Muren behangen
Het behangen van muren in de woonkamer of slaapkamer is een klus die niet heel moeilijk is, maar wel zorgvuldig uitgevoerd dient te worden wil je een optimaal resultaat verkrijgen. Veel mensen die zelf aan de slag gaan met muren behangen lopen dan ook vaak tegen veel voorkomende problemen aan als het om behangen gaat: bellen en blaasjes in het behang die niet gemakkelijk weg te werken zijn of banen die schots en scheef geplakt zijn.
Uitbesteden aan een professionele behanger voorkomt dan ook veel ergernis en levert bovendien de nodige tijdswinst op. Zelf muren behangen is namelijk niet alleen een secure aangelegenheid, maar ook een tijdrovende klus. Voor wie toch zelf de muren wilt gaan behangen schreven we dit artikel waarbij we je op weg helpen met een stappenplan om de muren in je woning te behangen.
Muren behangen
Nog voordat je ook maar één van de benodigde materialen in huis haalt om de muren te behangen zul je goed na moeten denken over het soort behang en de toepassing ervan binnen je woning.
Zo kun je bijvoorbeeld papier behang beter niet gebruiken in een vochtige ruimte zoals de keuken of badkamer. Wil je een vochtige ruimte gaan behangen, kies dan beter voor bijvoorbeeld vliesbehang of vinylbehang. Deze behangsoorten zijn minder kwetsbaar en veel beter bestand tegen vocht.
Naast de verschillende soorten behang kun je vandaag de dag kiezen uit tal van kleuren, patronen en bijvoorbeeld behang mét of zonder reliëf. Met behang is vrijwel alles mogelijk en dit maakt van behang een zeer populaire wandafwerking.
Vindy PRO tip: Met behang kun je alle kanten op. De meest waanzinnige patronen kun je creëren met behang. Tegenwoordig kun je zelfs je eigen foto's laten afdrukken op behang zodat je een 100% unieke ruimte verkrijgt in je woning. Behang kan daarnaast ook veel doen voor een ruimte. Combineer bijvoorbeeld lichte kleuren behang met een donkere kleur behang om een ruimte groter te doen lijken dan hij daadwerkelijk is. Door het behang volledig af te stemmen op de ruimte waar het behang gaat worden aangebracht kun je jarenlang plezier hebben van het nieuwe behang zonder dat je er op een gegeven moment op uitgekeken bent.
Stappenplan muren behangen
Met onderstaand stappenplan kan vrijwel iedereen zonder problemen de muren van de woonkamer, slaapkamer, kinderkamer, de gang of iedere andere ruimte binnen de woning behangen. Let wel op dat sommige behangsoorten moeilijker zijn aan te brengen dan andere.
Heb je je oog laten vallen op zo'n behangsoort voor gevorderden, overweeg dan toch om een professional in te schakelen indien je zelf nog geen ervaring hebt met het behangen van muren. Ieder klein foutje blijft namelijk zichtbaar waardoor je niet optimaal zult genieten van je nieuwe behang.
1. Voorbereidingen
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit spreekwoord gaat zeker op als het om behangen gaat. Zoals gezegd blijft ieder klein foutje voor altijd zichtbaar. Door je voorbereidingen op orde te hebben breng je de kans tot fouten tot een minimum.
Een belangrijk onderdeel van de voorbereidingen is het prepareren van de muren. Zorg dat de oude wandbekleding volledig is verwijderd. Heb je al behang in de ruimte als wandafwerking? Lees dan ons stappenplan behang afstomen en behang verwijderen. Hier leggen we je precies uit hoe je het oude behang efficiënt kunt verwijderen.
Hetzelfde doen we in het artikel over schilderwerk, dus sla ook dit artikel er nog even op na als de muren in de ruimte die je wilt behangen momenteel voorzien zijn van verf.
Erg belangrijk bij het prepareren van de muren is het opvullen van eventuele gaten en/of scheuren in de muur. Bij veel behangsoorten zijn deze namelijk goed te zien wanneer het behang op de muur is aangebracht. Je kunt hier gewoon muurvuller voor gebruiken en hoe dit precies werkt staat vaak op de verpakking zelf aangegeven. Schuur vervolgens het oppervlak goed na zodat de muur helemaal egaal is.
Zodra de muren geprepareerd zijn zul je de ruimte moeten afdekken met een afdekzeil. Het behangen van muren gaat gepaard met de nodige 'rommel' en uiteraard de behanglijm. Om schade aan de woning te voorkomen is een afdekzeil dan ook een belangrijk hulpmiddel tijdens het behangen van de muren.
Zet tevens meubels en kasten in het midden van de ruimte of nog beter; plaats ze tijdelijk in een andere ruimte.
Schakel vervolgens de zekeringgroep uit van de ruimte waar je gaat behangen en controleer voor de zekerheid of de spanning er daadwerkelijk af is. Het laatste wat je wilt tijdens het behangen zijn problemen met elektra.
