Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Zekeringkast

Een zekeringkast wordt vaak geplaatst tegen het einde van alle elektriciteit werkzaamheden. Vaak wordt er bijvoorbeeld eerst een werfkast gebruikt. Alle bekabeling ligt meestal klaar om aangesloten te worden. De zekeringkast kan je zien als het belangrijkste element van de elektrische installatie. Vanuit de zekeringkast wordt alle elektriciteit verdeeld. Maar welke elementen moet de zekeringkast krijgen in jouw geval? Hoeveel groepen zijn er nodig? Hoe zorg je voor een veilige aansluiting? Het antwoord op deze vragen kan je in dit artikel vinden.

Zekeringkast kiezen

Je moet als eerst wel weten waar de zekerkast aan moet voldoen. Een zekeringkast bevat de volgende elementen:

  • Een hoofdschakelaar, kan alle stroom uitschakelen, zit er ter beveiliging.
  • Een aardlekschakelaar, dit element beschermt je tegen elektrocutie en brand als er sprake is van lekstroom. Meestal zitten er hier meerdere van in een zekeringkast.
  • Zekeringen, vroeger bestond dit vooral uit smeltzekeringen zoals stoppen, deze konden maar één keer gebruikt worden. Nieuwere installaties hebben automatische zekeringen die hergebruikt kunnen worden. Zekeringen beschermen de woning tegen kortsluiting.
  • Transformators, deze worden vaak gebruikt als er gelijkstroom vereist is. Een veelgebruikte toepassing hiervan is een transformator voor de deurbel.

Zorg ervoor dat de zekeringkast die je kiest meer dan voldoende ruimte heeft voor alle elementen die er nodig zijn. Voor advies op dit gebied kan je terecht bij een gespecialiseerde elektricien.

Zekeringkast installeren

Je wilt natuurlijk zeker zijn dat de hele elektrische installatie perfect geplaatst wordt. Daarom is het verstandig om de zekeringkast te laten installeren door een elektricien. Dan ben je verzekerd van een perfecte en veilige aansluiting.

De elektricien voert de volgende taken uit bij het plaatsen van een zekeringkast. Ten eerste zal er gekeken worden naar het opgestelde elektriciteitsschema. De groepen moeten namelijk goed verdeeld worden.

pro tipVindy PRO tip: Achter elke aardlekschakelaar mag je maar 4 groepen plaatsen, dit om overbelasting te voorkomen. Je zit hier best snel aan, aangezien elk apparaat met een vermogen van 2000W of meer een aparte groep moeten krijgen. Voorbeelden hiervan zijn wasmachines, ovens en vaatwassers.

Vervolgens moeten de hoofdschakelaar en aardlekschakelaars geplaatst worden in de zekeringskast. Dit moet wel volgens het AREI (Algemeen Reglement Elektrische Installaties) gedaan worden. Dit houdt in dat er voor vochtige ruimtes of apparaten die werken met vocht achter een 30mA aardlekschakelaar moeten zitten. Denk hierbij aan een wasmachine of vaatwasser. Omdat dit nogal een technische klus is, raden wij het aan om dit altijd door een elektricien uit te laten voeren.

Daarna moeten de automatische zekeringen worden toegevoegd. Deze zekering wordt ook wel een installatieautomaat genoemd. Deze zekeringen zijn bij verlichting groepen meestal voorzien van een maximum van 16A (ampère). Maar wat zegt dit nu precies?

Dit betekend dat er maar een maximaal aantal Watt (vermogen) erdoorheen mag gaan. Het omrekenen naar Watt kun je doen door het aantal Ampère (stroom) maal het aantal Volt (spanning) te doen. De spanning is meestal 230V. In dit voorbeeld kan je dus bij een zekering van 16A, apparaten aansluiten met een vermogen tot maximaal 16A * 230V = 3680 Watt. Om wat speling te houden raden wij aan om altijd een wat lager getal als maximum te hanteren, in dit geval 3500W.

pro tipVindy PRO tip: Je bent niet snel geneigd om goed te kijken wat je allemaal aansluit op een bepaald stopcontact. Toch is het verstandig dit wel te doen om storingen te voorkomen. Gebruik daarvoor het rekenvoorbeeld dat hierboven genoemd is. Het aantal Watt dat een apparaat verbruikt staat altijd op het etiket.

Tenslotte wordt alles aan elkaar gekoppeld om het geheel werkend te maken. Laat een zekeringkast aansluiten door een gespecialiseerde elektricien, die is namelijk veel meer ervaren in het uitvoeren van de klus en weet dus precies hoe een zekeringkast op de juiste manier geplaatst en aangesloten moet worden.

Zekeringkast vervangen

Het kan ook voorkomen dat je een oude zekeringkast wilt vervangen. Dit is vooral bij oude panden het geval. Oudere installaties voldoen niet meer aan de veiligheidsnormen van tegenwoordig. Bij de renovatie van een zekeringkast wordt de ouderwetse stoppenkast vervangen door automatische zekeringen.

pro tipVindy PRO tip: Wist je dat je de elektrische installatie bij een wijziging altijd moet laten keuren? Dit is dus ook het geval bij het vervangen van de zekeringkast.

Groepen aanleggen

Wil je niet de gehele zekeringkast vervangen maar alleen een extra groep toevoegen? Dat is niet altijd mogelijk, soms is het zelfs goedkoper om de gehele installatie te vervangen. Maar wees gerust, in de meeste gevallen is dit wel mogelijk en er is vaak genoeg ruimte om een extra zekering te plaatsen. Als je zeker wilt weten of een extra groep aanleggen bij jouw woning of pand mogelijk is, dan kan je het best een elektricien om advies vragen. Die weet namelijk precies of het mogelijk is om een extra groep aan te leggen of dat het vervangen van de zekeringkast wellicht een betere optie is.

pro tipVindy PRO tip: Wil je een nieuwe groep aanleggen voor apparatuur in de keuken? Kijk dan eerst of je wel beschikt over een 3 fase groepenkast. Standaard beschikt een woning namelijk over een 1 fase groepenkast, en die kan meerdere grootverbruikers, zoals een oven, vaatwasser of wasmachine, vaak niet aan. In dat geval raden wij aan om de groepenkast te vervangen.

Als je toch een nieuwe groep laat aanleggen, kijk dan goed of je nog een extra aardlekschakelaar nodig hebt. Per aardlekschakelaar mogen er namelijk maar 4 groepen aangesloten worden.

Zekeringkast offerte via Vindy: zó geregeld!

Wil je een nieuwe zekeringkast laten plaatsen door een elektricien? Je kan flink besparen door een offerte aan te vragen via Vindy! Door het vergelijken van de offertes kan je soms tot wel 40% besparen op het laten plaatsen van een zekeringkast. Vraag nog vandaag een offerte aan om een zekeringkast in jouw woning of pand te laten plaatsen.

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!