Soorten behang
Wie de muren wilt behangen in de woning (of op kantoor) zal niet alleen een keuze moeten maken qua patroon, motief of kleur, maar ook qua soort behang. Iedere behangsoort heeft namelijk zo zijn eigen voor- en nadelen en niet ieder soort behang kan gebruikt worden in iedere willekeurige ruimte. Om je een handje te helpen de juiste behangsoort te kiezen hebben we in dit artikel de belangrijkste soorten behang en hun eigenschappen op een rijtje gezet.
Soorten behang
Behang komt in vele verschillende soorten, maten, kleuren, designs en patronen. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken en het is te verkrijgen. Over smaak valt niet te twisten en daarom laten we de verschillende kleuren en patronen hier buiten beschouwing en focussen we ons alleen op de verschillende soorten behang.
De belangrijkste soorten behang zijn:
Papierbehang
Papierbehang is aan de voorzijde (kleurig) bedrukt en meestal ook nog eens voorzien van een lichte structuur. De patronen en decors zijn oneindig en daarom toepasbaar in tal van situaties. Papierbehang zelf is verkrijgbaar als effen behangsoort en in reliëfvorm. Papierbehang is vrij eenvoudig aan te brengen en daardoor beginnersvriendelijk.
Lees verder over papierbehang in dit artikel.
Vinylbehang
Vinylbehang is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen maar het belangrijkste kenmerk van de verschillende soorten vinylbehang is de toplaag van vinyl. Deze plastic toplaag beschermt tegen spatwater en is eenvoudig te reinigen. Hierdoor is vinylbehang prima toe te passen in vochtige ruimtes als het toilet, de badkamer en/of de keuken. Qua patronen en kleuren zijn de mogelijkheden eindeloos.
Lees hier verder over vinylbehang.
Glasvezelbehang
Glasvezelbehang is relatief nieuw, maar inmiddels erg populair vanwege de eigenschappen. Zo zijn er door de manier van vervaardigen bijzondere structuren mogelijk die met geen enkele andere behangsoort mogelijk zijn. Denk hierbij aan een visgraatstructuur, een zigzagstructuur, de ruitstructuur of een weefstructuur. Glasvezelbehang is maar in één kleur leverbaar (neutraal wit) maar is eenvoudig overschilderbaar met latexverf.
In dit artikel lees je meer over glasvezelbehang.
Vindy PRO tip: Het kiezen van de juiste behangsoort voor de juiste ruimte is belangrijk, maar misschien nog wel belangrijker is het kiezen van de juiste behanglijm bij een behangsoort. Laat je goed informeren over de bijbehorende behanglijm zodra je een behangsoort hebt gekozen. In het meest gunstige geval zal de behanglijm namelijk niet goed hechten waardoor het behang zo van de muur glijdt na het aanbrengen. In het minder gunstige geval hecht de behanglijm té goed en krijg je het behang nooit meer van de muur. Erg vervelend als je vroeg of laat uitgekeken bent op het behang of als je tijdens het aanbrengen van het behang een foutje hebt gemaakt. Professionals of bouwmarkten kunnen je precies vertellen welke behanglijm past bij de door jou verkozen soort behang. Wees dan ook niet bang om hier naar te vragen!
Vliesbehang
Vliesbehang is verreweg de populairste behangsoort van allemaal. Dit komt doordat effecten die eerder enkel met behulp van ingewikkelde technieken mogelijk waren, dankzij dit hoogwaardige behang binnen handbereik zijn gekomen. Vliesbehang is verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren, dessins, structuren en patronen. Bovendien is vliesbehang erg makkelijk aan te brengen en daardoor prima geschikt voor beginnende behangers.
Lees hier verder over vliesbehang en haar eigenschappen.
Textielbehang
Het is mogelijk om op papier- of vliesbehang textiel te lijmen. Dit zorgt voor een bijzondere en gezellige sfeer, maar blijkt in de praktijk meer nadelen dan voordelen te kennen. Zo is deze behangsoort erg gevoelig voor beschadigingen en vuil. Bovendien kun je textielbehang naderhand maar moeilijk reinigen, mocht je het überhaupt voor elkaar krijgen om het textielbehang op juiste wijze aan te brengen. Textielbehang is dan ook zeer ongeschikt voor beginnende behangers.
Acrylbehang
De minst populaire behangsoort is acrylbehang, al is deze wel in opkomst vanwege het 'groene karakter'. In vergelijking met bijvoorbeeld vinylbehang is acrylbehang een stuk beter voor het milieu. Bij acrylbehang wordt gebruik gemaakt van acrylaatverf en is het mogelijk om reliëf aan te brengen. Een groot voordeel hiervan is dat het behang minder snel zal verkleuren. Er zijn dan ook veel kleuren en dessins mogelijk met acrylbehang en zodoende creëer je altijd een gezellige sfeer in de ruimte die je wilt gaan behangen.
Vindy PRO tip: Bij het aanschaffen van behang zul je goed op moeten letten op de kleurcodes van de verschillende rollen behang. Zo op het oog kun je namelijk niet altijd goed kleurverschil zien, maar eenmaal aangebracht op de muur zullen kleurverschillen erg duidelijk zichtbaar zijn. Let er dan ook op dat alle rollen dezelfde kleurcode bevatten, tenzij je met opzet kleurverschillen wenst te creëren natuurlijk.
Zelf behangen of uitbesteden?
In ons stappenplan behangen lees je de voor- en nadelen van zelf behangen. Behangen is niet heel moeilijk (al zijn er dus behangsoorten waar je als beginnend behanger beter niet aan kunt beginnen), maar vereist wel finesse en de nodige tijd.
Uitbesteden: altijd beter resultaat!
Wie liever geen tijd verliest en wilt profiteren van een optimaal resultaat kan er beter voor kiezen het behangwerk uit te besteden aan een professional. Op die manier weet je immers zeker dat de klus goed uitgevoerd wordt en bovendien ook nog eens in een fractie van de tijd die je normaliter zelf nodig hebt om te behangen.
Behang offerte via Vindy: zó geregeld!
Via Vindy kun je snel en eenvoudig gratis offertes opvragen bij behangers uit je eigen regio. Uit deze vrijblijvende offertes kies je vervolgens zelf de behanger met de meest gunstige prijs/kwaliteitsverhouding waardoor je tot wel 40% of zelfs meer kunt besparen op de kosten van de behangwerken.
Behangwerken klusinfo
Lees het in de vraagbaak.
Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom behangwerken!