Elektriciteit vernieuwen
Oude woningen en panden zijn vaak voorzien van oude elektrische bekabeling en dit is meestal niet echt veilig. Ben je dus in het bezit van een oud pand en heb je problemen met de elektriciteit? Laat dan de elektrische aansluitingen vervangen door een elektricien. De oudere installaties zijn namelijk niet meer veilig volgens de huidige standaarden en daarnaast kan je gemakkelijk uitbreidingen toevoegen.
Vindy PRO tip: Woningen gebouwd vóór oktober 1981 moeten verplicht op elektriciteit gekeurd worden bij de verkoop ervan. Dit staat in het AREI (algemeen reglement voor elektrische installaties). Dus heb je net een nieuwe woning gekocht die gebouwd is voor die periode? Dan weet je dat het desbetreffende pand of woning door een keuring is gegaan en of er gebreken gerepareerd moeten worden.
Elektriciteit renovatie
Bij een vernieuwing van de elektra wordt vaak het gehele elektriciteit systeem vervangen. Dit wordt gedaan omdat oude installaties vaak niet meer aan de veiligheidsnormen van tegenwoordig voldoen. Daarnaast moet er ook aan de behoefte van tegenwoordig worden voldaan, waarbij die behoefte steeds uitgebreider wordt. Tegenwoordig zijn er namelijk veel meer apparaten per woning die voorzien moeten kunnen worden van stroom. Als je dus nieuwe elektriciteitswerken laat aanleggen, is het verstandig om in het achterhoofd te houden wat jouw behoeftes zijn binnen een pand of woning.
Vindy PRO tip: Let er wel op dat er heel wat sloopwerk bij komt kijken als alle elektriciteit bekabeling vervangen moet worden. Alle oude kabels zitten vaak verwerkt in de muren, vloeren en plafonds. Deze moeten dus door slijpen en kappen verwijderd worden.
Daarnaast moeten nieuwe kabels ook in de muur geplaatst worden, wat niet altijd in de bestaande sleuven kan. Dus ook daarvoor kan er hak- en slijpwerk vereist zijn. Dit verhoogt ook de totale projectkosten.
Vaak worden er bij het renoveren van elektriciteit vele onderdelen in de meterkast vervangen, aangezien de oude apparatuur de hedendaagse behoefte niet aankunnen. Denk dus goed na over de volgende dingen:
- Meterkast: hoeveel groepen heb je nodig? Is een nieuwe zekeringenkast nodig?
- Verlichting: waar wil je vast verlichting hebben en hoeveel dan?
- Stopcontacten: op welke plekken wil je ze hebben en hoeveel dan?
- Domotica: welke domotica wil je toepassen?
Meterkast
De meterkast is het hart van alle elektrische aansluitingen in jouw woning of pand. Meestal komt in de meterkast de stroom van de leverancier binnen in een aansluitkast en daarop zit een kilowattuur (kWh) meter om het verbruik te meten. Daarna komt het uit bij een aardlekschakelaar die voorkomt dat stroom weglekt bij kortsluiting of overbelasting. Vervolgens komt de stroom uit in de groepenkast.
De groepenkast, ook wel verdeelkast genoemd, verdeeld de elektriciteit dat binnenkomt over verschillende groepen in een woning of pand. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat er bij een kleine storing het hele gebouw zonder elektriciteit zit. Bij oudere modellen zitten er vaak nog stoppen in die bij overbelasting of storing doorslaan en vervangen moeten worden. Bij nieuwere modellen zitten deze zekeringen ingebouwd en hoeven ze niet meer vervangen te worden. Deze kunnen namelijk gewoon weer worden aangezet middels een knop.
Vindy PRO tip: Wist je dat een standaard woning vaak over 4 tot 8 groepen verdeeld is? Vaak worden grootverbruikers zoals een droger, wasmachine en vaatwasser niet bij elkaar op één groep gezet om overbelasting te voorkomen.
In oudere panden voldoet de groepenkast niet meer aan de eisen die tegenwoordig gevraagd worden. Daarom wordt deze bij de renovatie van elektriciteit aansluitingen vaak vervangen voor een moderner model.
