Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Spouwmuur isoleren

Het energiezuinig maken en isoleren van de woning is steeds meer een vereiste geworden. Een goede isolatie heeft ook een positieve invloed op de waarde van een woning of pand. Daarom laten steeds meer mensen hun spouwmuur isoleren. De spouw, een ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, diende vroeger als buffer tegen vochtproblemen op de binnenmuren. Inmiddels zijn de bakstenen veel beter tegen vocht bestand en zo kan de spouw voor een ander doeleinde gebruikt worden, namelijk als ruimte voor een isolatielaag voor een woning of pand. Het isoleren van een spouwmuur kan op vele verschillende manieren en daarover vertellen we je meer in dit artikel.

pro tipVindy PRO tip:
Wist je dat woningen en panden die gebouwd zijn voor 1920 helemaal geen spouwmuur hebben? En wist je dat woningen gebouwd na 1976 al voorzien zijn van een spouwmuurisolatie? Valt jouw woning of pand binnen deze periode? Laat dan de muren inspecteren door een isolatiespecialist om te kijken of en welke spouwmuurisolatie voor jouw woning of pand geschikt is.

Na isolatie spouwmuur

Zoals net in de PRO tip werd genoemd zijn woningen en panden die gebouwd zijn in de periode 1920 - 1976 vaak helemaal niet voorzien van een spouwmuurisolatie. Maar niet alleen deze woningen en panden zijn geschikt voor een spouwisolatie. Ook de woningen en panden die zijn gebouwd in de periode 1976 - 1988 komen in aanmerking. Dit komt doordat de isolatie die toen in de spouwen geplaatst werd, vaak niet de gehele spouw vullen.

Het isoleren van deze woningen of panden wordt ook wel na isoleren genoemd. Om de spouw te isoleren wordt er meestal een aantal gaten in de voegen van de gevel geboord om in de spouw te komen. Het isolatiemateriaal wordt vervolgens via die gaten in de spouw geblazen of gespoten, afhankelijk van het materiaal. Tenslotte worden de gaten netjes afgewerkt zodat er achteraf niets van te zien is.

pro tipVindy PRO tip:
Het isoleren van de spouwmuur is zeker geen klus die de doe-het-zelf klusser kan uitvoeren. Het vergt veel precisie en kennis om een spouwmuur goed te isoleren. Als je dit niet goed doet wordt het isolatie effect namelijk teniet gedaan. Laat daarom het isoleren van de spouwmuur altijd uitvoeren door een isolatiespecialist. Vraag een offerte aan via Vindy om voor jouw situatie de ideale isolatiespecialist te vinden.

Soorten spouwmuurisolatie

Er zijn verschillende materialen waarmee je een spouwmuur kunt laten isoleren. Het gebruik van andere materialen zullen namelijk ook andere isolatiewaardes met zich meebrengen. De meest gebruikte soorten spouwmuurisolatie zijn: PUR isolatie, eps parels en glaswol. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen eigenschappen.

pro tipVindy PRO tip:
Wist je dat de isolatiewaarde, ook wel lambda waarde genoemd, zo klein mogelijk moet zijn? Bij deze waarde geldt het namelijk, hoe kleiner het getal, des te beter het materiaal isoleert.

PUR isolatie of pur schuim is wellicht de meest bekende isolatiemateriaal van de drie. Het schuim wordt in de muren gespoten en hard zichzelf in korte tijd uit. De isolatiewaarde van PUR kan liggen tussen de 0,026 en 0,035. Een spouwmuur isoleren met PUR is wel de duurste optie, dit komt door de hoge lambda waarde dat het materiaal heeft.

EPS parels zijn vaak stukken milieuvriendelijker dan de andere twee spouwmuurisolatie varianten omdat ze bestaan uit natuurlijke materialen zoals waterstof en koolstof. Daarnaast zijn EPS parels geschikt om te recyclen. De lambda waarde van EPS parels is 0,033, die blijft het materiaal ook houden. Het materiaal is daarmee wel slechter isolerend, maar het is ook een stuk goedkoper dan het toepassen van PUR isolatie.

Glaswol heeft een lambda waarde van 0,034 - 0,04. Hiermee is het materiaal dus het minst isolerend van de genoemde spouwisolatie materialen. Het voordeel ten opzichte van EPS is dat glaswol beter geluid absorbeert waardoor het een betere akoestische isolatie is. Vooral handig als je bijvoorbeeld naast een drukke weg woont.

Spouwmuurisolatie prijs

De kosten voor spouwmuurisolatie kunnen nogal uiteenlopen afhankelijk van de materialen die er gebruikt worden. Ook de bereikbaarheid van de muur kan een rol spelen in de prijs. Voor een precieze prijsindicatie voor jouw spouwmuren is het verstandig om een offerte aan te vragen.

Over het algemeen kan je de volgende prijzen in je achterhoofd houden:

  • Pur isolatie: tussen de 25 en 30 euro per vierkante meter.
  • EPS parels isolatie: tussen de 20 en 25 euro per vierkante meter.
  • Glaswol isolatie: tussen de 15 en 20 euro per vierkante meter.

Maar de aanschaf van spouwmuur isolatie moet je zien als een investering. Je bespaart namelijk veel geld op je energierekening als je een goed geïsoleerde woning hebt. De tijd dat je de investering terug hebt noemen we de terugverdientijd. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie ligt gemiddeld op ongeveer 4 jaar. Maar dit is sterk afhankelijk van de grootte van de muur en de materiaalkeuze. Ga daarom met een isolatiespecialist in gesprek om duidelijk te krijgen wat in jouw situatie de terugverdientijd zal zijn.

Premie spouwmuurisolatie

Naast het besparen op de energierekening kan je ook besparen door premies aan te vragen. Er bestaan namelijk enkele premies die ervoor zorgen dat het isoleren van een spouwmuur je nog minder kost.

De netbeheerders in Nederland geven namelijk 6 euro per geïsoleerde vierkante meter terug als er aan enkele voorwaarden worden voldaan. Een van die voorwaarden is dat de desbetreffende woning minimaal sinds 2005 aangesloten is op het elektriciteitsnet. Kijk voor meer voorwaarden op de website van de Milieu Centraal. Door deze premie vallen de spouwmuurisolatie kosten nog lager uit!

Spouwmuurisolatie offerte via Vindy: zó geregeld!

Heeft jouw woning of pand nog geen goede spouwmuurisolatie? Wacht dan niet langer en laat je spouwmuur isoleren. Vraag een spouwmuurisolatie offerte aan via Vindy om zo precies te weten te komen wat de kosten in jouw geval zullen zijn. Door offertes te vergelijken kan je soms tot wel 40% besparen op de totale kosten voor spouwmuurisolatie. Wacht dus niet langer en laat de spouwmuur van jouw woning of pand isoleren!

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!