Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Papier behang

Eén van de meest gebruiksvriendelijke behangsoorten voor beginners is papier behang. Papierbehang is verkrijgbaar in tal van verschillende kleuren, patronen en dessins. Voor wie voor de eerste keer zelf de muren gaat behangen in de woning is papierbehang een ideale behangsoort om mee aan de slag te gaan. Ben jij van plan om te gaan behangen met papierbehang? Lees dan zeker dit artikel nog even door voordat je aan de slag gaat!

Papier behang

Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat; tekenfilmfiguren voor de kinderkamer, rustgevende patronen voor in de slaapkamer en kleurrijke dessins voor in de woonkamer. Papier behang is dan ook razend populair als behangsoort. Het is verkrijgbaar als dunne en als dikke soort. Het voordeel van de dikkere variant is dat deze eenvoudiger te verwerken is. In vrijwel alle gevallen is de onder- en bovenlaag vervaardigd van papier. Je hebt verder nog keuze in verschillende structuren om nog wat extra's toe te voegen aan de ruimte die je gaat voorzien van papierbehang.

pro tipVindy PRO tip: Let bij het aanschaffen van papierbehang erg goed op de kleurcodes op de rollen behangpapier. Ogenschijnlijk lijken er wellicht geen verschillen in kleur waar te nemen, maar dit is pas echt goed zichtbaar wanneer het papierbehang op de muur zit. Om te voorkomen dat je opnieuw kunt beginnen zul je bij de aanschaf dan ook goed op moeten letten op de (kleur) codes, tenzij je bewust wilt spelen met kleurverschil in het behang natuurlijk.

Voordelen van papierbehang

Het grootste voordeel van papierbehang zijn de eindeloze mogelijkheden die je hebt met deze behangsoort. De meest bijzondere patronen, kleuren en dessins zul je tegenkomen tijdens je zoektocht naar het ultieme papierbehang. Vooral de kleuren op papierbehang zijn het benoemen waard. Met papierbehang ben je verzekerd van mooie heldere kleuren, ongeacht of dit een effen kleur is of allemaal verschillende kleuren in een patroon.

Goedkoop
Papierbehang is daarnaast de goedkoopste behangsoort en laat zich vrij gemakkelijk aanbrengen. Met ons stappenplan behangen kan (bijna) iedereen zonder problemen papierbehang aanbrengen op de muren. Papierbehang is dan ook een prima behangsoort voor beginnende behangers.

Verwijderen
Het verwijderen van papierbehang (wanneer het versleten is of wanneer je er op uitgekeken bent) is ook vrij eenvoudig. In sommige gevallen lukt dit prima met een afweekmiddel, maar veel makkelijker (en sneller) is het om het behang af te stomen met een stoomapparaat.

Laag over laag
Je kunt overigens over papierbehang een nieuwe laag behang aanbrengen (bijvoorbeeld vliesbehang, vinylbehang of glasvezelbehang), maar voor een optimaal resultaat is het raadzaam om de oude laag eerst te verwijderen voordat je een nieuwe laag behang plaatst.

Mocht je in plaats van een nieuwe laag behang kiezen voor een andere wandafwerking (bijvoorbeeld schilderwerk) is het (soms) mogelijk om dit af te werken bovenop de oude laag papierbehang. Gebruik in het geval van schilderwerk in ieder geval altijd een primer om voor een goede hechting van de verf te zorgen of schakel een vakman in zodat je zeker weet dat het resultaat optimaal is.

Nadelen papier behang

Ondanks de vele voordelen van papierbehang kleven er ook een aantal nadelen aan papier behang. Allereerst is papierbehang de minst duurzame soort behang. Papier kan immers gemakkelijk beschadigingen oplopen en deze zijn niet meer te herstellen.

Vlekken
Ook vlekken en vegen kunnen niet verwijderd worden van het papier behang. Papier behang is niet bestand tegen water en zodoende kun je een klein vlekje niet even reinigen met een vochtige doek. Dit maakt papierbehang tevens ongeschikt voor gebruik in vochtige ruimtes als badkamer, keuken of toilet.

Vermijd vuiligheid
Door het kwetsbare karakter van papierbehang is papierbehang dan ook niet ideaal voor ruimtes die veel gebruikt worden en/of waar snel kans is op vuil. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gang of op de muren bij de trap. Veel beter gebruik je papierbehang in ruimtes die veel minder gebruikt worden of in een ruimte die na verloop van tijd toch toe is aan vernieuwing. Een kinderkamer is hier een mooi voorbeeld van. Zodra je dochter uitgekeken is op Elsa verwijder je het Frozen behang en plaats je nieuw behang.

pro tipVindy PRO tip: Let bij het aanschaffen van de rollen papierbehang ook op de juiste behanglijm. Laat je hier altijd goed over informeren, want in het beste geval hecht de lijm niet goed en glijdt het behang na het aanbrengen direct weer van de muur. In het slechtste geval hecht de lijm té goed en is het behang in een later stadium niet meer (of zeer moeilijk) te verwijderen van de muren. Een goede voorbereiding is (vooral bij behangen) goud waard.

Zelf behangen of uitbesteden?

Papier behang laat zich vrij gemakkelijk aanbrengen en zoals gezegd kan (bijna) iedereen met ons stappenplan behangen zelf het papierbehang bevestigen aan de wand. Je zult hier echter wel goed de tijd voor moeten nemen, want papier behang is zeer kwetsbaar. Het scheurt vrij snel en ook vlekken zijn goed zichtbaar op het behang.

Papier behang offerte via Vindy: zó geregeld!

Hier op Vindy vraag je snel en gemakkelijk gratis en vrijblijvende offertes op bij behangers uit je eigen regio. Uit deze offertes kies je vervolgens zelf de behanger met de gunstigste prijs/kwaliteitsverhouding. Op deze manier bespaar je al snel 40% of zelfs meer op de behangkosten. Vergelijken van klusjesmannen loont dan ook altijd!

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Behangwerken klusinfo

Lees het in de vraagbaak.

Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom behangwerken!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!