PVC vloer leggen
Ben je van plan om een PVC vloer te (laten) leggen in je woning? Lees dan onderstaand artikel nog even voordat je definitieve keuzes gaat maken. We leggen je in dit artikel uit wat de voor- en nadelen zijn van PVC vloeren, wat er bij het leggen van een PVC vloer komt kijken en waarom het verstandig is om de vloer van PVC door een professionele vloerder te laten leggen.
PVC vloer
PVC vloeren worden ook wel het nieuwe laminaat genoemd. Dit komt vanwege de relatief lage aanschafprijs en de vele voordelen die aan een PVC vloer zitten. Iedereen kent natuurlijk wel de toepassing van PVC, bijvoorbeeld om elektriciteitsdraden bij elkaar te houden, maar niet veel mensen zijn op de hoogte van de voordelen wanneer PVC als vloer wordt gebruikt. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.
Voordelen PVC vloeren
Zoals gezegd zijn PVC vloeren relatief goedkoop in aanschaf, vooral wanneer we ze tegen duurdere vloeren zetten als houten vloeren of parketvloeren. Ondanks dat een PVC vloer relatief goedkoop is, is deze doorgaans erg duurzaam en je kunt de vloer veelal meeverhuizen in het geval van een verhuizing. Ook bij beschadigingen kun je de vloer gemakkelijk 'repareren'. PVC vloeren worden immers doorgaans in stroken geleverd en zodoende hoef je slechts de beschadigde strook te vervangen en niet de gehele vloer.
Waar je bij laminaatvloeren, houten vloeren en parketvloeren nog wel eens te maken kunt krijgen met geluidsoverlast vanwege de niet zo goed geluiddempende werking van deze vloeren, heb je hier met een vloer van PVC geen last van. Een PVC vloer dempt geluid prima en is bovendien ook nog eens comfortabel aan de voeten. Zeker wanneer je een PVC vloer combineert met bijvoorbeeld vloerverwarming, iets wat met bovenstaande vloeren niet goed mogelijk is vanwege het krom trekken van de planken.
Eenvoudig te reinigen
PVC vloeren zijn daarnaast gemakkelijk te reinigen en goed bestand tegen vocht. Plaatsing in vochtige ruimtes als badkamers en keukens is dan ook geen enkel probleem. Bovendien behoeft een vloer van PVC weinig tot geen onderhoud, iets wat je met houten vloeren en parketvloeren altijd zult hebben.
Voor de looks hoef je het ook niet te laten, want PVC vloeren kunnen bedrukt worden met iedere gewenste print. Je vindt ze dan ook in tal van uitvoeringen, al is en blijft de 'houtlook' verreweg het populairst. Er zijn PVC vloeren die vrijwel niet van echt hout zijn te onderscheiden. Zo heb je wel de lusten, maar niet de lasten van 'echt hout'.
Nadelen PVC vloer
Daar kunnen we kort over zijn: als je een PVC vloer aanschaft bij een gerenommeerde verkoper zal de vloer altijd aan de strenge eisen voldoen en geen van onderstaande nadelen bevatten. Kies je voor een goedkopere PVC vloer bij een niet-gecertificeerde aanbieder, dan kan de PVC vloer:
- snel krassen krijgen die niet te repareren zijn (enkel te vervangen)
- loodhoudende en andere gevaarlijke stoffen bevatten
Vindy PRO tip: Goedkoop is duurkoop. Beknibbel dan ook niet op de PVC vloer, maar kies voor kwaliteit. Zet onder geen beding je eigen gezondheid en die van je mede bewoners op het spel door een PVC vloer aan te schaffen die ver beneden de reguliere marktprijs ligt!
PVC vloer leggen of laten leggen?
Voor beiden valt wat te zeggen, maar ook hier geldt weer: goedkoop is duurkoop. Het is beter om iets meer te investeren in een professionele vloerder die er voor zorgt dat de vloer op de juiste wijze wordt geïnstalleerd, dan door te willen besparen op de kosten van een vloerder en halverwege tot de conclusie komen dat een PVC vloer leggen toch iets moeilijker is dan het op voorhand lijkt.
Als stelregel kun je gebruiken: heb je ruime ervaring in het leggen van vloeren (laminaat, hout, parket, tapijt of vloertegels)? Dan is de klus in principe zelf uit te voeren. Heb je weinig tot geen ervaring in het leggen van vloeren? Begin er niet aan en besteed de klus uit aan een vakman. Zo weet je immers zeker dat je lang profijt zult hebben van de PVC vloer en bovendien wordt de klus in een fractie van de tijd uitgevoerd, als wanneer je zelf een PVC vloer gaat leggen.
