Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Keuring elektriciteit

Je wilt natuurlijk dat jouw woning altijd veilig is, ook op het gebied van elektriciteit. Daarom zijn er in 1981 de AREI normen in het leven geroepen. Dit algemeen reglement op de elektrische installaties is geschreven om de elektrische installaties in woningen veiliger te maken. Elektrische installaties kunnen vrij gevaarlijk zijn als ze niet goed zijn geplaatst. Het kan onder andere leiden tot elektrische schokken, brandwonden en kortsluiting. Om dit dus te voorkomen moeten alle elektrische installaties voortaan voldoen aan de AREI normen, die gecontroleerd worden door een erkend keuringsorganisme.

Keuring elektrische installatie

Nu vraag je jezelf wellicht af wanneer je dan de elektrische installatie moet laten controleren door een keuringsorganisme. Voor je eigen veiligheid is het sowieso aan te raden om de elektrische installatie altijd te laten controleren indien dat nog niet is gedaan. Maar meestal is de verkoop van de woning een reden waarom een elektrische installatie gekeurd wordt. Een woning mag namelijk niet verkocht worden als er geen keuringsverslag is.

pro tipVindy PRO tip: Het keuringsverslag hoeft niet positief te zijn. Een woning mag dus ook verkocht worden als er een negatief keuringsverslag is. Vanzelfsprekend zal een woning wel minder waard zijn als over het een negatief elektrisch keuringsattest beschikt. Daarnaast moeten gevaarlijke gebreken wel direct verholpen worden.

Maar niet alleen bij een verkoop is het laten keuren van elektriciteit een vereiste. Ook als je een goedgekeurde installatie gaat aanpassen, als er bijvoorbeeld uitbreiding vereist is, moet je de gehele installatie na het afronden van de werkzaamheden laten keuren voordat je het weer aansluit op het elektriciteitsnet.

Ook bij nieuwbouw is een keuring elektrische installatie vereist. Zeker omdat er dan een geheel nieuwe elektrische installatie aan het elektriciteitsnet moet worden gekoppeld.

Wat wordt er precies gedaan bij een keuring? Goede vraag! Een keuring verloopt als volgt:

  • Situatieschema en eendraadschema overhandigen aan keurder.
  • Controle van elektriciteitskast.
  • Controle rest van de woning, met name vochtige ruimtes.
  • Controle gebruikt materiaal.

Ten eerst moet je beschikken over een situatieschema en eendraadschema van jouw woning. Deze zijn meestal gemaakt bij het aanleggen van de elektrische installatie. Heb je deze nog niet? Laat ze dan maken door een elektricien. Deze documenten zijn namelijk wel vereist bij een keuring. Vooral voor het maken van een eendraadschema heb je veel verstand van elektriciteit nodig.

pro tipVindy PRO tip: Wist je dat bij de meeste keuringen de eerste stap al zorgt voor een negatief resultaat van de keuring? Het is gewoon zonde van het geld als je een keuring opnieuw moet laten doen alleen omdat de schema’s ontbreken. Zorg dus dat je zeker weet dat je deze tot je beschikking hebt!

Vervolgens kijkt de keurder de elektriciteitskast na. Hierbij is het belangrijk dat er een hoofdschakelaar aanwezig is, dat de juiste beveiligingen zijn toegepast zoals smeltzekeringen of automatische zekeringen en dat de installatie goed geaard is. Ook wordt er gekeken of de groepen niet overbelast zullen raken.

Daarna is de rest van de woning aan de beurt. Vooral de aansluitingen voor verlichting, stopcontacten en lichtschakelaars worden hierbij gecontroleerd. Vooral deze elementen in vochtige ruimtes zijn een prioriteit voor de keuringsspecialist, omdat hier gemakkelijker kortsluiting kan ontstaan.

Tenslotte worden de materialen gecontroleerd die gebruikt zijn bij het aanleggen van de elektrische installatie. Is de isolatie van de kabels wel goed genoeg? Wordt het juiste materiaaldikte gebruikt op de juiste plekken?

