Gevel voegen
Het kan wel eens voorkomen dat een woning of pand na verloop van tijd verzakt en er daardoor scheuren in de gevel ontstaan. Als je dan een gevelrenovatie wilt laten uitvoeren neem je meestal ook de voegen mee aangezien die waarschijnlijk ook mankementen vertonen. Repareer je de voegen niet, dan kunnen er vochtproblemen, schimmels en loszittende onderdelen voorkomen.
Dit wilt natuurlijk niemand en daarom is het van belang om de gevel goed te onderhouden. Vaak zie je dat de voegen van een gevel gevoelig zijn voor weer en wind en daardoor worden aangetast. Om een optimale bescherming van jouw woning of pand te behouden is het nodig om de gevel opnieuw te voegen of de voegen te laten herstellen.
Gevel voegen
Een gevel voegen kan op verschillende manieren gedaan worden. De voeg kan zeer bepalend zijn voor het aanzicht van jouw gevel. Er zijn vele verschillende soorten voegen, en iedere voeg zorgt weer voor een heel ander aanzicht van de buitenmuur.
Maar welke soorten voegen zijn er allemaal beschikbaar? Goede vraag! Sommige voegsoorten zijn met elkaar te combineren maar de meest voorkomende soorten buitenmuur voegen zijn:
- Platvol gladde voeg / platvol geborstelde voeg
- Holle voeg
- Iets teruggehouden voeg
- Verdiepte voeg
- Schaduwvoeg
- Bol geklopte voeg
- Geknipte / gesneden voeg
De eerste type voeg is de platvolle voeg. Bij deze voeg wordt de voeg gevuld totdat het gelijkloopt met de stenen van de gevel. Een platvol gladde voeg loopt precies gelijk met de stenen zodat het een geheel wordt. Je kunt ook kiezen voor de platvol geborstelde voeg, wat meer een voeg met structuur is. Een geborstelde voeg is vaak goedkoper maar beschermt ook minder. Door de grofheid van de voeg is het vatbaarder voor vocht dan een gladde voeg.
Vervolgens is er de holle voeg, die je kan zien als een ingedeukte versie van de platvolle voeg. Bij een holle voeg is het midden van de voeg wat naar binnen gewerkt. Hierdoor springt de gevelsteen net wat meer in het oog.
De derde soort voeg is de zogeheten teruggehouden voeg. Deze variant is te vergelijken met de platvol gladde voeg, alleen ligt deze iets dieper. Hierdoor worden de stenen van de gevel net wat meer uitgelicht dan bij een holle voeg. Deze voegsoort zie je vrij vaak gebruikt worden bij gevels.
De verdiepte voeg is een voegsoort waarbij de voeg vrij diep wordt aangebracht. Doordat de voeg zo diep ligt, krijg je een mooi schaduweffect op de gevel waardoor de gevelsteen nog meer naar voren komt.
Als je de schaduweffecten kan waarderen dan is de schaduwvoeg wellicht wat voor jou. Deze voeg wordt diagonaal aangebracht waardoor er een uniek schaduweffect ontstaat als de zon op de gevel schijnt.
Vervolgens komen we uit op de voegwerken die vóór de gevelstenen komen te liggen. De eerste uit deze categorie is de bol geklopte voeg. Zoals de naam al doet vermoeden wordt er een bolle voeg gemaakt die voor de gevelstenen komen te liggen, waarbij de voeg niet gladgemaakt wordt zodat het een structuur bevat. Deze voeg kan wel snel rommelig ogen als het niet op de juiste manier wordt aangebracht. Mede hierdoor is het een voegsoort die je niet vaak ziet in het straatbeeld.
Ten slotte is er de geknipte of gesneden voeg. Bij deze voeg worden de boven- en onderkant schuin afgesneden. Deze voeg wordt vaak gebruikt bij oude monumentale panden of woningen. De geknipte voeg is de variant waarbij de gehele voeg vóór de gevelsteen ligt, waarbij de gesneden variant gelijk ligt aan de gevelsteen. Dit type voegwerk was in het verleden een veelgebruikte voegsoort en wordt dus nu vooral nog op monumentale panden toegepast. Het aanbrengen van dit type voeg is echt een werk voor een gespecialiseerde voeger.
Vindy PRO tip: Het aanzicht van de gevel kan je ook heel anders maken door gebruik te laten maken van een andere kleur voegwerk. Beeld je het maar eens in: jouw gevel met een andere kleur voeg. Wist je dat er wel drie kleuren beschikbaar zijn? Je kunt kiezen tussen wit, beige of grijs voegwerk, waarbij elke voeg weer een heel andere uitstraling geeft aan de muur.
Voegen herstellen
Het kan door verwering voorkomen dat de voegen wat beschadigd zijn en geen optimale bescherming van het binnengedeelte meer biedt. Dan is het aan te raden om de voegen te repareren en te herstellen. Een voegwerk specialist zal dan de volgende stappen uitvoeren om de voegen te herstellen.
- Allereerst moeten de oude voegen verwijderd worden. Dit wordt meestal gedaan door het uitslijpen van de oude voegen. Als het voegwerk niet hard is kan dit soms ook worden uitgehakt, maar meestal is dit niet het geval. Laat de voegen uitslijpen door een voegwerken specialist, zo ben je verzekerd van een goed resultaat. Als je gaat voor een nieuw aanzicht van de gevel dan moeten alle voegen uitgeslepen worden. Bij voegen herstellen is dit maar een klein deel.
- Vervolgens worden loszittende onderdelen verwijderd en worden de voegen stofvrij gemaakt door de voegen en de gevel in zijn geheel te reinigen.
- Vervolgens wordt de voegmortel aangemaakt. Bij het repareren van de voegen moet er worden opgelet dat de mortel dezelfde kleur moet krijgen als het oude voegwerk.
- Ten slotte wordt het voegwerk op de gevel aangebracht in de gewenste type voeg.
Vindy PRO tip: Om de nieuwe voeg sterker te maken kan je de voeg een aantal keer benevelen. Te snelle uitdroging van de voeg kan namelijk voor scheuren zorgen, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Vraag aan een voegwerkspecialist hoe vaak je dit moet doen, dit hangt namelijk af van het weer en de voegsoort.
Prijs voegwerken
Nu zal je vast wel benieuwd zijn wat de kosten zijn om de gevel te laten voegen. Dit hangt sterk af van de type voeg die toegepast wordt, de hoeveelheid vierkante meter dat gevoegd moet worden en of er nog reparatiewerkzaamheden moeten worden verricht.
Over het algemeen kan je de volgende kosten in het achterhoofd houden.
- Voegen uitslijpen en schoonspuiten oude voegen: 25 tot 40 euro per m2
- Nieuwe snij/knipvoegen: 65 tot 85 euro per m2
- Nieuwe voegen overige voegtypes: 10 tot 20 euro per m2
Als je wilt weten hoeveel het herstellen of aanbrengen van nieuw voegwerk je precies gaat kosten, kan je het best een offerte aanvragen voor jouw specifieke situatie. Zo ben je verzekerd van een goede prijsindicatie.
Gevel voegen offerte via Vindy: zó geregeld!
Is de gevel van jouw pand of woning toe aan een nieuw aanzicht? Zijn de voegen wat versleten en dus aan vervanging toe? Kies er dan voor om de gevel te voorzien van nieuwe voegen. Laat dit doen door een voegwerken specialist om verzekerd te zijn van perfecte voegen die jarenlang mee kunnen. Door offertes aan te vragen via Vindy kan je voegers met elkaar vergelijken. Dit kan je een flinke besparing opleveren, soms tot wel 40% van de totaalprijs!