Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Ramen schilderen

Het schilderen van de ramen van je woning of bedrijfspand is zéér specialistisch werk. Met name de buitenzijde. De binnenkant van de ramen is met goed afplakwerk eventueel goed zelf te doen. De buitenkant bevat echter vaak siliconen die moeilijk mee te nemen zijn tijdens de schilderbeurt. Bovendien is het erg belangrijk om rekening te houden met de juiste verf. Je wilt natuurlijk niet over enkele maanden alweer toe te zijn aan een nieuwe schilderwerk.

Binnenramen schilderen

Het best is om de ramen te demonteren. Dat betekent dat de ramen uit de kozijnen, ofwel lijsten, worden gehaald. Op deze manier vergeet je geen enkele plek te schuren en vervolgens te schilderen. Een schilder zal het vaak op deze manier doen, die gaat immers voor kwalitatief schilderwerk. Vergeet het glas nooit af te plakken. Bij voorkeur met kranten of beschermingstape. Ook het ontvetten van de raam en raamlijst wordt weleens vergeten en onderschat. Net goed ontvet? Geen goed schilderwerk!

Stappenplan schilderen binnenraam:

 • Raam demonteren
 • Schuren
 • Oude verflaag verwijderen met decapeermiddel
 • Ontvetten
 • Wassen van de raam (natte doek en white spirit)
 • Binnenraam schilderen

Belangrijk bij een offerte voor schilderwerk van de binnenraam:

 • Aantal ramen?
 • Type materiaal (hout, PVC, aluminium, kunststof, etc.)?
 • Benedenverdieping, bovenverdieping of zolder?
 • Type ramen (schuif, kiep, etc.)?

Buitenramen schilderen

Ook bij het schilderen van de buitenramen is het goed om de ramen te demonteren. Een goede voorbereiding is echt het halve werk. Plak ook hier het glas af met kranten of beschermingstape. Anders dan bij de binnenramen zijn de siliconen: bij buitenramen moet je die altijd verwijderen. Althans, je hoeft ze niet perse te verwijderen, maar er moeten nieuwe overheen geplaatst kunnen worden.

Ook bij buitenramen - of misschien wel juist - is het ontvetten belangrijk. Omdat buitenramen meer weerstand krijgen van o.a. het weer wil je ervoor zorgen dat de verf extra goed hecht. Dit gaat fout wanneer je niet eerst héél goed schuurt. héél goed de verflagen verwijderd en vervolgens héél goed ontvet.

Stappenplan schilderen buitenramen:

 • Raam demonteren
 • Schuren
 • Oude verflaag verwijderen met decapeermiddel
 • Siliconen verwijderen/afplakken/vervangen
 • Ontvetten
 • Wassen van de raam (natte doek en white spirit)
 • Buitenraam schilderen

Belangrijk bij een offerte voor schilderwerk van de buitenramen:

 • Aantal ramen?
 • Type materiaal (hout, PVC, aluminium, kunststof, etc.)?
 • Beneden, boven of zolder (zoals een dakraam)?
 • Bereikbaarheid ramen achter (is er een achterom)?
 • Type ramen (schuif, kiep, etc.)?

pro tipVindy PRO tip: Door aan de binnenzijde van de ramen een tweede extra verflaag aan te brengen, een zogeheten dampdichte verf, isoleer je direct je ramen!

Ramen laten schilderen prijzen

Zoals je ziet lopen de prijzen voor het laten schilderen van de ramen uiteen. Belangrijk is o.a. op welke verdieping de ramen zich bevinden, hoeveel ramen je wilt laten schilderen en natuurlijk het materiaal van de raam. Vraag altijd meerde prijzen aan via Vindy: wij helpen je besparen.

Aantal ramen
Prijs per raam (incl. verf)
1-10 (excl. raamlijsten) € 31 - € 53
11-25 (excl. raamlijsten) € 26 - € 43
1-10 (incl. raamlijsten) € 36 - € 58
11-25 (incl. raamlijsten) € 28 - € 47

Kan ik zelf mijn ramen schilderen?

Daar kun je voor kiezen, maar zoals je hebt gelezen in bovenstaande tekst komt het best wel specifiek. Het schilderen van ramen is vrij specialistisch en tijdrovend. Vooral het demonteren - als je het althans perfect wilt doen - en het ontvetten komt heel nauw. Een professionele schilder schildert bijna wekelijks binnen- en buitenramen. Die klus kun je wel aan hem overlaten! Bijkomend voordeel is dat je verzekerd bent van de juiste verf (vaak met garantie) en zo geniet van een maximale duurzaamheid. Een goed geverfde raam rot namelijk minder snel, is beter geweerd tegen de weersomstandigheden en ziet er natuurlijk erg mooi uit. Wat weer doorwerkt in de waardering van je woning.

pro tipVindy PRO tip: Let bij het schilderen van de ramen op de zogeheten "zakkers" en "dalers". Dat zijn die vervelende dikke strepen verf die van boven naar beneden lopen wanneer je de verf niet goed uitsmeert. Erg vervelend, want ze gaan vaak - nadat de verf is opgedroogd - zeer snel kapot en dan zit je direct met "schade" aan de ramen.

Ramen schilderen: voorbereidend werk

Ondanks dat de buitenramen op de eerste verdiep en zolder natuurlijk vrij gevaarlijk zijn vanwege de hoogte, kan je ramen in principe alvast voorbereiden op het schilderwerk wanneer je dit uitbesteed. Alles wat je zelf doet, hoeft immers niet bij het prijsbestek van de schilder zelf. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Muren en vloer afplakken
 • Glas afplakken met krant en tape
 • Ramen demonteren
 • Verf kopen

Noot: Let er wel op dat niet alle schilders zomaar met iedere type verf aan de slag gaan. Dus wacht nog even met kopen. Het is namelijk zo dat de schilder vaak werkt met specialistische verf speciaal voor de type ramen die je hebt. Denk bijvoorbeeld aan verf speciaal voor houten ramen of juist weer speciaal voor PVC ramen.

pro tipVindy PRO tip: Wil je een gedetailleerde prijsindicatie van de schilder? Breng dan goed in kaart hoeveel ramen je hebt, uit welk materiaal ze bestaan, op welke verdieping ze zich bevinden (gelijkvloers, 1e verdieping, zolder, etc.) en wat ongeveer de formaten van de ramen zijn. Zo kan de schilder op basis van aantallen, type materiaal en aantal m2 een goede prijsindicatie geven.

Schilder offerte via Vindy: zó geregeld!

Het schilderwerk voor je ramen uitbesteden bij een goede schilder uit jouw regio? Goede keuze! De woning zal er uiteindelijk alleen maar op vooruit gaan qua waarde en uitstraling. Het scheelt je uiteindelijk veel tijd. Besparen op de kosten is ook fijn. Dat kan via Vindy. Je kan namelijk meerdere offertes gratis vergelijken en uiteindelijk tot wel 40% besparen!

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Schilderwerken klusinfo

Lees het in de vraagbaak.

Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom schilderwerken!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!