Keuring werfkast

Ben je bezig met een grote renovatie van jouw woning? Dan kan het zijn dat je gebruik moet maken van een werfkast. Dat is een tijdelijke aansluiting op het elektriciteitsnet die vooral gebruikt wordt bij zeer grote verbouwingen waarbij de bestaande elektrische aansluiting niet gebruikt mag worden.

Nu zou je kunnen denken dat een tijdelijke aansluiting wellicht niet gecontroleerd hoeft te worden. Maar niets is minder waar, ook een werfkast moet aan de AREI normen voldoen. In ons artikel over werfkasten kom je hier meer over te weten.

Herkeuring elektriciteit

Is jouw installatie niet door de keuring heen gekomen? Maak je niet druk, je hebt 12 maanden de tijd om de elektrische installatie te laten repareren en te herkeuren. Voor installaties die vóór oktober 1981 in gebruik zijn genomen ligt deze periode zelfs op 18 maanden. De woning moet wel door hetzelfde keuringsorgaan gekeurd worden, tenzij je de woning hebt aangeschaft met een negatief keuringsattest. In dat geval kan je gerust kiezen voor een ander keuringsorgaan om de elektrische installatie te keuren.

Mocht je toch bezig zijn met herstelwerkzaamheden aan de elektrische installatie, zorg er dan voor dat je de installatie direct goed aanpakt. Maak de elektrische installatie in jouw woning klaar voor de toekomst. Daarbij houd je rekening met het toepassen van domotica zoals een slimme thermostaat.

Keuringsverslag elektriciteit

Als je de elektrische installatie in jouw woning laat keuren, krijg je altijd een rapport waarop alle punten staan die aan verbetering toe zijn. Dit keuringsattest kan natuurlijk ook aantonen dat alles goed is. Bij een keuringsattest is het wel alles of niks, als er ook maar een klein ding niet goed is, dan zal het keuringsattest negatief uitvallen. Dit wilt zeggen dat het niet voldoet aan de normen uit het AREI.

pro tipVindy PRO tip: Wist je dat een keuringsattest voor een elektrische installatie maar liefst 25 jaar geldig is als de installatie niet gewijzigd wordt? Als de elektrische installatie in jouw woning dus is goedgekeurd, weet je dat de woning voor een lange tijd voorzien is van een veilige elektrische installatie. Na deze periode moet de installatie dus opnieuw worden gekeurd.

Mocht jouw woning beschikken over een negatief keuringsrapport, dan staat er op dat rapport duidelijk beschreven wat er niet juist is aan de installatie en wat er dus aangepast moet worden. Laat dit rapport daarom ook altijd zien aan de elektricien die de gebreken komt verhelpen.

Keuring elektriciteit prijs

Wil je de elektriciteit in jouw woning laten keuren? Een keuring kost tussen de 120 tot 180 euro per keer. Hierbij is het afhankelijk hoe groot de woning is en welke keurder de keuring uitvoert. Onderling kunnen er namelijk tientallen euro’s prijsverschil in zitten. Je doet er dus goed aan om meerdere keurders met elkaar te vergelijken.

pro tipVindy PRO tip: Wil je besparen op de keuring? Laat dan meerdere keuringen door hetzelfde bedrijf uitvoeren! Zo kan je de keuring voor het energieprestatiecertificaat (EPC keuring), die ook vereist is voor de verkoop van jouw woning, door hetzelfde keuringsorgaan laten keuren. Vaak krijg je dan een fikse korting op de totale prijs van de keuringen.

Keuring elektriciteit offerte via Vindy: zó geregeld!

Beschikt jouw woning nog niet over een goedgekeurde elektrische installatie? Laat dan snel jouw woning keuren door een erkende keuringsorgaan. Vraag via Vindy een offerte aan om jouw elektrische installatie te laten keuren. Je kan dan namelijk flink besparen op de kosten van de keuring van de elektriciteit!

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!