Verlichting
Het werd hiervoor al kort even genoemd, de verlichting van een pand of woning. Als je de keuze hebt gemaakt om het pand te laten voorzien van nieuwe elektrische aansluitingen, denk dan direct ook goed na over de verlichting die je wilt gaan gebruiken. Dit is namelijk nodig zodat je direct de juiste aansluitingen op de juiste plekken kan laten zetten door de elektricien.
Vindy PRO tip: Als je toch al bezig bent met het vernieuwen van de woning, denk dan ook eens aan het gebruik van led verlichting. Led is in de loop der jaren steeds populairder geworden omdat het een stuk minder stroom verbruikt dan bijvoorbeeld een halogeenlamp of gloeilamp.
Stopcontact
Bij het renoveren van de elektriciteit in een woning moet je ook goed nadenken over het gebruik van stopcontacten. Hoeveel stopcontacten heb je nodig op elke kamer? Dat ligt maar net aan de behoefte, denk dus goed na wat je nodig hebt. Vergeet daarbij ook de kleinere apparaten niet zoals een wekkerradio, elektrische tandenborstel, telefoon oplader en dat soort elektrische aansluitingen. Stel samen met een elektricien een schema op van jouw pand of woning en de daarbij benodigde behoefte aan elektriciteit per ruimte. Zo weten jij en de elektricien precies hoeveel stopcontacten je wilt laten plaatsen en hoe dit verdeeld moet gaan worden.
Domotica
Wil je helemaal vernieuwen en klaar zijn voor de toekomst? Dan kan domotica in jouw woning of pand niet ontbreken. Domotica kan je namelijk heel gemakkelijk laten installeren door een elektricien, zeker als je toch het gehele elektriciteitsnetwerk onder handen neemt. Bij domotica moet je denken aan: alarmsystemen, camera’s, slimme thermostaten, rook- en koolstofmelders maar ook de aansturing van gordijnen, zonnewering en zelfs de koelkast die tegenwoordig verbonden is met de rest van de woning. Domotica is sterk in ontwikkeling en de toepassingen worden steeds uitgebreider.
Elektriciteit vernieuwen prijs
De kosten van het vernieuwen van de elektriciteit in een woning is sterk afhankelijk van wat er allemaal moet gebeuren, dus om een goede inschatting te maken is het verstandig om een offerte aan te vragen voor de behoeftes die je hebt.
Als je alleen alle elektra wilt vervangen en weinig tot geen domotica wilt toepassen, dan zal het tussen de 25 en 50 euro per vierkante meter gaan kosten om in jouw woning of pand te gaan voor een complete renovatie van elektriciteit. Dit is natuurlijk afhankelijk van het aantal aansluitingen, lichtpunten, stopcontacten en vierkante meters in de woning. Daarom kan dit bedrag ook snel oplopen als je wat andere wensen hebt.
Elektriciteit vernieuwen premie
Gelukkig zijn er premies beschikbaar om de kosten van het vervangen van de elektrische installatie wat dragelijker te maken. Je kunt tot wel 3750 euro terugkrijgen van de Vlaamse overheid als je de gehele of een deel van de elektrische installatie laat vervangen. Je komt dan in aanmerking voor de Vlaamse renovatiepremie.
http://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/bouwen-en-verbouwen/werken-die-aanmerking-komen-voor-de-renovatiepremie
Vindy PRO tip: Wist je dat je altijd de elektrische installatie moet laten keuren als er aan gewerkt is? De keuring moet altijd door een erkende keurorganisatie gedaan worden. Dit wordt gedaan zodat het voldoet aan de AREI. De installatie mag pas aangesloten worden op het net als deze compleet is goedgekeurd.
Elektriciteit vernieuwen offerte via Vindy: zó geregeld!
Wil je jouw woning of pand voorzien van de nieuwste en veiligste elektriciteitsvoorzieningen? Laat dan de elektriciteit vernieuwen door een erkende elektricien. Je kunt flink besparen op de elektriciteit renovatie door een offerte aan te vragen via Vindy. De besparing kan soms oplopen tot wel 40% op de totale kosten voor het vernieuwen van de elektriciteit.