Vliesbehang
Vliesbehang behoort samen met papier behang en vinyl behang tot de populairdere behangsoorten. Dit komt vanwege de vele voordelen van vliesbehang en de relatief lage kostprijs, vooral in vergelijking met bijvoorbeeld glasvezelbehang. Wie van plan is de muren te behangen in de woning met vliesbehang zou onderstaand artikel nog even goed door moeten lezen alvorens je definitieve keuzes maakt en begint met behangen.
Vliesbehang
Vliesbehang wordt ook wel snelbehang genoemd omdat het behang erg gemakkelijk en snel is te plaatsen. De onderlaag bestaat uit een vlies en de toplaag bestaat vaak uit papier of vinyl. Dit maakt vliesbehang ideaal om als ondergrond te gebruiken voor een andere wandbedekking. Je kunt bijvoorbeeld zonder problemen het vliesbehang overschilderen of desgewenst een andere behangsoort over het vliesbehang heen plaatsen.
Vindy PRO tip: Ben jij milieubewust en draag je graag je steentje bij aan een betere wereld van morgen? Overweeg dan vliesbehang. Vliesbehang bevat geen bestanddelen die schadelijk zijn voor het milieu en is daarnaast ook nog eens biologisch afbreekbaar. Mocht er een stukje vliesbehang in de natuur terecht komen dan zal dit na verloop van tijd verteerd worden zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor het milieu.
Voordelen van vliesbehang
Het allergrootste voordeel van vliesbehang is te vinden in de naam 'snelbehang'. Het behang is ontzettend snel en eenvoudig te plaatsen zonder tussenkomst van een behangtafel. Je smeert de lijm zo op de muren en drukt het vliesbehang hier simpelweg tegenaan. Geen gedoe dus met ingesmeerde banen en wachttijden.
Hierdoor is vliesbehang ook gemakkelijk te gebruiken voor beginnende behangers. Met ons stappenplan behangen kan vrijwel iedereen die een beetje handig is zonder problemen het vliesbehang op de muren plaatsen.
Ijzersterk behang!
Vliesbehang is daarnaast ook nog eens zeer sterk en je zult dus vrijwel nooit last hebben van scheuren, iets wat bij bijvoorbeeld papierbehang wel vaak voorkomt tijdens het behangen. Ook heb je geen last van een krimpende werking van het vliesbehang en kun je fijne (haar) scheuren moeiteloos weg werken met het behang zonder dat het behang gaat vervormen nadat het is aangebracht over de (haar) scheur. Grotere gaten, kieren of scheuren zul je echter wel moeten prepareren voordat je begint met het aanbrengen van het vliesbehang.
Eenvoudig te verwijderen
Als laatste voordeel valt nog te benoemen dat vliesbehang vrij eenvoudig te verwijderen is wanneer je er op uitgekeken bent. Veelal kom je prima toe met een afweekmiddel en zo niet kun je het behang afstomen middels een stoomapparaat. Afhankelijk van de nieuwe wandbedekking kun je eventueel het oude vliesbehang laten zitten en de nieuwe wandbekleding over het oude behang heen plaatsen. Mocht je twijfelen of dit opgaat in jouw situatie, laat je dan altijd informeren bij een bouwmarkt of een professional.
Vindy PRO tip: Ondanks dat vliesbehang eenvoudig te verwijderen is, zul je wel goed op moeten letten met de behanglijm die je gebruikt voor het vliesbehang. Laat je hier erg goed over informeren, want door een onjuiste lijm te gebruiken kunnen er een tweetal zaken gebeuren: of de lijm hecht niet goed en het vliesbehang glijdt direct weer van de muur of de lijm hecht juist té goed waardoor je het vliesbehang maar zeer moeilijk verwijderd krijgt wanneer je toe bent aan een nieuwe wandbedekking.
Nadelen van vliesbehang
Echt grote nadelen zijn er niet te benoemen als het om vliesbehang gaat. Een nadeel zou kunnen zijn dat vliesbehang duurder is in aanschaf dan papierbehang, maar aan de andere kant is vliesbehang wel weer goedkoper dan bijvoorbeeld glasvezelbehang of vinylbehang.
Transparantie: kijk uit voor vlekken!
Een ander nadeel, maar dit is geheel afhankelijk van het verkozen vliesbehang, is dat sommige lichtgekleurde soorten vliesbehang redelijk transparant zijn. Vlekken op de muren (of een oude verflaag) kunnen hierdoor doorschijnen. Mocht je zo'n licht gekleurd vliesbehang prefereren is het raadzaam om de wanden eerst wit te schilderen voordat je het vliesbehang tegen de muur bevestigd.
Vochtige ruimtes vermijden
Als laatste nadeel kan nog benoemd worden dat vliesbehang niet ideaal is voor gebruik in vochtige ruimtes. Mocht je dit toch wensen, kan dit wel, maar zorg dan voor een goede waterdichte verf waarmee je het vliesbehang overschildert. Anders kan de condens doordringen tot de lijmlaag waardoor de lijm niet goed meer hecht. Het vliesbehang zal dan vroeg of laat loslaten. Op plekken waar direct contact met water is (bijvoorbeeld achter het bad, in de doucheruimte of rondom badkamermeubelen), is het in z'n geheel af te raden om vliesbehang te plaatsen. Kies op die plekken beter voor een 100% waterdicht materiaal.
Zelf behangen of uitbesteden?
Vliesbehang laat zich erg gemakkelijk aanbrengen en kan dan ook prima door beginnende behangers bevestigd worden. Toch is behangen op zich een klus die behoorlijk wat tijd en finesse vergt. Een foutje is immers zo gemaakt en niet altijd even gemakkelijk te herstellen naderhand.
Vindy PRO tip: Als je geen tijd wilt verliezen en ook nog eens wilt voorkomen dat je dankzij een klein foutje helemaal opnieuw kan beginnen, kun je beter kiezen voor een professionele behanger. Op die manier weet je zeker dat het eindresultaat altijd optimaal is en de klus bovendien in een fractie van de tijd wordt geklaard dan wanneer je zelf aan de slag zou gaan met het vliesbehang.
Vliesbehang offerte via Vindy: zó geregeld!
Hier op Vindy vraag je snel en gemakkelijk gratis en vrijblijvende offertes op bij meerdere behangers uit je eigen regio. Uit deze offertes kies je vervolgens helemaal zelf de vakman met de gunstigste prijs/kwaliteitsverhouding. Door de behangers onderling met elkaar te vergelijken bespaar je flink op de kosten voor het behangen en in veel gevallen loopt deze besparing op tot wel 40% of zelfs meer!
Behangwerken klusinfo
Lees het in de vraagbaak.
Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom behangwerken!