Vindy PRO tip: In het kader van 'een goede voorbereiding is het halve werk' is het erg belangrijk om je goed te (laten) informeren over de behanglijm. Veel mensen gaan aan de gang met restjes behanglijm die ze nog in de schuur hebben staan. Niet doen! In het gunstigste geval valt het behang er zo weer af omdat de lijm niet goed hecht, maar in het meest ongunstige geval is het behang nooit meer te verwijderen van de muur omdat het té goed hecht. Bij de bouwmarkt of bij overige professionals kun je vaak vrijblijvend informatie inwinnen omtrent de soorten behang en de bijbehorende lijm. Door hier voldoende tijd aan te besteden tijdens de voorbereiding voorkom je (grote) problemen wanneer je het behang na verloop van tijd weer wilt verwijderen.
2. Banen maken
Wanneer je alle benodigde materialen in huis hebt gehaald, de vloer is afgedekt, de muren zijn geprepareerd en het afdekzeil de ruimte beschermt tegen vocht, vuil en de behanglijm is het tijd om de banen op maat te maken. Meet hiervoor de hoogte van de muren op en hanteer een marge van 5 centimeter aan zowel de onder- als bovenkant. Het overtollige behang kun je na het plakken eenvoudig verwijderen. Beter teveel dan te weinig is hierbij het motto. Ditzelfde geldt voor het maken van de banen: bereid in één keer een aantal banen voor zodat je in één stuk door kunt gaan met het behangen van de muren.
3. Insmeren
Leg de eerste baan op een schone plaktafel met de bedrukte zijde naar onderen. Breng vervolgens de geprepareerde behanglijm aan met een papborstel en sla de helft van het ingepapte gedeelte naar het midden toe zodat de ingesmeerde zijden losjes op elkaar komen te liggen. Dit doe je hetzelfde met de andere helft. Leg deze baan vervolgens op de grond zodat de lijm in het behang kan trekken en prepareer in de tussentijd de volgende baan op dezelfde wijze. Doe dit voor drie banen zodat je achter elkaar kunt gaan plakken.
4. Plakken
Het makkelijkste is om bij een deur of venster te beginnen. Gebruik een touwtje met een gewichtje om de baan loodrecht aan te brengen. Hou een overlap van ongeveer 3 centimeter in de breedte en 5 centimeter aan de boven- en onderzijde aan. Werk bij het behangen van muren overigens altijd van boven naar beneden voor een optimaal resultaat. Breng de baan aan en wrijf met een schone doek of droge borstel het behang tegen de muur. Hierbij strijk je altijd vanuit het midden naar de zijkanten.
De tweede baan plak je vervolgens precies (stotend) tegen de eerste aan en strijk af met een rolletje. Druk hierbij overigens niet te hard op het behang om beschadigingen te voorkomen. Het overtollige behang aan boven- en/of onderkant kun je hierna wegsnijden.
Vindy PRO tip: Let er op bij het maken van de banen, het insmeren van de banen en het plakken hiervan dat je handen schoon zijn. Ieder klein vlekje is goed zichtbaar en er is niets vervelender als tegen je eigen vingerafdrukken aan te moeten kijken wanneer het behang is aangebracht op de muren.
5. Afwerken
Wanneer je alle banen netjes op de muren hebt aangebracht en de hoeken, stopcontacten en lichtschakelaars netjes hebt weggewerkt zal het behang minimaal 24 uur moeten drogen. Na deze droogperiode kun je het behang controleren op luchtblaasjes. Kleine luchtblaasjes zijn vrij eenvoudig door te prikken met een fijne naald. Hierna kun je met een droge en schone doek de overtollige lucht of lijm verwijderen. Bij grote luchtblaasjes werk je volgens hetzelfde principe, maar gebruik je een hobby- of stanleymes om de luchtbel in te snijden. Losgeraakte naden smeer je opnieuw in met wat lijm en drukt deze aan met de nadenroller.
Muren behangen: zelf doen of uitbesteden?
Met bovenstaand stappenplan is het niet heel moeilijk om zelf aan de slag te gaan met het behangen van de muren, uitgezonderd het behangen met moeilijkere behangsoorten. Dit is echt alleen voor de mensen weggelegd die al ervaring hebben met het behangen van muren.
Je moet er rekening mee houden dat het behangen van muren een tijdrovende klus is die eigenlijk alleen overdag uitgevoerd kan worden. Bij kunstlicht zul je kleine oneffenheden minder snel opmerken met alle gevolgen van dien in een later stadium. Verder zul je zeer secuur te werk moeten gaan. Een klein foutje is zo gemaakt en naderhand vrij lastig te herstellen.
Muren behangen offerte via Vindy: zó geregeld!
Bij Vindy kun je snel en eenvoudig offertes opvragen voor het laten behangen van de muren bij behangers uit je eigen regio. Uit de gratis en vrijblijvende offertes kies je vervolgens zelf de behanger met de gunstigste prijs/kwaliteitsverhouding en zo bespaar je al gauw tot wel 40% of zelfs meer!
Behangwerken klusinfo
Lees het in de vraagbaak.
Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom behangwerken!