Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Tuin aanleg

Tuin aanleg is een algemene benaming voor vele soorten werk in de tuin. Het aanleggen van een tuin is meestal een vrij intensieve klus. Maar wat valt er nu precies onder de noemer tuinaanleg? Daar gaan we in dit artikel wat meer over vertellen.

Soorten tuinaanleg

Je vraagt je natuurlijk af wat je allemaal kan laten doen door een hovenier die de service aanbiedt om een tuin aan te leggen. De taken die eigenlijk altijd gedaan worden bij het aanleggen van de tuin zijn: het leeghalen van de tuin, alle grondwerkzaamheden en de bestrating van de tuin. Daarnaast kan de hovenier nog veel meer werkzaamheden in de tuin verrichten, afhankelijk van het budget dat je beschikbaar hebt.

Terras aanleggen

Het aanleggen van een terras is een intensieve klus. Deze klus is wel zelf te doen, al is het aan te raden om dit te laten doen door een specialist. Mocht je het zelf willen doen dan moet je goed op een aantal dingen letten.

Ten eerste moet een tuin nooit waterpas liggen, als je dit wel doet, zal het regenwater plassen veroorzaken op het terras. Houd hierbij een verloop aan van twee centimeter per meter tuin. Vervolgens moet je een laag van 10 centimeter zand als onderlaag hebben voor het plaatsen van de tegels.

pro tipVindy PRO tip: Je kan een terras ook aanleggen op gestabiliseerd zand. Gestabiliseerd zand is simpel gezegd zand gemengd met cement. Dit is vooral handig als je kiest voor klinkers in plaats van tegels.

Tenslotte kunnen de tegels erop. Zorg dat deze goed op elkaar aansluiten en let er goed op dat alles op de juiste hoogte ligt. Oneffenheden in het terras kunnen namelijk zorgen voor plassen op het terras, en dit ondanks je een verloop hebt geplaatst met zand.

pro tipVindy PRO tip: Het aanleggen van een terras kan snel fout gaan en hier kom je vaak pas achter als het al te laat is. Daarom raden wij aan om het terras te laten plaatsen door een tuinman. Een tuinman heeft al tientallen keren een terras aangelegd en weet dus precies waar hij op moet letten bij het aanleggen van een terras.

Een vijver aanleggen

Een tuin met vijver kan een enorm pluspunt zijn voor de uitstraling van een woning of pand. Het aanleggen van een vijver komt daarom heel vaak voor. Maar hoe leg je een vijver aan en waar moet je op letten bij het aanleggen van een vijver in de tuin?

Als je graag een tuin met vijver wilt hebben, gaat de eerste gedachte direct naar de plaatsing van de vijver in de tuin. Er zijn een aantal factoren die je in het achterhoofd moet houden bij het kiezen voor de juiste plek van de vijver. Plaats een vijver vooral niet in de volle schaduw, aangezien planten in de vijver dan veel moeilijker kunnen groeien. Plaats een vijver ook vooral niet in de buurt van bomen, aangezien de wortels van de bomen een groot probleem voor de vijver kunnen zijn.

pro tipVindy PRO tip: Vraag een tuinman voor advies om de beste plek te vinden voor een vijver in jouw tuin. De tuinman kan je ook goed helpen bij het ontwerpen en aanleggen van de tuin. Als je via Vindy offertes aanvraagt voor het aanleggen van een vijver in jouw tuin, dan kan je ook nog eens flink besparen op de totale kosten. De besparing kan oplopen tot wel 40%!

Een vijver zou je ook zelf kunnen aanleggen, al vergt dit wel veel arbeid. Denk dan aan het afmeten en ontwerpen van de vijver, het uitgraven, het plaatsen van de folie en eventueel plaatsen van rivierzand en planten. Daarna komt nog het afwerken van de vijverrand. Een hele intensieve klus en daarom raden wij ook aan dit door een hovenier uit te laten voeren.

