschadigingen optreden aan het tapijt. Laat je bij aanschaf van het tapijt dan ook goed informeren voor welke ruimte het tapijt precies bestemd is.

Bij de aanschaf van tapijt zul je ook na moeten denken over de lichtinval van de ruimte waar het tapijt komt te liggen. Wanneer er veel zonlicht op het tapijt schijnt gedurende de dag, zal het tapijt gaan verkleuren. Hoe snel een tapijt verkleurt hangt af van de tapijtsoort en natuurlijk dus de hoeveelheid zonlicht die het tapijt dagelijks te verduren krijgt.

pro tipVindy PRO tip: Let bij de aanschaf van tapijt uiteraard ook of de prijs inclusief of exclusief leggen is. Door meerdere offertes op te vragen (via Vindy) ontdek je snel waar je de beste prijs verkrijgt.

Tapijt leggen of tapijt laten leggen?

Een vraag waar veel mensen die tapijt overwegen mee rondlopen. Zo moeilijk is dat immers toch niet, zelf tapijt leggen? Zoals we bij de nadelen al aangaven is het bij een perfecte rechthoekige of vierkante ruimte een klusje die handige mensen prima zelf op kunnen pakken. Bij iedere andere ruimte wordt het al een stuk lastiger om het tapijt op juiste wijze te leggen.

Ook voor mensen die nog geen of weinig ervaring hebben met een vloer of tapijt leggen is het raadzaam om het tapijt leggen uit te besteden aan een professionele vloerder. Op die manier ben je immers altijd verzekerd van een optimaal resultaat en zul je lang kunnen genieten van het nieuwe tapijt. Ga je toch zelf aan de slag? Weet dan dat een foutje zo gemaakt is en met tapijt is dat niet zo gemakkelijk te herstellen. In het ergste geval maak je er zo'n potje van dat je de rol tapijt direct bij het grofvuil kunt zetten. Goedkoop wordt dan zoals wel vaker duurkoop. Goed over nadenken dus voordat je besluit om toch zelf aan de slag te gaan met tapijt leggen.

Tapijt leggen offerte via Vindy: zó geregeld!

We hebben je met dit artikel geprobeerd te vertellen wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn van tapijt en waar je op moet letten als je tapijt als vloerbekleding overweegt. Het mag inmiddels geen geheim meer voor je zijn dat tapijt leggen een specialistische klus is die in veel gevallen beter uitgevoerd kan worden door een professionele vakman, vooral wanneer je zelf nog geen of weinig ervaring hebt in het leggen van tapijt of wanneer je het tapijt in een 'moeilijke' ruimte wilt leggen. Kies voor een 100% goed eindresultaat zodat je lang zult genieten van je nieuwe tapijt.

Besparen op de kosten van een professionele vloerder is daarbij erg eenvoudig. Je kunt via Vindy namelijk gemakkelijk meerdere gratis offertes opvragen bij vloerders uit je eigen regio en op die manier uiteindelijk tot wel 40% besparen op de kosten voor het leggen van het tapijt!

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Vloeren klusinfo

Lees het in de vraagbaak.

Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom vloeren!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!