Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Vijver aanleggen

Een vijver is een zeer populair waterelement voor in de tuin. Je kan een vijver zo groot of klein maken als je zelf wilt. Een vijver aanleggen is dus voor iedereen met een tuin een optie.

De soorten vijvers

Voor iedere tuin is het dus mogelijk om een vijver aan te leggen, maar niet elke soort vijver is geschikt voor de wat kleinere tuinen. Maar welke toepassingen voor vijvers zijn er dan?

Vijvers zijn te gebruiken als:

  • Visvijver, hierbij wordt er bij de vijveraanleg rekening mee gehouden dat er uiteindelijk vissen in komen te zwemmen. Het aandachtspunt bij deze vijversoort is dan ook de diepte van de vijver. Daarnaast moet er ook goed over vegetatie worden nagedacht. Bij een koivijver is vegetatie vaak een bijzaak en wordt er vooral met pompen en filters gewerkt om de vissen een optimale leefomgeving te bieden.
  • Plantenvijver, die vaak als blikvanger van de tuin wordt geplaatst. Bij deze vijver gaat het voornamelijk om het water en groen te combineren. Er worden vaak planten gebruikt zoals waterlelies of andere drijfplanten. Aan de zijkanten van de vijvers wordt er vaak gekozen voor moerasplanten.
  • Gemengde vijver, waar zowel planten als vissen in leven.

pro tipVindy PRO tip: Vijvers kan je zelf vormgeven, maar er bestaan ook kant-en-klare vormen. De kant en klare variant is eigenlijk niets meer dan een kuip die je vult met water en vijverplanten. Mocht je een vijver zelf willen vormgeven, dan raden wij aan om bij een tuinman advies in te winnen.

Zwemvijvers

Wat is dan een zwemvijver?
Kort gezegd is een zwemvijver een kruising tussen een zwembad en een vijver. Bij een zwemvijver is het de bedoeling dat de planten in het water moeten zorgen voor schoon water. Er komt dus geen chloor of andere chemische stoffen bij kijken. Zwemvijvers zijn vaak vrij groot van omvang, omdat het ook een gedeelte moet hebben waar de moerasplanten moeten komen te staan voor de zuivering van het water.

pro tipVindy PRO tip: Als je een zwemvijver wilt laten aanleggen dan is het verstandig om te kijken waar in je tuin de beste plek is om een zwemvijver te plaatsen. Een hovenier kan je daarbij prima helpen, en als je het door dezelfde hovenier laat plaatsen kan je vaak ook korting krijgen op de totaalprijs.

Vijver aanleggen

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt hoe je de vijver wilt gebruiken, en waar de vijver moet komen te liggen, dan kan de vijver aangelegd worden. We gaan bij de aanleg uit van een vijver die niet kant en klaar is. Het aanleggen van een vijver bestaat uit de volgende stappen:

1) Graaf de plek uit waar de vijver komt te liggen. Bij een visvijver moet het gat een stuk dieper zijn dan bij een plantenvijver. Zorg ervoor dat er geen scherpe elementen onder in het gat liggen die de vijverfolie kan beschadigen. Je kan ook een beschermfolie plaatsen om beschadigingen te voorkomen.

2) Plaats de vijverfolie in het gat. Let er wel op dat het water de folie nog wat uit laat zetten dus plaats de folie niet te strak. Verzwaar de bodem met tegels of stenen.

3) Vul de vijver met water tot ongeveer 10 centimeter onder de rand. Als je hiervoor kraanwater hebt gebruikt is het ook nog van belang dat je de waterhardheid aanpast zodat de GH-waarde ligt tussen de 7 en de 13.

4) Werk de rand af met materialen naar keuze.

5) Vul de vijver met planten en/of vissen om de vijver tot leven te laten komen.

pro tipVindy PRO tip: Het is aan te raden om de vijver te laten plaatsen door een tuinman. Die kan de werkzaamheden vaak sneller en preciezer uitvoeren aangezien hij veel meer ervaring heeft in het aanleggen van vijvers. Kies ook niet de eerste de beste tuinman maar kijk rond en vergelijk bijvoorbeeld offertes via Vindy. Door het vergelijken kan je soms tot wel 40% op de totale kosten besparen!

Vijveraanleg: de kosten

Zoals je wellicht al aanvoelt liggen de kosten voor het aanleggen van een vijver ver uit elkaar.

Het hangt onder andere af van:

  • De gewenste grootte van de vijver.
  • Welke soort vijver je wilt hebben.
  • Welke beplanting / vissen je erin wilt zien.
  • Of je een kant en klare vijver wilt hebben.

Om deze redenen is er ook geen goede schatting te maken wat de aanleg van een vijver ongeveer gaat kosten. Als je toch een schatting van de kosten wilt hebben kan je het beste meerdere offertes aanvragen.

Vijveraanleg offerte via Vindy: zó geregeld!

Wil je weten wat een vijver gaat kosten voor jouw situatie? Vraag dan meerdere offertes aan via Vindy. Door deze offertes met elkaar te vergelijken kan je flink besparen op de vijveraanleg. De besparing kan oplopen tot wel 40%! Wie wilt dit nou niet?

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!