Tuin aanleg voor nieuwbouw

Ben je van plan om in een nieuwbouwwoning te gaan wonen? Dan is er vaak nog geen begin aan de tuin gemaakt en kan je deze geheel naar eigen smaak inrichten. Dit betekend vaak ook dat het aanleggen van de tuin een dure klus gaat worden. Gelukkig hoeft dit niet uit een spaarpotje te komen. De aanlegkosten van een tuin kan je bij nieuwbouw vaak meenemen in de hypotheek. Neem dan het ontwerp van de tuin mee naar het gesprek voor de aanvraag van een hypotheek.

pro tipVindy PRO tip: Laat de tuin bij nieuwbouw ontwerpen door een hovenier. Als je de tuin door dezelfde hovenier ook laat aanleggen kan je vaak besparen op de kosten. Nog meer besparen? Vraag dan offertes voor de tuinaanleg aan via Vindy. Deze offertes kan je vergelijken en daarmee nog extra besparen op de aanleg van een nieuwbouw tuin!

Materialen tuin aanleg

Er zijn tientallen materialen die gebruikt kunnen worden bij het aanleggen van een tuin. Hieronder staan de meest populaire materialen op een rijtje.

Verschillende soorten gras
Gras is heel populair bij het ontwerpen van een tuin. Veel mensen willen toch vaak een groen gevoel krijgen als ze in hun tuin lopen. Vaak wordt er dan voor gekozen om een gazon aan te leggen als blikvanger van de tuin. Er zijn verschillende grassoorten waaruit je kan kiezen. Voor ieders behoefte is er dus wel een grassoort beschikbaar. Denk dan aan bijvoorbeeld een gazon dat geschikt is om op te spelen, ideaal voor gezinnen met kinderen.

Als je kinderen hebt kan je ook kiezen voor kunstgras in je tuin. Dit is wel duurder dan gewoon gras maar kunstgras is ideaal om veel gebruikt te worden en is totaal onderhoudsvrij. Daarnaast hoef je niet te wachten totdat het gras gegroeid is. Je beschikt meteen over een mooie groene mat.

Bestrating materialen

Vaak heb je al een druk leven en niet iedereen heeft zin om daarnaast nog een tuin te onderhouden. Daarom is het bestraten van de tuin een veel gekozen oplossing. Gelukkig kan je hiermee ook heel creatief zijn. Er zijn vele materialen die gebruikt kunnen worden als bestrating. Denk dan onder andere aan grind, tuintegels, sierbestrating of klinkers. Ook een combinatie van deze materialen zie je steeds meer. Grind met grote tuintegels die dienen als looppad is een goed voorbeeld hiervan.

Tuinafsluiting

Daarnaast wil je graag dat de tuin wat privé ruimte biedt. Daarom wordt er ook vaak gebruik gemaakt van een tuinafsluiting. Ook voor een tuinafsluiting zijn er vele materialen beschikbaar. De materialen die je het meest ziet zijn: tuinafsluiting van hout, groene tuinafsluitingen zoals een haag, kunststof tuinafsluitingen en betonnen tuinafsluitingen.

pro tipVindy PRO tip: Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen en past niet altijd in iedere tuin. Wat voor jouw situatie het beste is kan je overleggen met een hovenier. Die kan je daarnaast goed helpen bij het ontwerpen van jouw ideale tuin.

Kosten tuinaanleg

Het aanleggen van een tuin kan je zo duur maken als je wilt. Mocht je een tuin willen aanleggen dan is het verstandig om eerst het budget te bepalen dat je wilt uitgeven aan de tuinaanleg. De totaalprijs van het aanleggen van een tuin hangt af van veel elementen. De grootte van de tuin, de materiaalkeuze, de hoeveelheid groenvoorziening, de vormen en de hoogteverschillen zijn allemaal van invloed op de totaalprijs. Er is ook geen goede schatting van de kosten te maken omdat het van te veel elementen afhangt.

pro tipVindy PRO tip: Wil je toch weten wat de aanleg van jouw tuin gaat kosten? Vraag dan meerdere offertes aan via Vindy. Zo krijg je verschillende offertes binnen van tuinmannen en kan je deze vergelijken om te besparen op de aanleg van een tuin.

Tuin aanleg offerte via Vindy: zó geregeld!

Heeft jouw tuin een opfrisbeurt nodig? Laat dan de tuin aanleggen door een hovenier. Deze specialist op tuingebied kan je uitstekend helpen bij het adviseren wat het beste is voor de tuin binnen het budget dat je beschikbaar hebt. Je kan ook besparen op het aanleggen van de tuin. Dit doe je door meerdere offertes aan te vragen via Vindy. Als je deze offertes vergelijkt kan je soms tot wel 40% besparen op het aanleggen van de tuin! Wie wil dat nou niet?

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Tuinwerken klusinfo

Lees het in de vraagbaak.

Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom tuinwerken!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!