Elektriciteit aanleggen
Als je een nieuwbouwwoning hebt is alles nog naar eigen wens aan te passen. Dat is een groot voordeel. Je kan de woning echt laten maken zodat het precies past bij jouw behoeftes, zeker op het gebied van elektriciteit. Het is wel een flinke klus om alles goed aan te leggen. Wat er bij het aanleggen van elektriciteit allemaal moet gebeuren kan je hieronder lezen.
Aanleggen van elektriciteit
Bij het aanschaffen of laten bouwen van een nieuwe woning wil je er het liefst zo snel mogelijk intrekken, maar dit is niet altijd mogelijk. Een van de eerste taken die gedaan moet worden als je in wilt trekken in een nieuwbouwwoning is het aanleggen van elektriciteit. Het aanleggen van elektriciteit vergt veel precisie en er moet voor een veilige situatie gezorgd worden. Laat het aanleggen van elektra daarom over aan een elektricien. Dit scheelt je veel werk en kopzorgen en door de ervaring van de elektricien ben je verzekerd van een veilige elektrische installatie.
Voordat je elektrische leidingen laat aanleggen, is het van belang dat je een duidelijke situatieschema hebt waarop de gewenste situatie staat geschetst. Dit schema kan je samen met een elektricien opstellen om zo duidelijk te krijgen hoe hij dit moet gaan aanleggen.
Vindy PRO tip: Als je een situatieschema voor de elektriciteit maakt, is het wel handig om eventuele toekomstige verbouwingen ook in het achterhoofd te houden. Wil je bijvoorbeeld later gebruik gaan maken van de zolder, bijvoorbeeld als toekomstige kinderkamer? Zorg dan ook daar voor voldoende stopcontacten en verlichting.
Let er op dat je van tevoren goed weet waar de apparaten komen die het meeste stroom verbruiken, zodat je een goede verdeling kan maken in de groepenkast. Vaak kan je dit ook terug zien in een situatieschema.
Heb je het schema af? Dan kan het geheel gerealiseerd gaan worden! De volgende stappen worden doorlopen bij het aanleggen van elektriciteit.
- Alle aansluitingen worden afgetekend op de muren, zodat het duidelijk is waar ze moeten komen.
- Alle afgetekende onderdelen worden uitgeslepen. Vervolgens heb je dus plekken waar een stopcontact moet komen en sleuven waar de kabels in komen te liggen.
- Op de uitgeslepen plekken, waar stopcontacten moeten komen, worden inbouwpotjes geplaatst.
- Daarna worden de kabels in de sleuven gelegd. Hierbij worden er meestal voorbedrade buizen gebruikt. Meestal worden de kabels aan beide uiteinden 15 centimeter te lang afgeknipt, zodat er nog speelruimte is om de kabel op de juiste manier te plaatsen. De buizen worden ook vaak gelabeld voor het geval je er later nog bij moet.
- Vervolgens worden de voorbedrade buizen vastgezet op de vloer met speciale pluggen.
- Dan worden de sleuven in de muur dichtgemaakt met mortel.
- Ten slotte kunnen de stopcontacten verbonden en vastgezet worden. Let er wel op dat je vaak eerst nog de muur moet afwerken voordat te stopcontacten geplaatst worden, maar vanzelfsprekend is dit niet de taak van een elektricien.
Na deze stappen ben je verzekerd van een goede elektriciteit verdeling in jouw woning of pand, die precies past binnen jouw wensen en eisen.
Vindy PRO tip: Als je een nieuwe elektrische installatie laat plaatsen, denk dan ook na over het toepassen van domotica. Domotica zorgt voor gemak, comfort en een betere bewustwording van het energieverbruik. Dit komt doordat alles met elkaar verbonden is en dit kan je vaak allemaal besturen met een smartphone. Denk bij domotica aan bijvoorbeeld een slimme thermostaat, op afstand bestuurbare schakelaars voor verlichting en verschillende soorten alarmsystemen.
Keuring elektriciteit
Wanneer het aanleggen van de elektrische installatie compleet is, moet de gehele aansluiting nog wel worden gecontroleerd. De keuring van elektriciteit wordt gedaan door een erkende keurmeester die de aansluitingen controleert of ze voldoen aan het Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties, beter bekend als AREI. Het laten keuren van de elektrische installatie is nodig aangezien je zonder goedkeuring niet wordt aangesloten op het elektriciteitsnet.
Een keuring kost vaak tussen de 120 en 180 euro. Als de keuring negatief uitvalt, heb je vaak 12 tot 18 maanden de tijd om de gebreken op te laten lossen. Als je de elektrische aansluitingen laat plaatsen door een elektricien zal het positief uitvallen van de keuring geen probleem zijn.
Elektriciteit aanleggen prijs
Een gemiddelde prijs noemen voor het aanleggen van elektriciteit is vrij lastig. Dit komt doordat de prijs compleet afhankelijk is van jouw wensen. Het aantal stopcontacten per kamer, de hoeveelheid groepen, het aantal verlichtingspunten en speciale elementen zoals domotica of een stopcontact buiten zijn allemaal van invloed op de prijs. Als je wilt weten hoeveel het aanleggen van elektriciteit in jouw situatie gaat kosten, dan kan je het best een offerte aanvragen. Daarin kan je jouw wensen kenbaar maken en krijg je een duidelijk beeld over de totale kosten van de elektriciteitswerken.
Elektriciteit aanleggen offerte via Vindy: zó geregeld!
Ben je dus in het bezit van een nieuwbouwwoning die nog niet voorzien is van elektriciteit? Laat het aanleggen van elektriciteit dan over aan een erkende elektricien. Dit voorkomt je veel gedoe en zo ben je verzekerd van een goede en veilige elektrische installatie die met vlag en wimpel door de keuring komt. Je kunt besparen op het aanleggen van elektriciteit door offertes aan te vragen via Vindy. Als je deze offertes vergelijkt kan je soms tot wel 40% besparen op de totale kosten! Vraag dus vandaag nog een offerte aan voor de aanleg van een elektrische installatie.