Twijfel je of je moet uitbesteden of zelf moet gaan leggen? Lees dan onderstaand stappenplan en bepaal vanuit daar of de klus je te doen lijkt of juist helemaal niet.
Stappenplan PVC vloer leggen
Om in de spreekwoorden te blijven: een goed begin is het halve werk. De voorbereidingen zijn dan ook voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor het eindresultaat. We beginnen bij het begin; preparatie van de ondergrond.
Ondergrond prepareren
De ondergrond is erg belangrijk. De meeste PVC vloeren zijn slechts enkele millimeters dik en elke oneffenheid voel je wanneer je over de vloer loopt. Zorg dan ook voor een compleet egale en schone ondergrond. Verwijder uitstekende delen en vul gaten en kieren op met behulp van mortel of cebar. Tevens moet de vloer goed droog zijn. Reinig beton dan bijvoorbeeld ook niet met water en pas op in nieuwbouwwoningen waarbij bijvoorbeeld de muren net gestuct zijn. De PVC vloer kan vanwege het vocht krom gaan trekken met alle gevolgen van dien.
Vindy PRO tip: Voer dit klusje altijd zelf uit, zeker wanneer een professionele vloerder de PVC vloer voor je komt leggen. Zo bespaar je op het aantal uren wat de vloerder zal berekenen voor zijn diensten.
Acclimatiseren
Om eventueel krom trekken van de PVC vloer tegen te gaan, zul je de pakketten zo'n 48 uur moeten laten acclimatiseren in de ruimte waar de PVC vloer komt te liggen. Leg de geopende pakketten in het midden van de ruimte en zorg voor een kamertemperatuur van ongeveer 18° Celsius. Een ideale luchtvochtigheid in de ruimte ligt tussen de 50-60%. Je meet de luchtvochtigheid middels een hygrometer.
Legpatroon bepalen
Net zoals bij de overige vloeren kun je de PVC vloer in verschillende legverbanden leggen. Welke je kiest is geheel afhankelijk van je eigen wensen, maar hou er rekening mee dat sommige legverbanden (visgraatverbad, Hongaarse punt en een wildverband) moeilijk te leggen zijn. Het halfsteensverband is de gemakkelijkste: hele en halve planken wisselen elkaar af. Prefereer je een ander legverband? Wees dan wijs en schakel een professionele vloerder in. De vakman legt zonder problemen de meest ingewikkelde legverbanden.
De eerste baan
Wanneer je alle voorbereidingen hebt getroffen kun je beginnen met de eerste baan. Begin daarbij altijd vanuit een hoek. Hoe het leggen precies in zijn werk gaat is afhankelijk van de PVC vloer die je hebt aangeschaft. Je hebt namelijk zelfklevende PVC vloeren waarbij je enkel het stickervel hoeft te verwijderen en de baan kunt aanbrengen, maar je hebt ook PVC vloeren die je moet lijmen. Laat je hierover uitgebreid informeren tijdens de aanschaf van de PVC vloer.
De resterende banen
En daar begint het moeilijke aan het leggen van een PVC vloer. Vooral de vloeren die gelijmd dienen te worden dienen uiterst secuur tegen de vorige baan geplaatst te worden. Je hebt hier een zeer vaste hand voor nodig om er voor te zorgen dat je geen naden en kieren hebt. Een PVC vloer die geen naden en kieren bevat is zeer geluiddempend en zal geen vuil en vocht vasthouden. Een PVC vloer die onjuist wordt gelegd logischerwijs wel. Vooral bij lastig te bereiken plaatsen of op plekken waar je obstakels tegen komt (buizen van radiatoren en deurposten bijvoorbeeld) hebben veel mensen die de PVC vloer zelf willen leggen de grootst mogelijke problemen om de vloer op correcte wijze te plaatsen. Besteed hier dan ook voldoende aandacht aan wanneer je toch besluit de vloer zelf te leggen.
PVC vloer offerte via Vindy: zó geregeld!
Het zal inmiddels geen geheim voor je zijn dat een PVC vloer enorm veel voordelen kent, maar dat deze voordelen enkel tot uiting komen wanneer de vloer op juiste wijze is gelegd. Niet goed gelegd kan de PVC vloer een regelrechte ramp zijn. Beknibbel dan ook niet op de investering van de vloerder en verzeker jezelf van een optimaal gelegde PVC vloer. Alleen op die manier profiteer je van alle voordelen van PVC vloeren.
Besparen op de kosten van een professionele vloerder is overigens erg eenvoudig. Je kunt via Vindy namelijk gemakkelijk meerdere gratis offertes opvragen bij vloerders uit je eigen regio en op die manier uiteindelijk tot wel 40% besparen op de kosten voor het leggen van de PVC vloer!
Vloeren klusinfo
Lees het in de vraagbaak.
Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom vloeren!